SRB

ENG

Активности

 


Прва награда за графику Ивани Флегар

Прву награду за графику на XVII изложби »Жене сликари« 2019, у Мајданпеку,
добила је Ивана Флегар за рад »Crack«, где је матрица добијена техником колаграфије – у овом случају, лепљењем љуски од јаја.

Код колаграфије матрица се припрема лепљењем елемената различите текстуре на разним подлогама. Реч колаграфија је настала од две Грчке речи: кола, што значи лепак (лепити) и граф што значи писати (цртати). Порекло вуче из технике колажа.

 

 

 

 


Предвиђање прошлости

Галерија Артгет, Трг републике 5/I
Уторак, 11. јун 2019.

12.00 – Тематски Арт бранч: Представљање мале едиције од 4 књиге
Предвиђање прошлости 1-4: Љуљакоњићи, Раширени скути, Човеколике лутке, Оружје

Приређивачи / домаћини: Весна Даниловић, Милица Перић, Владимир Перић
Гости: аутори текстова

Издавач: Културни центар Београда, библиотека Фото Артгет – Монографије 5½, 2019.
Фотографије из фото-архива Музеја детињства, Београд
Текстови: Милета Продановић, Арис Мовсесијан; Катарина Трифуновић, Драган Булатовић; Мина Ђукић, Дивна Вуксановић, Горан Костровић; Боривој Герзић
Опрема књига: Марко Јазовић

Објављивање књига подржао је Град Београд – Секретаријат за културу

Малу едицију Предвиђање прошлости чине четири тематске књиге настале избором из изузетно богате фото-архиве Музеја детињства, у којој се некада брижљиво чуване а потом одбачене успомене анонимних приватних историја предано сакупљају и разврставају. Фотографије, углавном набављене на бувљим пијацама, као сведочанства о детињству, личној и колективној свакодневици и различитим социокултурним контекстима одрастања, послужиле су и као подстицај позваним ауторима текстова за субјективна истраживања и асоцијације о неким појавама везаним за детињство: љуљакоњићима и раширеним скутима, који у савременом детињству нестају, те о човеколиким луткама и оружју, који у различитим видовима опстају до данашњих дана.
Предвиђање прошлости сваком читаоцу нуди подстрек и за реконструкцију властите и колективне прошлости, али и за јаснију спознају садашњости и будућности.

Арт бранч је формат разговора, прилика за размену мишљења уз кафу и колаче, тачно у подне, у којем домаћини и гости са публиком око сат времена воде разговор на одређену тему. Овај тематски Арт бранч је посвећен новој едицији књига о детињству и фотографији, сакупљању, чувању, култури сећања…

 

 

 

 

 


 

 

 
Плакета УЛУПУДС-а Марку Луковићу

Стручни жири УЛУПУДС-а  и 51. Мајске изложбе 2019, доделио је проф. Марку Луковићу плакету за индустријски дизајн за реализован прототип тркачког соларног аутомобила EMILIA 4, који је израђен на Универзитету у Болоњи, за национални италијански такмичарски тим Онда Соларе. 

Emilia 4 је прошлогодишњи победник такмичења American Solar Challenge 2018., трке дуге 2700 км у САД, од државе Небраске до Орегона.

У току су завршне  припреме за најпознатију годишњу трку World Solar Challenge 2019, која ће се одржати у октобру у Аустралији, и тада ће се такмичити са још 30 тимова из целог света на трци дугој 3000 км од Дарвина до Адалеиде.

Овај реализован аутомобил је уједно и докторски уметнички пројекат  Марка Луковића.

 

 

 

 

 

 

 


БИНА се захваљује Факултету примењених уметности

БИНА тим се захваљује Факултету примењених уметности на помоћи и  доприносу приликом реализације овогодишње БИНА манифестације! У прилогу шаљемо захвалницу и линк сајта са фотографијама

Захвалница

Друштво архитеката Београда, Културни центар београда и БИНА тим се са посебним задовољством захваљују Факултету примењених уметности у Београду на подршци при реализацији 14. Београдске интернационалне недеље архитектуре „Позитивно и активно" – БИНА 2019.

Верујемо да смо заједно и овај пут допринели да се архитектура као један од носећих стубова културе сваке заједнице стави у жижу интересовања и да се покрену нека значајна питања везана за будућност изгледа града, заштите баштине и унапређење квалитета живота.

Радујемо се следећем издању БИНА-е и наставку наше сарадње!

У Београду, мај 2019.                   

 

 

 

 


Награда на фестивалу NAFF
Ива Ћирић

Анимирани филм ФЛОРИГАМИ (2018) нашег сарадника Иве Ћирић освојио је награду »Душан Вукотић« на фестивалу анимираног филма NAFF у Неуму у Босни.

 

 

 

 

Удружење ликовних уметника Србије

је организатор Четвртог међународног
тријенала графике, које ће се одржати у
Уметничком павиљону „Цвијета
Зузорић“ јуна 2020. године.

Право учешћа имају сви професионални
уметници, домаћи и из иностранства, као и студенти завршних година уметничких факултета. Конкурс је отворен од
16.
децембра
до 15. марта 2020. Пријавни лист и конкурс се налазе у прилогу.

 

  

 

 

 

 

Kонкурс Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији за студенте докторских студија

Заинтересовани студенти могу се информисати о конкурсу Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији

Рок за пријављивање је 31.03.2020. године.

корисни линкови: Fullbright , линк 2