SRB

ENG

Активности

 


 

Гран-при на фестивалу Supertoon Јелени Милуновић

Јелена Милуновић, студент мастер студија ФПУ 2014/15 освојила је Гран-при на међународном фестивалу Supertoon у Шибенику, јула 2016, за свој мастер филм Исидора Секулић: Порука младима (Distances are Overcome) на предмету Анимација.

 

 

 

Награда на салону стрипа
Никола Радосављевић

На 14. међународном Салону стрипа који ће свечано бити отворен 29. 09. 2016. у 19 h, Никола Радосављевић, студент прве године докторских академских студија, добио је специјалну награду жирија за иновацију у стрип уметности.

Награда је додељена за уметничку књигу »ЕКВ- Тонемо«, интерактивни објекат од различитих материјала. Изложба ће бити постављена у Срећној галерији СКЦа, Београд.

 

 

 


 
Награда САЕ Института на Балканими 2016 Горану Ракићу

Горан Ракић, студент на модулу Анимација мастер студија ФПУ, освојио је за свој дипломски филм »Животи« награду САЕ Института на 13. Европском фестивалу Балканима 2016
(4-8. 10. 2016)

 

 

 

 


 
Вебинар ЦЕЕПУС стипендија

12. октобра у 17 h биће одржан вебинар ЦЕЕПУС стипендија – за студенте и наставно особље, за који се можете пријавити пратећи овај линк.

Учешћем на овом вебинару кандидати ће сазнати више информација о могућностима за мобилност кроз ЦЕЕПУС мреже и кроз фреемовер мобилности и информисати се детајније о процесу пријављивања, селекције и других важних аспеката спровођења програма.

Линк за пријављивање

 

 

 

 

 


 
 


 

Мастер радови на платформи Packaging of the world

Два мастер рада студената са модула Графички дизајн, рађена под менторством доцента Милоша Илића, управо су објављена на Packaging of the world, једној од најозбиљнијих платформи за packaging тренутно у свету.

Данило Трбојевић

Јасмина Зорнић

 


 

 

 


 
После 2000-е: Савремена српска анимација

Три анимирана филма настала на Факултету примењених уметности и три настала на Универзитету уметности објављена су на DVD-ју »После 2000-е: Савремена српска анимација« у издању светског фестивала Аниманима из Чачка и ФИлмског центра Србије, у избору Милена Алемпијевића. 

1. SENSATION, Никола Вуловић, 2006, 3:03 (Факултет примењених уметности, Београд)

2. ОСТАЦИ / LEFTOVERS, Игор Ћорић, 2006, 6:03 (А. Младеновић)

3. ЗАПЉУНУТ ПОЉУПЦЕМ / SPITTED BY KISS, Милош Томић, 2007, 11:13 (ФАМУ)

4. ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ / THE MOUNTAIN WREATH, Metaklinika, 2008, 5:46 (Metaklinika)

5. КАФАНА / TAVERN, Мина Цветиновић, 2008, 2:00 (Академија уметности, Нови Сад)

6. СПОМЕНИЦИ / MONUMENTS, Ива Ћирић, 2010, 3:45 (Универзитет уметности, Београд)

7. ЖИВОТ У РАМУ / LIFE IN A FRAME, Марица Кицушић, 2011, 3:52 (Факултет примењених уметности, Београд)

8. ОГЛЕДАЛО / THE MIRROR, Иван Стојковић, 2011, 1:30 (Факултет примењених уметности, Београд)

9. УСПОН И ПАД УМЕТНОСТИ / RISE AND FALL OF ART, Алекса Гајић, 2013, 5:04 (Студио 1234)

10. ОБИЧАН ДАН / ORDINARY DAY, Vuk Палибрк, 2013, 5:50

11. СУПЕРМАРКЕТ, Растко Кукић, 2015, 7:05 (Универзитет уметности, Београд)

12. ИНДИЈА / INDIA, Петар Стаменковић, 2015, 3:33 (Универзитет уметности, Београд)

 

 

 

 

 


 
Волимо српски
Радионица калиграфије на Сајму књига

На штанду »Службеног гласника«, у четвртак, 27. октобра, од 13 до 15 часова, у оквиру Школског дана, под слоганом »Волимо српски«, уз дружење с аутором књиге „Аврам, Богдан воду гази” – Владиславом Војновић, и илустратором Луком Тилингером, деца су имала прилику да уче калиграфско исписивање слова и имена, у сарадњи са Факултетом примењених уметности.

