SRB

ENG

Конкурси

 

Стипендије Владе Француске 2018-2019.

Студент сте и желите да наставите студије у Паризу, Бордоу, Ници или неком другом универзитетском граду у Француској? Остварите своју замисао захваљујући стипендији коју додељују Амбасада Француске и Француски институт у Србији!

Сваке године око педесет студената искористи ову финансијску подршку Владе Француске за студије у некој од 3500 високошколских установа у Француској.

Конкурс за стипендије 2018-2019. отворен је до 16. марта 2018.

Студенти могу да конкуришу за разне програме стипендија:

  • мастер 2-све области
  • мастер 2-стипендија за бивше матуранте Математичке гимназије у Београду
  • докторат у коменторству
  • пост мастер програм Коперник
  • стипендија за Националну високу школу лепих уметности (ЕНСБА).

Подношење кандидатура:
Француски институт у Србији, Змај Јовина 11, Београд
vesna.adamovic@institutfrancais.rs

Услови и критеријуми налазе се на сајтовима:

www.institutfrancais.rs
Линк : http://www.institutfrancais.rs/info/bourses-du-gouvernement-francais/
www.srbija.campusfrance.org 

Пратите наше актуелности: https://www.facebook.com/SerbieCampusfrance/

Мобилност 2018

Министарство културе и информисања РС објавило је Позив за суфинансирање мобилности уметника и професионалаца у области културе и уметности у 2018. години – Мобилност 2018.

Позив је отворен за финансирање индивидуалних – до  50.000,00 динара (за путовања у Европи), до  80.000,00 динара (за интерконтинентална путовања) и групних – до 200.000,00 динара (за путовања у Европи) , до 300.000,00 динара (за интерконтинентална путовања) путних трошкова. Подржавају се позиви из области билатералне и мултилатералне културне сарадње за учешће на фестивалима, семинарима, радионицама, смотрама, скуповима, конференцијама, студијски и резиденцијални боравци и сл.

Више информација можете пронаћи на линку:
http://www.kultura.gov.rs

Позив је отворен од 25. јануара до 30. априла 2018. године.

 

 

Стипендије за курсеве немачког у Баварској

Студенти са основним знањем немачког језика (најмање А2 нивоу) из Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Косова, Македоније, Црне Горе, Србије, Словеније и Украјине могу да конкуришу за Бајхост стипендије за летње курсеве језика. Потребно је да студенти имају завршену бар прву годину основних студија.

Рок за пријаву је 26. март 2018. године.

Све потребне информације налазе се на сајту:

http://www.uni-r.de/bayhost

 

 

BookILL Fest

О Фестивалу
Фестивал илустрације књиге „BookILL Fest” по седми пут организују Банатски културни центар и Новосадски сајам. Фестивал илустрације књиге ће се одржати на Новосадском сајму, у оквиру Међународног сајма књига, и у Галерији Банатског културног центра у Новом Милошеву.

 Фестивал илустрације књиге ће бити отворен 8. марта2018. на Новосадском сајму, где ће у оквиру Сајма књига од 7. до 12. марта 2018. године бити постављене изложбе „Награде Бијенала илустрације Братислава 2017.” и „Награде Фестивала илустрације књиге BookILL Fest 2012–2017”, док ће се изложба изабраних и награђених радова на конкурсу и проглашење победника одржати маја месеца у Банатском културном центру у Новом Милошеву.

Циљ Фестивала
Илустровање књига је важна, али и специфична област у процесу дизајнирања и графичког обликовања књига, због чега „BookILL Fest” тежи да скрене пажњу на илустрацију и илустраторе у јавности, али и на издаваче који брину о опреми својих књига.
Илустрована књига је уметнички објекат који потписују коаутори: писац и илустратор. Организатор конкурса већ годинама покушава да афирмише принцип по којем су у њој текстуални део и њена визуелна компонента (илустрација) подједнако важни, при чему би и писац и илустратор требало да буду подједнако вредновани, поштовани и уважавани.
Конкурси за илустрацију књиге су ретки у свету, а тиме је значај овог Фестивала већи.

Пропозиције конкурса
Конкурс је отворен за ауторе из целог света.
Сваки аутор шаље 4 илустрације књиге и то: илустрацију насловне стране књиге и, по сопственом избору, илустрације из књиге, у дигиталној форми (JPG или TIFF формату, RGB моду, 300-600 dpi, до формата А4).
Све послати на e-mail адресу bookillfest@gmail.com најкасније до 20. марта 2018. године.

Могу се слати илустрације рађене у свим ликовним и графичким техникама или компјутерским дорадама. Долази у обзир и фотографија која је у функцији илустрације књиге.

Илустрације се могу, по избору аутора, слати уклопљене у дизајн са текстом, или као издвојена дела.

Аутори могу слати и више илустрација насталих за различите књиге. Такође, могу се слати само илустрације корица, уколико унутрашњост књига није илустрована.
Могу се слати и необјављени радови, који су у пројекту, једнако као и објављени. Књиге у којима су илустрације објављене не смеју бити старије од две године.

Аутори, такође, треба у е-мејлу да пошаљу своје податке: име, презиме, адреса, телефон, кратка професионална биографија, као и у оквиру које, од доле наведених, категорија шаљу своје радове. Потребно је навести и назив и име аутора књиге за коју су илустрације настале, као и називе појединачних радова. Такође, потребно је навести да ли је књига објављена (код ког издавача и које године) или је још у пројекту.

