SRB

ENG

Конкурси

 

Competition for the icon of the
Jongerenklooster monastery in Deventer

The Jongerenklooster youth monastery in the Dutch city of Deventer is announcing a
competition for an icon of St. John the Theologian, the patron saint of the monastery.

Conditions
The format of the icon is to be 40x60 or 50x60 cm.. The icon depicts a bust or sitting figure,
on a wooden base in the traditional technique of tempera or mosaic, the traditional
iconographic type of a young character, but with the possibility of authenticity in terms of
composition and with real gilding.
Minimal deviations are possible - freedom in terms of iconography and technique. The
spirituality of the portrayed character of John the Theologian as a young and beloved
Christ's companion is a priority and a desired characteristic - since the icon will have its
place in our monasteries chapel.

Jury
The choice of the icon will be made by the brotherhood of the monastery and the Reverend
Catharinus van den Berg, the elder of the monastery - who in Serbia is represented by
prof.dr. Milan Prosen, art historian of the Faculty of Applied Arts of the University of
Belgrade.

Prize
Photographs of all competing icons will be presented to the Dutch public by means of social
media and press releases. If this results in interest of possible buyers of icons - the winning
icon excepted of course - the Jongerenklooster will establish the contact between the buyer
and the artist.
Icons that make it through to the final preselection, will be awarded an honorable mention /
prix d’honneur. The redemption prize for the selected icon is 1000 (thousand) euros.

Participants
Participants in the competition can be all students of The Faculty of Applied Arts as well as
those who have graduated in the past 5 years (about which en evidence might be
requested).
The deadline for sending a photo of the icon would be 20. of April, 2021.

Конкурс за икону Светог Јована јеванђелисте који је расписао манастир за младе у Девентеру, продужен је до 1. 06. 2021. године.

Contact person Professor Milan Prosen milan.prosen@fpu.bg.ac.rs

Текст Конкурса: [pdf, 79 kb]

 


Наградни конкурс “Европа је овде”

Задовољство нам је да Вас овим путем обавестимо о уметничком конкурсу Делегације Европске уније у Србији и ЕУ инфо мреже поводом овогодишњег  обележавања Дана Европе, 9. Маја 2021
Наиме, ЕУ инфо мрежа ће 18. фебруара 2021. расписати тематски, уметнички конкурс за достављање предлога ангажованих и интерактивних уметничких инсталација на тему “Европа је овде”. Овај уметнички наградни конкурс као и три најбоља предлога биће део кампање коју спроводи Делегација Европске уније у Србији поводом обележавања Дана Европе у мају 2021. године. Уметнички конкурс има за циљ да пружи подршку младм и талентованим уметницима, да промовише њихов ауторски рад, али и европске вредности. Три предлога која ће одабрати стручни жири биће изложена у јавном  простору у Београду, Нишу и Новом Саду на Дан Европе, 8. Или 9. маја 2021. године, у склопу манифестације обележавања Дана Европе у Србији коју организује Делегација Европске уније у Републици Србији.
Конкурс је намењен студентима основних, мастер и докторских студија уметничких академија и факултета (државних или приватних), који могу да се пријаве као тим (два студента најмање у тиму). Сви пријављени потребно је да имају одабраног ментора - професора са уметничке академије/факултета. Није обавезно да студенти једног тима буду у истој класи на истом факултету.
Предлог уметничке инсталације треба да буде ангажовани уметнички рад или уметничко дело, 3Д интерактивна инсталација у простору, која комуницира тему конкурса путем следећих медија: мултимедија, скулптура, реадy-маде објеката и слично. Значајно је имати у виду да ће рад бити изложен на отвореном, односно у јавном простору, те мора бити јасно видљив и уочљив са даљине, те да кроз употребу тог простора и наратива комуницира са публиком, и да активно укључује јавност у симболичко значење инсталације.  Основни критеријум за одабир рада је одговор на тему „Европа је овде“.
Предлог уметничког рада којим се конкурише на конкурс “Европа је овде” не сме бити претходно  објављиван, излаган, или пријављиван на друга такмичења/конкурсе.
Награда/буџет од 5,000 евра (нето) предвиђена је за креативни концепт, припрему, креирање и продукцију, односно, реализацију уметничке инсталације, њено постављање (у логистичком смислу) у једном од три наведена града, 8. и/или 9. маја 2021. године, као и надокнаду за ауторе, а биће исплаћена на основу Уговора о ауторском делу.
Након избора најбољих радова, аутори ćе блиско сарађивати са ЕУИНФОНЕТ  тимом који ће пратити динамику продукције/реализације инсталације и испуњење задатог рока за њено постављање и излагање.
Наградни конкурс “Европа је овде” за младе уметнике трајаће до 12. марта. Све информације и услови конкурса биће доступни 18. фебруара 2021. године наwww.europa.rs  
Уметничке инсталације ће остати у власништву Делегације Европске уније у Србији. Ауторима ће бити омогућено да позајме рад уз сагласност и образложење, али не ради учешћа на другим такмичењима и конкурсима.
Овим конкурсом жеља нам је да на креативан и интерактиван начин, кроз савремене уметничке праксе пренесемо поруку Дана Европе, али и да истовремено пружимо финансијску подршку  младим уметницима у Србији и промовишемо њихов ауторски рад.
Верујемо да ће конкурс “Европа је овде” бити инспиративан за учешће студентима Ваше академије те вас љубазно позивамо да информацију о конкурсу поделите са својим студентима путем сајта и друштвених мрежа.
Контакт за додатна питања и информације у вези конкурса слати на daliborka.nikolic@euinfo.rs