Студенти Даница Стојановић (четврта година модула Графичка и књига), Жељко Шпица (четврта година модула Графички дизајн) и Ана Продановић (студент докторских студија и сарадник на предмету Писмо), под менторством и уз учешће Јане Оршолић, доцента на предмету Писмо, калиграфски су исписивали имена многобројне заинтересоване деце.

 

 

 

 

 


 
Диплома на бијеналу Екслибриса у Панчеву Николи Радосављевићу

Диплома за уметнички допринос графичкој техници и изведеним графикама на шестом међународном бијеналу EX LIBRISA Границе, Историјског архива у Панчеву, додељена је Николи Радосављевићу, студенту друге године докторских академских студија.

Награда је додељена за EX LIBRIS изведен у форми триптиха, у техници суве игле, под називом Граница 1, 2, 3. Изложба се отвара 7. новембра у 19 h и трајаће две недеље. 

 

 

 

 

 

 


 

Граншан 2016
Признање Ани Продановић

На деветом међународном конкурсу за дизајн типографског писма »Граншан 2016«
Ана Продановић, студент докторских студија и сарадник на предмету Писмо, награђена је специјалним признањем у категорији за ћирилично писмо.

 

 

 

 

 

 

 


 
Стручна екскурзија у Ужице

Југословенски позоришни фестивал
Стручна студентска екскурзија и радионица

Ужице, 09. 11 - 13. 11. 2016.

Учествују студенти одсека за Дизајн ентеријера и намештаја, Сценографија и Примењено сликарство  

Београд – Ужице (Југословенски позоришни фестивал)

3 ноћења, 4 дана

Серија предавања и дискусија у организацији професора и асистената Филолошко-уметничког факултета (Крагујевац), Факултета примењених уметности (Београд), Факултета тахничких наука (Нови Сад), као и серија предавања у оквиру Пратећег програма фестивал;

Гледање позоришних представа у оквору репертоара 21. Југословенског позоришног фестивала.

Стручна вођења и обиласци објекта Народног позоришта у Ужицу, Музеја Југословенског позоришног фестивала у настајању, Народног музеја Ужице и Спомен комплекса Кадињача;

Радионица за студенте из Београда, Новог Сада и Крагујевца коју воде Данијела Димковић, доцент (ФИЛУМ и ФПУ) и Наталија Богдановић, асистент (ФИЛУМ);

Изложба радова студената реализованих у току наставног процеса на предмету Стилска унутрашња архитектура и студијског програма Сценографија, Факултета примењених уметности.

Програм екскурзије

 

 

 

 

 

 

 


 
(Ра)склопи књигу/ Од корице до корице

Галерија Дома културе Студентски град, Нови Београд

(Ра)склопи књигу
03. 12. 2016, 14 h

Предавања и презентације студената мастер и докторских академских студија, Факултета примењених уметности у Београду, о процесу рада на књигама изложеним на изложби Књига је најбржи начин да се постане светлост

Говоре и презентују: Јана Вуковић Милица Павловић, Ивана Ристић, Анђела Срејић и Никола Радосављевић

Од корице до корице
03. 12. 2016, 16.00 – 18.30 h

Радионица уметничког повеза

Направи свој блокчић и украси га

Радионицу воде: Тања Тодоровић, Милица Павловић, Јана Вуковић

Увод у радионицу: Тања Тодоровић (не)Видљиви повезО повезу и његовој посебној важности у изради уметничке књиге, предавање

Број полазника ограничен. Обавезно је пријављивање на мejл maida.gruden@dksg.rs

Посетите нас на сајту: www.fpuknjiga.org

 

 

 

 

 

 

 


 
 


 

Марко Јозовић - победник конкурса Ракија БГД 2017

На фестивалу Balkan Urban Experience који представља надограђени и проширени концепт најпознатијег и најпосећенијег сајма посвећеног ракији на Балкану, Ракија Феста, проглашен је победник овогодишњег Конкурса Ракија БГД 2017.

Марко Јозовић је студент четврте године на модулу Графички дизајн.

Конкурс за дизајн етикете флаше ракије »БГД 2017« расписан је 7. новембра. Тема конкурса је као и претходних година била - дизајн београдског сувенира за 2017. годину.

Ново идејно решење за етикету флаше дуњеваче, као званичног сувенира града Београда за сезону 2017. годину, под називом »БГД 2017« извешће се према дизајну аутора Марка Јозовића.

На конкурс је пристигло преко 150 радова, од укупно 80 аутора. 

