SRB

ENG

Активности

 


Прва награда за графику Ивани Флегар

Прву награду за графику на XVII изложби »Жене сликари« 2019, у Мајданпеку,
добила је Ивана Флегар за рад »Crack«, где је матрица добијена техником колаграфије – у овом случају, лепљењем љуски од јаја.

Код колаграфије матрица се припрема лепљењем елемената различите текстуре на разним подлогама. Реч колаграфија је настала од две Грчке речи: кола, што значи лепак (лепити) и граф што значи писати (цртати). Порекло вуче из технике колажа.

 

 

 

 


Предвиђање прошлости

Галерија Артгет, Трг републике 5/I
Уторак, 11. јун 2019.

12.00 – Тематски Арт бранч: Представљање мале едиције од 4 књиге
Предвиђање прошлости 1-4: Љуљакоњићи, Раширени скути, Човеколике лутке, Оружје

Приређивачи / домаћини: Весна Даниловић, Милица Перић, Владимир Перић
Гости: аутори текстова

Издавач: Културни центар Београда, библиотека Фото Артгет – Монографије 5½, 2019.
Фотографије из фото-архива Музеја детињства, Београд
Текстови: Милета Продановић, Арис Мовсесијан; Катарина Трифуновић, Драган Булатовић; Мина Ђукић, Дивна Вуксановић, Горан Костровић; Боривој Герзић
Опрема књига: Марко Јазовић

Објављивање књига подржао је Град Београд – Секретаријат за културу

Малу едицију Предвиђање прошлости чине четири тематске књиге настале избором из изузетно богате фото-архиве Музеја детињства, у којој се некада брижљиво чуване а потом одбачене успомене анонимних приватних историја предано сакупљају и разврставају. Фотографије, углавном набављене на бувљим пијацама, као сведочанства о детињству, личној и колективној свакодневици и различитим социокултурним контекстима одрастања, послужиле су и као подстицај позваним ауторима текстова за субјективна истраживања и асоцијације о неким појавама везаним за детињство: љуљакоњићима и раширеним скутима, који у савременом детињству нестају, те о човеколиким луткама и оружју, који у различитим видовима опстају до данашњих дана.
Предвиђање прошлости сваком читаоцу нуди подстрек и за реконструкцију властите и колективне прошлости, али и за јаснију спознају садашњости и будућности.

Арт бранч је формат разговора, прилика за размену мишљења уз кафу и колаче, тачно у подне, у којем домаћини и гости са публиком око сат времена воде разговор на одређену тему. Овај тематски Арт бранч је посвећен новој едицији књига о детињству и фотографији, сакупљању, чувању, култури сећања…

 

 

 

 

 


 

 

 
Плакета УЛУПУДС-а Марку Луковићу

Стручни жири УЛУПУДС-а  и 51. Мајске изложбе 2019, доделио је проф. Марку Луковићу плакету за индустријски дизајн за реализован прототип тркачког соларног аутомобила EMILIA 4, који је израђен на Универзитету у Болоњи, за национални италијански такмичарски тим Онда Соларе. 

Emilia 4 је прошлогодишњи победник такмичења American Solar Challenge 2018., трке дуге 2700 км у САД, од државе Небраске до Орегона.

У току су завршне  припреме за најпознатију годишњу трку World Solar Challenge 2019, која ће се одржати у октобру у Аустралији, и тада ће се такмичити са још 30 тимова из целог света на трци дугој 3000 км од Дарвина до Адалеиде.

Овај реализован аутомобил је уједно и докторски уметнички пројекат  Марка Луковића.

 

 

 

 

 

 

 


БИНА се захваљује Факултету примењених уметности

БИНА тим се захваљује Факултету примењених уметности на помоћи и  доприносу приликом реализације овогодишње БИНА манифестације! У прилогу шаљемо захвалницу и линк сајта са фотографијама

Захвалница

Друштво архитеката Београда, Културни центар београда и БИНА тим се са посебним задовољством захваљују Факултету примењених уметности у Београду на подршци при реализацији 14. Београдске интернационалне недеље архитектуре „Позитивно и активно" – БИНА 2019.

Верујемо да смо заједно и овај пут допринели да се архитектура као један од носећих стубова културе сваке заједнице стави у жижу интересовања и да се покрену нека значајна питања везана за будућност изгледа града, заштите баштине и унапређење квалитета живота.

Радујемо се следећем издању БИНА-е и наставку наше сарадње!

У Београду, мај 2019.                   

 

 

 

 


Награда на фестивалу NAFF
Ива Ћирић

Анимирани филм ФЛОРИГАМИ (2018) нашег сарадника Иве Ћирић освојио је награду »Душан Вукотић« на фестивалу анимираног филма NAFF у Неуму у Босни.

 

 

 

 

Тематска предавања

Тематска јавна предавања која ће се одржати у Музеју науке и технике везана су за интеракцију науке и уметности намењена широј публици, а посебно студентима различитих факултета и струковних школа.
Пројекат СмартАрт - радионице и тематска предавања Факултета примењених уметности, који се реализује у сарадњи са Музејом науке и технике - Београд, подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије.
Предавања ће се одржавати у Музеју науке и технике - Београд, Стаклена сала на међуспрату, улаз из Добрачине 51.

Уторак, 15. октобар

17.30

Сликарска перспектива

предавач: др Ивана Марцикић, Факултет примењених уметности, Универзитет уметности у Београду
Укључивање било ког сликарског елемента као средства које својим физичким особинама може да појача, умањи или неутрализује визуелни ефекат дубине, представља коришћење сликарског перспективног метода, односно сликарску перспективу. У оквиру предавања биће анализиране: античка,  перспектива рибље кости, инверзна перспектива, ренесансна, ваздушна перспектива, као и визуелни ефекти одступања од конструктивне перспективне методе.


