УНИВЕРЗИТЕТ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ

SRB

ENG

Данило Стојановић

 

Данило Стојановић
редовни професор
danilo.stojanovic@fpu.bg.ac.rs

Ужа уметничка област: Унутрашња архитектура
Предмет: Унутрашња архитектура

Ради на Факултету примењених уметности од 1981. године.

Дипломирао 1980, на Факултету примењених уметности у Београду, област Унутрашња архитектура. Изабран у звање редовног професора 2003. за област Унутрашња архитектура.

Референце:

  • Седам ентеријера златарских радњи породице Стефановић у Београду
  • Серију радничких станова за потребе фабрике »Галеника« у Земуну, кроз адаптацију типских поткровља
  • Виле Жарковић и Гавриловић у Xерцег Новом – Савина, вила Пушац у Новом Саду, вила Чутовић у Београду у Пожешкој улици
  • Решење пословног објекта »Рцјј« (4500 m2) у Београду (представништво за Балкан), ауто центар »Вуловић« (2500 m2) у Крагујевцу, две стамбене зграде за »МВconsalting« у Београду – Војводе Степе улица и Филипа Кљајћа улица, (1800 m2 и 1100 m2)
  • Већи број кафеа, ресторана и објеката брзе хране (кафе »Ајша« – Београд, »51су« кафе – Београд, ресторан »Чигота« – Златибор, ресторан »Зебра« – Београд, ресторан брзе хране »Согпег« у Београду – Зелени венац, »Капетан« – Немањина улица)
  • Бутици модне обуће и кожне галантерије »Haeven« – Београд (Небојшина улица, Блв. Револуције, Сити пасаж) и кућа лепоте »Sefora« (400 m2) – Земун, (фризерски салон, парфимерија, теретана са сауном, лекарска ординација, пријем и салони)
  • Шест локала различите намене за фирму »3М« из Ваљева у Будви, (кафе, ресторан, посластичарница, продавнице…)
  • Казино »Мajestic« у Београду (хотел »Мајstic«), пословне просторије »Центар Филма« у Београду са кафе клубом »Viva il cinema«, зграда спортског центра Ташмајдан у Београду
  • Већи број ентеријера станова у Београду (Ристовић, Модерц – И. Милутиновића – Београд, Томић – И. Гарашанина – Београд)
  • Четири апотеке »Исаковић« у Београду и Србији (неке су проглашене од еснафског удружења за најлепше те године)

Усавршавања:

У неколико наврата боравио на стручним усавршавањима у Енглеској, Италији и Немачкој.

Учествовао као сарадник из области архитектуре и урбанизма на више успешних конкурса за меморијално-скулпторска решења у земљи као и на више групних изложби попут Мајског салона, Октобарског салона и Салона архитектуре у области ентеријера.

Добио је нагаде на конкурсима за ентеријерска решења као што су ентеријер авио компаније »Iraq airways« и »Прес центра« у Београду који су били изведени, типских станова фабрике »Галеника« у Земуну, за градски мобилијар у Београду и Дубровнику као и фадски киоск у Беофаду. Радио је као вишегодишњи сарадник и излагач својих дизајнираних употребних предмета у галерији »Себастијан« из Дубровника и као сарадник на презентационој и техничкој документацији у »Центропројекту« из Београда. Као рецензент писао више од двадесет рецензија стваралачког опуса познатих стваралаца из области архитектуре и педагогије.

Домаћи пројекти:

Идејни и главни пројекат хотела »Прва нова бања« у бањи Врујици. Инвеститор је »МВ consalting« из Београда. Реализација ентеријера стана породице Чутовић у Београду, улица Ф. Кљајића. Припрема материјала и писање уџбеника-књиге под радним називом: »Ентеријер кроз ликовну транспозицију«.

Страни пројекти:

Учесник на реализацији комплексног идејног концептуалног, архитекгонско-ентеријерског решења другог Дизниленда у Европи, као члан међународног стручног тима, који се налази на простору од 300 хектара изнад града Катанија на Сицилији у Италији.