Објашњење концепта: »Водич и главни елемент који сам покушао да имплементирам у дизајн је природа. Идеја је била да се органски облици прожимају кроз слова. Текст је расут, кривудав, свуда су флеке и све је повезано, баш као у природи.«  Марко Јозовић.

Ракија Фест у сарадњи са Туристичком организацијом Београда (ТОБ) и порталом Designed.rs, шесту годину за редом, расписује конкурс за дизајн етикете флаше дуњеваче као званичног сувенира града Београда за сезону 2017.

О квалитету пристиглих радова одлучиваће жири у саставу: Слободан Јовановић Цоба (графички дизајнер), Маја Лалић (архитекта), Лена Нешић (дипл.фотограф), Ивана Срдановић (уредник портала Designed.rs) и Слободан Милошевић (графички дизајнер, победник конкурса за Бгд 2016).

Етикета коју је дизајнирао Марко Јозовић наћи ће се на сувенир флаши дуњеваче Града Београда за 2017. годину.


 

 

 


 
Креативна радионица Taktil Lab

Одсек текстил и Таркет д.о.о.

Теме радионице: Natural&Essential / Vibrant&Reflective / Simplicity&Modular

Модератори:
Ивана Вељовић, ред. проф. ФПУ
Јована Дивљан Панин, дизајнер, Tarkett DOO
Драгана Милић, дизајн експерт Tarkett DOO

Радионица је предвиђена за студенте основних и мастер академских студија са модула  Керамика, Примењено вајарство, Графички дизајн, Примењена графика, Примењено сликарство и Текстил.

Радионица ће се одржати 10. 12. 2016. у Амфитеатру ФПУ, Краља Петра 4 и на одсеку текстил, С.Д. Савић од 9 до 16 часова.

Заинтересовани студенти могу да се пријаве за учешће и добију више информација о плану активности у  радионици  на мејл адреси tekstil@fpu.bg.ac.rs.

Простор и материјал за рад обезбеђују организатори.

 

 

 

 

 


 
Чаробни излози – Простор сањања

Мин Јисок и Таегон Ким

Од 13. децембра 2016. до 8. фебруара 2017.

Отварање изложбе: 13. децембар – 19 h

Београд, Француски институт,
Кнез Михаилова 31

Током свог боравка у Београду, уметници ће водити неколико радионица и сусрести се са студентима Факултета ликовних и примењених уметности.

....................................................................

За ово осмо по реду већ традиционалних Чаробних излога Француског института и банке Crédit Agricole Srbija, позивамо вас на маштовито путовање кроз наше излоге који ће заблистати захваљујући делима двоје француско-корејских уметника: Мин Јисок и Таегон Ким, чији креативни пројекти спајају природу, путовања, машту и снове, једном речју, све што подразумевају новогодишњи празници. Ове године пројекат води француско-српска кустоскиња Јулиа Рајачић.

Пројекат је остварен уз подршку Crédit Agricole Srbija и Амбасаде Републике Кореје у Србији.

Својим инсталацијама које повезују предмете, слике, звук и светлост, Мин Јисок позива публику да подели тренутке који на први поглед нису довољно очити. Њени омиљени материјали нису опипљиви (вода, ваздух, мириси) и воде нас у истраживање несталних момената. Њено дело нам нуди могућност да размишљамо о сновима и фантастици који иначе чине део наших живота.

Дизајнер Таегон Ким своје емоције изражава светлосним инсталацијама. Служи се оптичким нитима и лед сијалицама како би створио мистериозне објекте најчешће засноване на одевним предметима. Намера уметника је да посматрача наведе да замисли да се „претварамо у особе које волимо“.

Јулија Рајачић је француско српска кустоскиња која се посебно занима за питања идентитета. Приређује мултикултуралне изложбе и тиме жели да подстакне размену мишљења између публике и уметника како би приредила колективни уметнички изазов.

 

 

 


 
Радионице новогодишњих украса

21–24. 12. 2016.

Ове године ФПУ ће организовати Радионице новогодишњих украса намењене студентима и професорима нашег факултета.

Циљ ових радионица је претпразнично дружење уз савладавање одређених техника које студентима до сада можда нису биле доступне. 

Вође радионица биће наши професори, а сви остали заинтересовани су добродошли да им се придруже.

Факултет ће за ове радионице обезбедити основни материјал, а направљени украси биће донирани у хуманитарне сврхе Дому за децу без родитељског старања »Драгутин Филиповић-Јуса«

Радионице ће се одржавати у просторијама Сценографије III године, атеље бр 16, I спрат изнад амфитеатра, Краља Петра 4 по следећем плану:

1. дан среда 21. 12. 2016. од 14-17 h
материјал рециклирани папир
вође радионице Оливера Батајић Сретеновић, доцент, Мирјана Живковић, ван. проф.

