SRB

ENG

Изложбе

 

Иницијатива УЛУС-а на афирмацији младих уметника свих уметничких факултета

Једна од првих активности у склопу иницијативе УЛУС Млади је изложба у кући Краља Петра 1. Затварање изложбе планирано је да се обележи  разговором који ће проф. др Мишко Шуваковић водити са студентима. Назив изложбе је Калеидоскоп, а изложбу су организовали студенти уметничких факултета. Сви студенти су добродошли да посете изложбу као и да уђу у удружење УЛУС Млади.

Студенти Факултета примењених уметности у Београду који су узели учешће на овој изложби су:

Анка Арсенић, Андреја Лепир, Никола Мијајловић, Алексамдар Спасић, Тијана Олбина, Бојана Ракић, Оливера Лазовић, Наташа Михајловић, Анита Илић, Матеја Поповић, Мина Петровић.

 

Марко Вучковић - Организми и склопови

Марко Вучковић, рођен у Крушевцу 09.11.1992. године. Дипломирао на Високој школи електротехнике и рачунарства 2015. Године, дипломирао на Факултету примењених уметности 2019. године на одсеку примењено вајарство. Тренутно завршава мастер студије на истом факултету.
Излагао на више групних изложби.
Члан УЛУС-а од 2020. године.

Скулптуре које приказујем на изложби су серијско истраживање облика кроз различите материјале. Тематски и по мотиву промишљање везано за феномен скулптуре усмеравам на телесност (не само) човека и његову унутрашњост: организам, склоп органа, мрежу крвних судова, нерватуру и унутарње односе који су природно дати. Телесност не разматрам на нивоу категорија пола, култа, естетске допадљивости и др., већ више као структурални, материјализовани приказ виђења и истраживања организма које поседује сваки облик живота, форми које постоје унутар њега. То су репрезентације органа и артифицијелних делова које доживљавам као врсту спремишта за различите садржаје, за које замишљам да помажу човеку да се носи са агресивним импулсима и дериватима истих. Доводим их у везу са механизмима постојања и функцинисања система, антропоморфних, био и зооморфних; они су метафора механизама одбране које човек може да изгради како би прихватио проблеме егзистенције на што безболнији начин. Сведене форме упућују на мирноћу, стање непомичности и одређени степен контемплације у простору.

 

 

 

More Than Meets the Eye - Вељко Вучковић

Позивамо Вас да посетите изложбу слика More Than Meets the Eye у Ликовној галерији Коларчеве задужбине. Вељко Вучковић је студент друге године докторских студија и сарадник у настави на предметима Цртање и Сликање. Изложба ће моћи да се види радним данима од 13 до 20 и суботом од 10 до 15 часова.

Изложба је отворена до 20. 6. 2020. године.