 


EASA - European Architecture Students’ Assembly

EASA - European Architecture Students’ Assembly - је највећа независна мрежа студената архитектуре створена да обезбеди платформу за културну и едукативну размену, повезујући студенте и младе професионалце из свих европских земаља и света.

Главни догађај је двонедељна летња школа архитектуре која кроз радионице, предавања и дискусије истражује ануалну тему скупа.

EASA 2020. ће се одржати у Естонији (Валга) под темом Apathy.
Линк: https://easaestonia.ee/

EASA 2021. ће се одржати у Србији (Крагујевац) под темом Reality.
Линк: https://www.facebook.com/easasrbija

Поред главног летњег скупа постоји и спорадично организован SESAM скуп (Small European Students of Architecture Meeting).
SESAM се ове године одржава на пролеће у Украјини (Славутич) под темом Поликлиника у трајању од 11 дана.

MIXED FEELINGS је инспиративно-информативна серија догађаја намењена студентима и младим професионалцима из области архитектуре као и других сродних струка. Идеја је да се истражи статус кво емотивног спектрума који гајимо према учешћу у сопственом образовању, студентском активизму, сарадњи између студената/струка/школа/градова, генералном стању ствари и нама самима.

Први у низу у оквиру ове серије догађаја је EASA Info Evening и бавиће се представљањем EASA заједнице и предстојећих EASA скупова. Кроз филмско вече праћено интерактивним презентацијама и креативним дискусијама разменићемо информације и искуства о моделима алтернативне едукације и сарадње који су настали у оквиру EASA мреже.

Сви заинтересовани да се упознају са активностима у оквиру EASA-e, као и предстојећим летњим скуповима, су позвани да нам се придруже 13. и 14. фебруара у сали 200 Архитектонског факултета у Београду.