2. дан четвртак 22. 12. 2016. од 14-17 h
материјал порцелан
вође радионице Лана Тиквеша, ван. проф, Љубица Јоцић Кнежевић, доцент

3. дан петак 23. 12. 2016. од 14-17 h
материјал текстилни материјал
вођа радионице Маја Студен Петровић, ван.проф

4. дан субота 24. 12. 2016. од 11-15 h НОВОГОДИШЊА ПРОСЛАВА НА ФПУ (двориште, амфитеатар)

Позивамо Вас да нам се придружите на радионицама и новогодишњој прослави. Како је број учесника ограничен простором молимо Вас да се пријавите слањем mail-а на адресу international.relations@fpu.bg.ac.rs у коме ћете навести за које радионице се пријављујете.

 

 

 

 

Награда за цртеж
Никола Радосављевић

На 28. регионалном ликовном салону у Ужицу, друга награда салона додељена је Николи Радосављевићу за цртеж, уметничку књигу ЕКВ/// Тонемо, рад који је на међународном салону стрипа у СКЦ-у, Београд, 2016. био награђен специјалном наградом жирија за иновацију у стрип уметности.

Радосављевић је студент друге године докторских академских студија и сарадник на предмету графика. 

Изложба се отвара 15. 12. 2016. у 19 h у Градској галерији у Ужицу. 

 

 

Откупна награда на Малој графици
Маријани Јанковић

На изложби »Мала графика« у Графичком колективу, која је отворена 15. 12. 2016. године, Министарство културе и информисања Републике Србије доделило је три равноправне откупне награде од којих је једна припала Маријани Јанковић, студенткињи четврте године модула Фотографија.

Маријана Јанковић похађа предмет Графика код доцента Габријеле Булатовић.

 


 
 


 

Похвала на конкурсу за цртеж
Владимиру Миљковићу

На наградном конкурсу за цртеж фондације Владимира Величковића за 2016. годину, похвала је припала студенту четврте године Владимиру Миљковићу са одсека Графика и књига.

 

Канибал на MyFonts
Милош Златановић

На порталу MyFonts од данас се налази фонт Канибал Милоша Златановића, који је урађен на четвртој години студија на модулу Графички дизајн и за који је Милош награђен наградом »Стјепан Филеки«.

Милоша Златановић похађао је предмет Писмо код доцента Јане Оршолић.

 


 
 


 

Les fleurs du mal
Марка Јозовића

Писмо у јавном простору

Марко Јозовић, студент IV године Графичког дизајна, извео је словну композицију великих димензија у јавном простору. У питању је београдски бар Цвеће зла који овим радом започиње серију привремених изложбених експоната изведених школском кредом на површини дужине 8 метара.

Организација и менторство на пројекту: Јана Оршолић, доцент па предмету Писмо.

Панорамска фотографија: Катарина Ћирковић


 

 

 


 
 


 

Награда часописа Print
Милошу Златановићу

На конкурску америчког часописа Print за најбоље радове из области типографије у 2016, у студентској категорији за типографски дизајн, награду Best in Class освојио је Милош Златановић за свој рад Канибал.

Милош је фонт Канибал направио током треће и четврте године на предмету Писмо, у класи доцента Јане Оршолић.

Милош Златановић је за овај рад награђен наградом »Стјепан Филеки« на изложби Диплома 2016.

http://www.printmag.com

 

 


 
 


 

Награда часописа Print
Ани Продановић

На конкурску америчког часописа Print за најбоље радове из области типографије у 2016, у студентској категорији за дизајн типографског писма, награду Merit освојила је Ана Продановић за свој рад Петра.

Ана је фамилију Петра започела током мастер студија на предмету Писмо, код доцента Ведрана Ераковића, а касније га је допунила и подесила у сарадњи са проф. Оливером Стојадиновић.

За фамилију Петра добила је награду »Стјепан Филеки« на изложби Диплома – мастер 2016.

Ана Продановић је студент докторских студија и сарадник у настави на предмету Писмо.

http://www.printmag.com

 

Награде на Конкурсу за coffee corner

Додељене награде на Конкурсу за идејно решење дизајна coffee corner-a у пословним просторијама компаније STRAUSS ADRIATIC D.O.O. расписаног за студенте Одсека дизајн ентеријера и намештаја

Прва награда – Ања Петрушић
Друга награда – Исидора Ристовски
Трећа награда – Анђела Стојановић

 

Радови Јоване Ножинић
за колекцију Вида

VIDA Design Agency из Сан Франциска објавила је на свом сајту радове студента IV године Графике и књиге Јоване Ножинић као део модне линије са њеним дизајном.

