SRB

ENG

Активности

 

Награда на конкурсу Modern Cyrillic
Ана Продановић

Писмо »Пленер« Ане Продановић, студентикиње треће године докторских студија, једно је од награђених на међународном конкурсу Modern Cyrillic 2019, који на сваких пет година организује руски студио Paratype. У конкуренцији је било преко 340 ћириличних писама, а награђених тридесет ће се наћи у каталогу који ће бити приказан на конференцији ATypI у Токију, као и на путујућој изложби.

 

 

 

 

 

 

EASA - European Architecture Students’ Assembly

EASA скуп ће се овог лета одржати у Крагујевцу, на територији Кнежевог Арсенала! Овим путем позивамо све потенцијалне туторе да пријаве своју радионицу!

Рок за пријаву радионица је уторак 15. јун у 23:59h (GMT+2)

EASA*(European Architecture Students’ Assembly / Европска Асоцијација Студената Архитектуре) је највећа независна, децентрализована и непрофитна европска мрежа студената архитектуре и младих професионалаца створена да обезбеди платформу за културну и едукативну размену на пољу архитектуре. Главни догађај је двонедељни скуп који се одржава сваког лета у другој земљи Европе. Скуп који инаце броји око 500 учесника ове године биће реализован у знатно мањем броју, а главни разлог томе је неизвесна природа пандемије. Током прве половине августа у Крагујевцу ће нам се придружити око 150-200 студената архитектуре и младих професионалаца из целе Европе (тачни датуми ће бити ускоро објављени).

ЕАСА се на првом месту манифестује кроз радионице конципиране у односу на локални контекст и главну тему скупа која ове године гласи Reality/ Стварност. Радионице дефинишу динамику целог догађаја и пружају прилику младим архитектама и студентима да експериментишу и тестирају своје вештине и знање на лицу места. Добра радионица надахњује учеснике да преиспитују ствари, изазива њихов уобичајен начин размишљања и подстиче их да делују самостално. Тутори предлажу и воде радионице током одржавања скупа. То могу бити појединци или мање групе људи; студенти архитектуре, архитекте, као и студенти или професионалци из сродних дисциплина.

Тема испитивања Стварности(EASA Reality) дошла је као реакција на низ парадоксалних раскорака које смо уочили у архитектонском образовању, мишљењу и пракси, између себе као и у односу на социо-економске и еколошке феномене, тенденције и потребе које владају на европском подручју. Комплексност захтева наших екосистема ствара потребу за преиспитивањем наше улоге као архитеката. Имајући ово у виду, главни циљ догађаја је подизање свести и разумевања о тренутном поретку ствари, без жеље за брзим и брзоплетим решењима и закључцима. Више о теми Reality можете пронаћи у Workshop Pack - u.

 

 

 

 

 

 

 

 

Трајно отворени позив младима да се укључе у рад организационог тима бијенала младих

Група учесника јавних припрема Бијенала младих позива своје колегинице и колеге, младе људе који се баве уметношћу, кустосирањем, историјом и теоријом уметности, продукцијом и другим делатностима у пољу културе и уметности да се прикључе заједничком раду на припреми ове манифестације.

Укључивање у рад организационог тима Бијенала младих отвара прилику за стицање искуства реализације великог међународног догађаја и остваривање нових контаката, као и могућност утицаја на политику развоја излагачке праксе младих.

Пријаве учешћа су могуће путем мејла ulus.bijenalemladih@gmail.com или преко друштвених мрежа Бијенала младих и Удружења ликовних уметника Србије.
Позив је трајно отворен, а могу јавити сви заинтересовани до 35 година старости.

Више о овој иницијативи можете сазнати на сајту Удружења ликовних уметника Србије.

Прилог: word. doc