Званични aftermovie, re: EASA, Rijeka, 2018 https://flic.kr/p/2h6NaVQ

Званични aftermovie, EASA:Tourist, Villars-sur-Ollon, 2018
https://flic.kr/p/2h5MmoC

Фестивал „9 Strings“  Конкурс за израду визуелног идентитета

Лесковачки културни центар ће у лето 2021. године организовати 9. СТРИНГС међународни фестивал и летњу академију музике са циљем да додатно едукативно помогне развој ученика и студената музике на класама: виолина, виола, виолончело, контрабас, гитара, камерна музика и камерни оркестар. Летња академија музике СТРИНГС је намењена младим музичарима старости од 7 до 25 година. СТРИНГС фестивал је састављен из два дела: у фестивалском делу организујемо концерте врхунских музичких уметника из целог света, разговоре, предавања, изложбе и сл. док паралелно са активностима усмереним ка публици постоји и едукативни део у коме енинентни српски и инострани професори раде са младим музичарима. Како је СТРИНГС фестивал заузео значајну позицију у Србији и региону постала је уобичајена пракса да расписујемо Конкурс за израду визуелног идентитета фестивала чиме дајемо шансу ликовним и графичким уметницима и конектујемо их са њиховим музичким колегама.
Будући да је нама битан крајњи резултат и да се водимо искључиво квалитетом, решили смо да се апликанти пријављују под шифром попуњавањем ПРИЈАВЕ коју могу скинути са сајта Лесковачког културног центра (www.лкц.орг.рс) где се налазе и остале информације везане за овај Конкурс. О радовима ће одлучивати стручна комисија састављена од професора графичког дизајна на факултету уметности и представника Лесковачког културног центра.


Пријавни формулар:word doc.

Детаљније на линку

 

 

 

 

Конкурс за стипендије Владе Републике Румуније

Стипендије су намењене за основне, мастер и докторске студије.

Текст конкурса ПДФ [pdf 216 kb]
Пропозиције конкурса ПДФ [pdf 461 kb]
Пријавни формулар ПДФ [pdf 582 kb]
Curriculum vitae ПДФ [pdf 191 kb]

 

 

 

 

Конкурс за стипендије Владе Народне Републике Кине

Конкурс за „Стипендије Владе НР Кине за академску 2021/2022. годину“

Текст конкурса ПДФ [pdf 216 kb]

Пропозиције конкурса ПДФ [pdf 636 kb]

Инструкције за online пријављивање ПДФ [pdf 774 kb]

Медицински формуларПДФ [pdf 754 kb]

 

 

 

КОНКУРС // БИЈЕНАЛЕ МЛАДИХ 2021

Удружење ликовних уметника Србије (УЛУС) позива младе уметнике и остале ствараоце до 35. година старости да учествују у Бијеналу младих 2021 које носи назив Заједнички језик, а биће реализовано од 29. јула до 5. септембра 2021. године на више локација у граду. Млади уметници могу да предложе своје учешће у две категорије: (1) нове продукције радова које ће се развијати и реализовати у склопу Бијенала младих 2021 – Заједнички језк (мај-јун) и за које ће бити обезбеђена продукција, као и (2) већ реализоване радове за учешће на изложби. Конкурс је отворен до 20. априла 2021.

детаљније ПДФ

 

 

 

 

 

 

 

 

КОНКУРС ЗА КРЕАТИВЦЕ КЛИНЦЕ И ПОЗИВ ВОЛОНТЕРИМА
3. Времеплов – фестивал анимираних сећања
  ТЕМА: Змај Јовина улица, Нови Сад

Поводом одржавања Фестивала анимираних сећања о Новом Саду – ВРЕМЕПЛОВ, Удружење за видео уметност ВИДЕОМЕДЕЈА расписује конкурс трагајући за породичним филмовима, фотографијама из личних албума али и за разноврсним уметничким садржајем, културним програмима као и акцијама које ће променити свет, упс, у ствари вашу околину, или ипак свет?! Спремите и ручно израђене сувенире или старе предмете које су волели ваше баке и деке пошто ћете имати прилику да их покажете или продате у хуманитарне сврхе на винтиџ базару Времеплова.
 
Будите део Фестивала Времеплов који ће се одржавати бар једном годишње, сваке друге суботе у септембру у Новом Саду.
 
Пријављивање се врши путем наших онлајн пријава које можете попунити на сајту https://vremeplov.in.rs/prijava-za-konkurs-vremeplov/ и потпуно је бесплатно.
 