Колекцију са морским детаљима и дечијим илустрацијама чине луксузне свилене мараме, торбе, мајице, хаљине, кимона и многе друге ствари. Колекцију можете погледати на њиховом сајту.

https://shopvida.com/collections/jovana-nozinic
https://shopvida.com

 

BookILLFest
Признање Ивани Ристић

На 6. Фестивалу илустрације књиге — BookILL Fest признање за илустровање библиофилског издања С јесени, кад почну ветрови добила је Ивана Ристић.

Ивана је завршила Мастер академске студије на Факултету примењених уметности, a признање је добила за књигу која је рађена као задатак на предмету Графика књиге.

 

 


 
 


 


 

Рад Јована Савића у »Цвећу зла«

У београдском локалу »Цвеће зла« изведен је нови рад у серијалу великих словних композиција које су студенти четврте године Графичког дизајна осмишљавали у раду на предмету Писмо под менторством доцента Јане Оршолић.

Нови рад на табли дугој 8 метара извео је Јован Савић уз помоћ Анђеле Јеринић и фото и видео белешке Катарине Ћирковић.

 


 

 

 

Анимирани филмови ФПУ на Мартовском фестивалу

На 64. београдском мартовском фестивалу кратког метра 2017, Гран При за најбољи анимирани филм жири је доделио филму »Флипоскоп« Крунослава Јовића, рађеном на мастер студијама анимације на ФПУ. Сценарио за филм написао је Растко Ћирић.

Образложење жирија: »Главна награда додељује се анимираном филму посвећеном самој суштини и радном процесу анимације, филму који представља успешну и  заокружену целину свих елемената од режије и анимације, до звука и саме приче.«

Осим овог филма, у такмичарском програму фестивала приказана су још 4 филма Студија за анимацију ФПУ (3 дипломска и 1 мастер филм): НАСЛЕЂЕ Јована Ракића, ПРАДВА Јелене Вучић, СИМИНА ТРЕЋА РУКА Дарка Дацовића и ЖИВОТИ Горана Ракића.
У националној такмичарској селекцији експерименталног филма приказан је анимирани филм СЈЕЋАЊЕ Здравка Делибашића, рађен на докторским студијама анимације на ФПУ.

 

 

 

Архитектура и костим / београдска силуета

Радионица

среда – петак, 26 – 28. 4. 2017.
Простори одсека Костим ФПУ, Слободанке Данке Савић 21

Ванредни професор Тања Деветак

На радионици Београдска силуета, студенти ће стварати силуете из картона и папира директно на кројачкој лутки, који ће инспирацију тражити у зградама Београда. Настале одевне силуете претвориће у кројне делове и сашити од тканине као одевни предмет. На крају радионице, реализовани одевни предмети ће се поставити један уз другог и на тај начин створити модну београдску силуету.

 

 


 
 


 

Награда и похвала
на бијеналу »Сува игла«

На XIII Међународном графичком бијеналу »Сува игла« награду Учитељског факултета из Ужица добила је Вања Бајовић за рад »Пролеће је близу«, а посебну похвалу Бијенала добио је Александар Симоновић за рад »Министарство«.

Изложба се отвара 8. јуна 2017. у Ужицу.

Обоје су студенти друге године графике код редовног професора Гордане Петровић на модулу Графика и књига.


 


 

 

 

Ревија

Ревија радова студената завршне године одсека Савремено одевање Факултета примењених уметности 

Студенти ће у оквиру ФЕСТУМ-а представити своје колекције настале током школске 2016/17. године

02. 06. 2017. са почетком у 20.30 h
Велика сала СКЦ-а
Београд, Краља Милана 48

 

 


 
 


 

Награда »Zvonimir Wyroubal«
Катарина Милосављевић

На 14. Међународној конференцији студија конзервације-рестаурације одржаној у Загребу, од 20. до 22. априла 2017, Катарина Милосављевић, студент четврте године студија одсека Конзервација и рестаурација, модул Конзервација и рестаурација скулптура и археолошких предмета, освојила је прву награду »Zvonimir Wyroubal«, за најбоље усмено излагање на тему  »Carvedstone from the archaeological collection of the late Middle Ages, Gravestone – Krstaca«, ментор доцент Мина Јовић.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif