SRB

ENG

Активности

 


 

 
Арт зона: 70 примењених година – ФПУ

Изложба »Форма, примена, уметност«

Уторак, 04. септембар 2018, 19:35, РТС 2

Потреба за естетизацијом свакодневице, тежња да употребни предмети не буду само функционални већ и естетизовани, одлика је софистицираних појединаца и напредних друштвених заједница.

Крајем 19. века, неколико месеци после оснивања Српске цртачке и сликарске школе Кирила Кутлика, 1895. године, отпочела је прва организована настава примењених уметности у Србији. Идеја о неопходности естетизације стварности опстала је и у измењеним друштвено-идеолошким околностима који су уследили после Другог светског рата. У јесен 1948. године, у Београду је основана Академија примењених уметности, са циљем да васпитава и образује стручњаке који ће бити кадри да утичу на културни, привредни и индустријски преображај друштва. Ова институција, 1973. године мења име у Факултет примењених уметности, где се данас изучава 11 дисциплина: Дизајн ентеријера и намештаја, Примењено вајарство, Примењено сликарство, Примењена графика, Керамика, Текстил, Костим, Сценографија, Индустријски дизајн, Графички дизајн и Конзервација и рестаурација, са низом подисциплина.

Низом програма ФПУ ове године обележава 70 година постојања. Изложбом "Форма, примена, уметност" одржаном у Музеју града Београда, на целовит и репрезентативан начин представљене су појединачне праксе 100 аутора, професора и сарадника овог Факултета. Током новембра у Галерији РТС биће приређен историјски осврт на седам деценија ове важне креативне лабораторије.

У емисији говоре: декан ФПУ, проф. Зоран Блажина, затим, професори Марко Лађушић, Весна Поповић, Јадранка Симоновић, Маја Студен, Радомир Самарџић, Мирољуб Драмичанин, Данило Стојановић, као и доценти Милан Просен, Маријана Пауновић, Владимир Загорац, Милош Илић, и историчарка уметности и кустос Милица Перић.

Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић

Редитељ: Марко Шотра

 

 

 

 

 

 

 


Бијенале графике у Чачку
Grand Prix Габријели Булатовић

На овогодишњем Трећем бијеналу графике у Чачку селекцијони жири у саставу: Бојан Оташевић (председник), Владимир Ранковић и Весна Петровић су 20. септембра 2018. донели одлуку о додели награда и признања на овогодишњем бијеналу.

Прва награда –  Grand Prix припала је Габријели Булатовић за графику »Добитак«.

http://www.graphicacak.com/

 

 

 

 

 

 


Гостовање организатора ПДП конференције на Косанчићевом венцу

Организатори новосадске ПДП конференције која ове године обележава 10 година постојања гостују на Косанчићевом венцу у среду, 3. 10. 2018. у 12 h .

Приказаће презентацију конференције која почиње 11. октобра и на коју је улаз бесплатан, па можете искористити и ову прилику да се пријавите.

Биће говора о радионицама за студенте који су се пријавили. За све који путују  у Нови Сад, биће речи о могућностима смештаја у Новом Саду.

Поред овога биће приказани принтови настали у РИСО техници за догађај који је одржан недавно поводом њиховог јубилеја. Рисо је машинска сито штампа о којој ће бити дате основне информације и контакт за штампу овом техником која је у Србији ретка.

 

 

 

 

 

 


 

 
Радионица индустријског дизајна у Софији

Ванр. проф. мр Марко Луковић је по позиву Националне уметничке академије из Софије (Бугарска), одржао гостујуће предавање и практичну шестодневну радионицу на тему индустријског и аутомобилског дизајна у периоду од 25–30.септембра 2018.

На овој дизајнерској радионици су присутвовали и студенти Одсека индустријски дизајн Факултета примењених уметности, где су са својим колегама-студентима из Софије заједнички радили у тимовима на осмишљавању дизајна возила будућности.

Организоване су и посете у две високотехнолошке компаније које раде пројекте за војну и аутомобилску индустрију.

Као крајњи исход договорено је да се започети пројекти наставе и током целог наредног зимског семестра школске 2018/19. на оба факултета. Финални пројекти биће изложени на заједничкој изложби студената из Србије и Бугарске током априла 2018. године у Софији.

Текст на сајту Академије у Софији

 

 

 

 

 

 


Нина Машина

У петак, 12. октобра, у 12 h у теоријској сали у Карађорђевој гостује Александра Кнежевић (Нина Машина), дизајнерка и типографкиња из Сарајева, која у Београд долази у оквиру уметничког резиденцијалног програма културног центра Град.

У петак ће нам се представити, причати о свом раду, а за неколико месеци, када се њена резиденција у Београду заврши, доћи ће да нам представи резултате пројекта – фонт који ће бити у вези са Београдом.

https://www.behance.net/masinanina
http://fpuknjiga.org/aleksandra-nina-knezevic/