Ако немате могућности да нам електронски пошаљете скенирану фотографију или други визуелни материјал, контактирајте нас путем мејла:  konkurs.vremeplov@gmail.com  или нам пошаљите поруку путем фејсбука https://www.facebook.com/vremeplov.in.rs па ћемо заједнички наћи неко друго решење.
 
Важно! Овај део се односи само за пријаве у категорији Ауторско дело
 
ТЕМА 3. Времеплова

Змај Јовина улица је општа тема 3. Времеплова и односи се на овогодишње пријаве и учеснике који треба да задовоље неки минимум у односу на задату тему.
 
Змај Јовина улица у било ком облику и формату, презентована било којом техником и материјалом. 
Улица као таква, само њени скривени делови, пасажи, капије, детаљи на кућама, занимљиви део асфалта или зеленила, ваша пројекција улице како би волели да она изгледа, шта бисте мењали или не, ваше успомене везане за Змај Јовину, личне емоције и све оно што ћете се ви сетити а ми нисмо а везано је индиректно или директно за Змај Јовину улицу. 
 
Можете је представити на реалистичан начин али ми јако ценимо и надреализам, импресионизам, минимализам, рачунарску уметност, симболизам, Футуризам, поп арт, савремену уметност….
 

Радове треба послати електронски у следећим форматима: 

 • Текстове песама, прича исл. у WORD-u ili PDF-u - највише до две стране (до 3600 карактера).
 • Цртеже, плакат исл. скениране у доброј резолуцији у JPG или PNG формату (чувајте радове у оригиналу и уколико ваш рад буде изабран било би пожељно да исти рад и доставите организатору у облику у ком је рађен, ради учествовања у изложби). 
 • Видео, анимације, филм исл. у MOV, AVI, MP4 или GIF формату, 
 • Наступе послати као видео фајлове у MOV, AVI, MP4 или GIF формату или писани опис а не дужи од једне стране, 1800 карактера.

На полеђини сваког рада ОБАВЕЗНО морају бити залепљени или исписани (да не пробије на предњу страну рада) подаци аутора: име и презиме, годиште, разред, ко пријављује рад (име родитеља старатеља или учитеља исл. а у групној пријави обавезно и са називом и установе испред које деца учествују), контакт телефон и имејл.
 
КАТЕГОРИЈЕ 
 
Изаберите једну од понуђених категорије. Ваш избор се не мора ограничити само на један део програма или категорију, можете бити део целокупног програма:
 

 • Ауторско дело РОК ЗА ПРИЈАВУ: 1. АВГУСТ (за пријављивање путем школа, предлажемо да то буде крај школске године)

Времеплов ће објавити ваше најбоље ауторске радове виртуелно али и путем штампаних и електронских издања у виду књиге, цд-а исл. Пријавите се и будите део програма, изразите се на ваш ауторски начин: филмом, видеом, анимацијом, фотографијом, плакатом, цртежом, перформансом, игром, архитектонским цртежом, стрипом, са скицом модног дизајна али са готовим предметима (ташне, гардероба, обућа исл), музичким наступом, песмомили причом у форми текста или наступа.

 • пошаљите ваш видео снимак заборављених игара (ластиш, коларићу панићу, вртење обруча, између две ватре, труле кобиле, шуге, прескакање конопца, шарено јаје, фоте, партизани инемци исл.) и тако постаните део видео упутства за играње игара, овај део под *није везан за овогодишњу тему.

 

 • Архивски материјал ПРИЈАВА је могућа током целе године

Пошаљите нам архивски материјал: фотографије, разгледнице, видео, филм, мапе исл. Новог Сада, из ваше личне архиве. Постаните део дигиталне колекције и сачувајте успомене од заборава. 
 

