SRB

ENG

Изложбе

 

Ишчезли- Александар Келић

(...) Аутор, заправо, бележи невидљиво – пролазност, испаравање..., на трагу двојности појма ишчезнути, најпре као преминути, а затим и избледети, у контексту губљења трага о забележеном лику преминуле особе, његовог фотографског супститута.(...)

/из текста Љубице Јелисавац-Катић/

Изложбу чине 76 црно-белих фотографија различитих формата, насталих у периоду од 1994. до 2020. године, конципираних у 20 радова.

Локације снимања: Сомбор, Београд, Земун, Хомоље, Сићево, Дурмитор, Стокхолм, Солун, Каљари.

Галерија СУЛУЈ,
Теразије 26/II, Београд

Изложба је отворена од 21. септембра до 3. октобара 2020. године.

 

 Љиљана Петровић- ОКО КИНА / THE EYE OF CINEMA

По позиву Културног центра Београда , 28.01.2021. у 12 часова отвара се изложба костимографа Љиљане Петровић, ред.проф.ФПУ
ОКО КИНА / THE EYE OF CINEMA / Филмски костим
Омаж редитељима Горану Марковићу и Срдану Голубовићу

Изложба ће бити отворена од
28.01 - 28.03.2021.
у Филмској галерији ДКЦ-а,
Коларчева 6, Београд.

Дизајн плаката:  Горан Димић

 

 

„Чехов-мотиви"   Нинослава Вићентић

Изложба је настала је као део докторског уметничког пројекта и биће отворена
од среде до петка (15-17. јул) у Музеју града Београда.

Патинирани, полуразрушени ентеријер, с очуваним траговима прошлости неоренесансне грађевине из 1899, неусиљено, потпуно спонатано кореспондира с идејом, формом и фактуром уметничког преобликовања света Чеховљевих драма у сценографијама Нинославе Вићентић. То је савремена прича, — о изгубљеној сдашњости, осакаћеном времену са видљивим траговима несталог простора рођеног дома, некадашње светковине живота, — у којој се ауторка, ипак, ниједним сегментом није удаљила од изворног текста. Посматрач и саучесник изложбе пролази кроз Чеховљев хронотоп у којем спољашњост продире у унтрашњост, а унтрашњост излази у спољашњост, док се бергсоновско време прелама кроз ствари које су изгубиле своју употребну вредност и ту су само да би у нама изазвале бол за неким минулим временима. Нинославу Вићентић у сценографијама трема, веранде, трпезарије, дечје собе занима општа метафизика Чеховљевог простора који одише препознатљивим сценама из Иванова, Ујка Вање, Галеба, и Трију сестара и Вишњика. Но, као и Коста Трепљов, она се не задовољава постојећим формама, већ тражи нове облике, нов материјал који махом проналази у грађевинском отпаду, старим цевима, одбаченим даскама, гредама и т. д. Ипак нова форма, није сама себи циљ, зато Нинослава Вићентић не преза од сећања на претходнике који су својим обрадама Чехова обележили савремену уметност, попут њој посебно блиских Стрелера, Брука, Боровског, но и вечног Станиславског. Али ни то није важније од непосредности садржаја Чеховљевих драма којом се управо разбија ограниченост посредничке форме.

Ауторка текста о изложби, др Ениса Успенски, ред. проф. ФДУ

У циљу заштите здравља и спречавања даљег ширења епидемије вируса COVID-19, изложба неће бити свечано отворена. Посетиоци се љубазно моле да поштују све прописане мере представљене на сајту Музеја.  www.mgb.org.rs 

 

Музеј града Београда
Ресавска 40б

 

Габријела Булатовић

Позивамо Вас да од четвртка, 28. маја, посетите галерију Центра за графику и упознате се са најновијим циклусом графика уметнице Габријеле Булатовић. Изложене графике представљају резултат односа уметника, матрице и прецизног графичарског поступка штампе. Уметничина вештина и посвећеност техници у кореспонденцији са особном естетском префињеношћу доносе визуелне представе на папиру које ће публика имати прилике да погледа до 12. јуна 2020.

 

 

 

од КОЛАЖА до КОЛАГРАФИЈЕ и НАЗАД

Позивамо Вас на отварање изложбе
од КОЛАЖА до КОЛАГРАФИЈЕ и НАЗАД
уметнице Иване Флегар

ГалеријаАТРИЈУМ
Библиотеке града Београда
Кнез Михаилова 56

Отварање је у понедељак, 15. јуна у 19 часова.

Изложба је отворена до 26. јуна 2020. године

 

Шапат / Whisper
Љиљана Петровић

По позиву ОЈУ МУЗЕЈИ КОТОР
Самостална изложба

ШАПАТ / WHISPER
Костими инсталације / Видео

Аутор Љиљана Петровић

6. септембар – 7. новембар 2020.

Отварање у недељу, 6. септембра 2020.
у 20 сати

Црква Св. Павла, Стари град, Котор

 

 

Ћирилица на поклон: Орто РНИДС Ане Продановић

Типографско писмо Орто РНИДС, доцента Ане Продановић представљено је у оквиру онлајн скупа „Ћирилица у дигиталномсвету”27. јануара. Доступно је за бесплатно преузимање на сајту Типометар, http://www.tipometar.org/aktuelno/akcija!/Orto/Index.html, као и на сајту Регистра националног интернет домена Србије https://www.rnids.rs/lat/novosti/novo-pismo-orto-rnids-predstavljeno-na-skupu-cirilica-u-digitalnom-svetu. Снимак скупа „Ћирилица у дигиталномсвету”можесепогледатинаYouTube каналу Регистра националног интернет домена Србије.