18.30

Оптичке анаморфозе и примена перспективе

предавач: др Маријана Пауновић, Факултет примењених уметности, Универзитет уметности у Београду
Постоје различите дефиниције појма анаморфоза међу којима су многе непотпуне или недовољно јасне. Неретко у литератури долази до поистовећивања појма анаморфоза са само једном њиховом групом – оптичким анаморфозама, или са подгрупом перспективних анаморфоза. Тема овог предавања су перспективне оптичке анаморфозе и њихова примена у визуелним уметностима.


Уторак, 29. октобар
17.30

Геометрија у дизајну архитектонске форме

предавач: др Слободан Мишић, Факултет примењених уметности, Универзитет уметности у Београду
Утицај геометрије у архитектури пратимо од тренутка када је човек осетио потребу да осмисли и организује свој животни простор. Геометријске конструкције присутне су у обликовању саме структуре архитектонског објекта али и у концепту формирања и реализације дизајна архитектонске форме. Геометрија је понекад очигледна и наметљива, а често треба открити траг геометрије у дизајну архитектонске форме. Откривање је субјективни процес и самим тим нуди више опција, више могућности сагледавања једног архитектонског дела које тако постаје вишеслојно и комплексно.


18.30

Генерисање мембранских структура. Form-finding технике

предавач: др Јелена Милошевић, Архитектонски факултет, Универзитет у Београду
Предавање обухвата приказ аналогних и дигиталних техника генерисања (form–finding) мембранских структура. Form-finding представља једини одржив приступ дизајну ових лаких неконвенционалних просторних структура који је заснован на симултаном разматрању облика, репрезентованог минималним површима, и физичких перформанси. Резултати оваквих дизајн процеса су структуре специфичне естетике које могу наћи различите примене у оформљењу архитектонског и урбаног простора.

Уторак, 12. новембар
17.30

Фибоначијева естетика на примерима знаменитих грађевина светске архитектуре

предавач: др Јелена В. Атанасијевић, Филолошко-уметнички факултет, Универзитет у Крагујевцу
Анализом значајних класичних објеката архитектуре  утврђена је примена правилних геометријских форми и јасних пропорцијских система на свим нивоима композиције склопа. Еклантна је заступљеност пропорција фибоначијевог низа односно хармонијског односа непрекидне поделе на примерима естетски вредних објеката класичне архитектуре. Презентација појединачних грађевина знаменитих аутора у духу Фибоначијеве етстетике потврђује континнум у развоју архитектонске мисли.


18.30

Улога геометрије и геометријских модела у очувању културне баштине

предавач: др Магдалена Драговић, Грађевински факултет Универзитет у Београду
Интерпретација пропорција објеката сакралне културне баштине Србије (најзначајнијих средњевековних манастирских цркава) сложеног архитектонског концепта, је спроведена помоћу основних геометријских облика троугла, круга, или квадрата, у оквиру сложеније геометријске схеме, у светлу могућности реконструисања девастираних, или урушених објеката сличног типа. Могућности геометријских и других анализа ових објеката културне баштине се значајно увећавају коришћењем 3Д геометријских модела: параметарских модела креираних алатима савремених компјутерских софтвера, као и модела добијених на основу података са терена прикупљених методама терестричког ласерског скенирања, или фотограметрије. Савремени тренд, на пољу проучавања, презентовања и очувања светске културне баштине гради стандарде, који поред наведених, укључује и моделе објеката у проширеној реалности.

Уторак, 19. новембар
17.30


Лекције из природе

предавач: инд. дизајнер Тамара Панић, Факултет примењених уметности, Универзитет уметности у Београду
Биомимикрија као будућност. Тема предавања је да природа као инспирација и полазна тачка за иновацију у дизајну као и важност интердисциплинарног тима у том процесу. Учење од природе подражавањем њених форми, структуре, процеса и екосистема, са циљем да се осмисли одрживи и иновативни дизајн.

18.30

Примена виртуелних технологија у пољу визуелизације и експерименталног дизајна

предавач: др Биљана Јовић, Шумарски факултет, Универзитет у Београду
На предавању ће бити речи о истраживањима нових форми употребом технологија проширене реалности (Augmented reality AR) и виртуелне реалности (VR) кроз експериментални дизајн, са посебним освртом биомиметични приступ.

Уторак, 26. новембар
17.30


Ames Room and theater: some examples from history of perspective scenography
(Ејмсова соба и позориште: примери из историје позоришне перспективе)


предавач: скулптор Стела Батаља, Museo Galileo – Институт и музеј историје науке
Предавање је намењено онима који се на креативан начин баве примењеном геометријом. Биће коришћен низ примера из историје сценографије како би се илустровали неки карактеристични аспекти модела позоришне перспективе, као и њихови перспективни ефекти.
Предавање ће бити одржано на енглеском језику.

 

 

 

 

 

Red Dot Design
Награда Best Of The Best Design Award

Никола Кнежевић, ванредни професор Факултета примењених уметности је на управо одржаној додели награда  и отвореној изложби Red Dot Design у Сингапуру, награђен са Best Of The Best Design Award, наградом за пројекат Heer, хумане клупе за дојење у јавном простору.

Red Dot Design Award је најпрестижније такмичење дизајна у свету. Ове године је у конкуренцији од 4218 пријављених пројеката из 48 земаља света 214 изабрано а 35 је награђено у осам такмичарских категорија.