 • Акција РОК ЗА ПРИЈАВУ: 1. АВГУСТ (за пријављивање путем школа, предлажемо да то буде крај школске године)

Пошаљите нам предлог и креирајте ви програм: хуманитарну или радну акцију
 

 • Учешће у програму ПРИЈАВА је могућа током целе године

Пријавите учешће у већ осмишљеном програму: проверите знање о Новом Саду у квизу, учествујте у такмичењу у заборављеним играма за дух али и тело (ластиш, између две ватре, прескакањеконопца), удоми животињу (понуди или усвоји), буди део синемаграфа (анимираних старих фотографија) дођи на СНИМАЊЕ ГРАЂАНА - испред специјалног платна (Chroma кеy), извођачки програми - деца наступају (концерт, рецитација интерпретација, читање исл.), озелењавање (заједно ћемо посадити зеленило, цвеће или дрвеће на неком згодном месту у нашем граду), базар...

 

 

 

 

Стипендије Владе Јапана

Влада Јапана је у сарадњи са министарством образовања, спорта, науке и технологије Јапана (MEXT) расписала конкурс за додељивање стипендија за 2022.годину за студенте из Републике Србије. Стипендије покривају период од 2022. до 2027. године за основне студије и од 2022. до 2024. за постдипломске студије. Стипендије пружају и могућност учења јапанског језика у сврху праћења студијских програма на јапанском језику.
Листа студијских програма на енглеском језику: ПДФ
Листа студијских програма на јапанском језику: Линк

Конкурс је отворен до 01. јуна 2021. године. Пријава се врши тако што се сва документација доставља Амбасади Јапана у Београду на адресу: Улица Трешњиног цвета 13, 11070 Нови Београд.
КАНДИДАТИ КОЈИ ИСПУЊАВАЈУ УСЛОВЕ МОГУ СЕ ПРИЈАВИТИ ЗА:

 • СТИПЕНДИЈЕ ЗА ОСНОВНЕ СТУДИЈЕ У ЈАПАНУ

Детаљне информације о стипендији, пријави и пратећим документима можете наћи на:
http://www.studyinjapan.go.jp/en/smap-stopj-applications-undergraduate.html
Услове конкурса и начин пријаве за основне студије можете наћи у Водичу за пријављивање – основне студије.

 • СТИПЕНДИЈЕ ЗА СТУДЕНТЕ ИСТРАЖИВАЧЕ /ПОСТДИПЛОМЦЕ

Детаљне информације о стипендији, пријави и пратећим документима можете наћи на:
http://www.studyinjapan.go.jp/en/smap-stopj-applications-research.html
Услове конкурса и начин пријаве за основне студије можете наћи у Водичу за пријављивање – постдипломске студије.
Заинтересовани кандидати треба пажљиво да прочитају и следе инструкције које су јасно истакнуте у пратећој документацији на линковима изнад.
За консултације у Канцеларији за међународну сарадњу Факултета примењених уметности молимо Вас, најавите се мејлом на: international.relations@fpu.bg.ac.rs

 

 

 

 

First Prize: 3000.00
2nd: 2000.00
3rd: 1000.00

Entry deadline: July 24, 2020,
Award ceremony: March 13, 2021

детаљније

Конкурс за стипендије Кипарског универзитета (UCY)

Кипарски универзитет (UCY) понудио је стипендије за основне студије држављанима земаља које нису чланице Европске уније. У питању је 10 стипендија за све студијске програме осим за програме медицине.

Више информација можете пронаћи на сајту www.ucy.ac.cy или директним обраћањем њиховом студентском центру на мејл fm@ucy.ac.cy.

 

 

Награђени студенти ФПУ на XXI. Бијеналу студентског цртежа

Од укупно 110 аутора додељено је седам равноправних награда од којих су две припале студенткињама Факултета примењених уметности у Београду  

Анки Арсенић    IV г.    Фотографија
Ањи Кнежевић  III  г. Савремено одевање

и две похвале од којих је једна припала студенту
Николи Мијаиловић  IVг.  Графички дизајн

Отварање изложбе је 15 маја у 13 h.
Галерија Дом културе Студентски град

Више информација на: 
https://www.dksg.rs/cir/xxi-bijenale-studentskog-crteza-srbije/  

контакт 
доцент Милица Лазаревић
milica.lazarevic@fpu.bg.ac.rs