Уколико аутор жели, може класичном поштом послати и књигу, евентуално и ЦД са нарезаним цртежима и подацима, на следећу адресу: Банатски културни центар, ЈНА 35, 23273 Ново Милошево.

Категорије за слање радова:
1. Илустрација песничке књиге
2. Илустрација прозне књиге
3. Илустрација књиге за децу
4. Фото-илустрација књиге

У обзир долазе и илустрације књига ван наведених категорије, које ће жири посебно разматрати.

Жири/Уметнички савет
Жири, који ће селектовати илустрације за изложбу и наградити илустрације (по једна награда за сваку од наведених категорија), радиће у саставу: Слободан Ивков, председник, Сибила Петењи Арбутина и Сенка Влаховић Филипов.

Календар
9. фебруар 2018 – отварање конкурса
8. март 2018, Међународни сајам књига, Нови Сад – отварање фестивала  (представљање „Бибиане”, отварање изложби „Награде Бијенала илустрације Братислава 2017.”, отварање изложбе „Награде Фестивала илустрације књиге БоокИЛЛ фест 2012–2017”, трајање изложби од 7–12. марта 2018)
20. март 2018 – затварање конкурса
април 2018 – жирирање
мај 2018, Галерија Банатског културног центра, Ново Милошево – проглашење победника, додела награда и отварање изложбе изабраних и награђених радова (тачан датум ће бити накнадно објављен)
март 2019, Међународни сајам књига, Нови Сад – изложба изабраних и награђених радова на конкурсу „Боокилл феста” 2018.

Гостујућа изложба из Братиславе
Изложба „Награде Бијенала илустрације Братислава 2017." је гостујућа изложба фестивала у организацији Банатског културног центра и Новосадског сајма, у сарадњи са Међународном установом културе за децу „Бибиана”из Братиславе и Галеријом Фондације „Бабка” из Ковачице. Садржи илустрације које су на протеклом бијеналу, у конкуренцији од више хиљада илустрација из 50-ак земаља света, добиле награде које су отишле у руке илустратора из Холандије, Јапана, Словачке, Јужне Кореје, Ирана, Данске, Русије, Мексика, Украјине...

Изложба „Награде Фестивала илустрације књиге BookILL Fest 2012–2017”
Изложба садржи илустрације свих награђених аутора у протеклих шест година постојања Фестивала илустрације књиге „Боокилл фест”. Поводом ове изложбе која је претходно била изложена у оквиру манифестације „Боокилл фест у фокусу” априла 2016. у Банатском културном центру, објављена је двојезична књига „Илустрација говори све језике: Награде Фестивала илустрације књиге BookILL Fest 2012–2017” коју је приредила Сенка Влаховић.

Контакт
За све додатне информације јавити се на e-mail: bookillfest@gmail.com 

http://banatskikulturnicentar.blogspot.rs/2017/03/dodeljene-nagrade-za-najbolje.html

http://banatskikulturnicentar.blogspot.rs/2017/03/onlajn-izlozba-bookill-fest-2017.html

Прво бијенале савремене црквене уметности

Удружење ликовних уметника Србије у сарадњи са Витез фестом расписује конкурс за Прво бијенале савремене црквене уметности.

Отварање изложбе 20. марта 2018. године у Малој сали, Камерној сцени и Алтернативној сцени Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“, Београд, Мали Калемегдан 1.

Право учешћа на конкурсу имају сви ликовни ствараоци.
Техника- по слободном избору.
Уметници који конкуришу за изложбу подносе до три рада.
Радови треба да буду у потпуности опремљени за излагање.
Учесници на конкурсу плаћају котизацију у износу од 1.000,00 динара.

Пријаве на конкурс, уз пратећу документацију, подносе се на формуларима који се могу добити од организатора, електронском поштом или преузети са сајта: www.ulus.rs
Радови и пријавни формулар достављају се: 15. и 16. марта  од 10 до 16 часова, лично, путем поште на адресу: УЛУС,  11000 Београд, Мали Калемегдан 1 -  Прво бијенале савремене црквене уметности

или електронским путем на мејл: ulus.office@gmail.com . Приликом подношења радова доставити на ЦД-у фотографије радова са којима се аплицира на конкурс (2000px краћа страна и 300 dpi резолуција, CMYK колор режим).
Селекцију радова извршиће Стручни жири у саставу:

  • Председник жирија Слободан Кајтез, проф.ФПУ
  • Горан Јовић, доцент ФЛУ
  • Мирослав ЛАзовић, проф.ФПУ и председник УО УЛУС-а
  • Тодор Митровић, проф.СПЦ
  • Горан Раденковић, професор, теолог 

Резултати конкурса ће бити објављени 19. марта 2018. на сајту УЛУС-а или се могу добити на телефон 011/26 21 585.
Термин одржавања изложбе 20. март - 1. април 2018.

                                                   

Аристотелов универзитет у Солуну

Расписан је конкурс за Еразмус+ мобилност студената, наставног и ненаставног особља са Аристотеловим универзитетом у Солуну. Детаљне информације доступне су на сајту Универзитета уметности http://www.arts.bg.ac.rs/medjunarodna-saradnja/mobilnost/konkursi/

1. Конкурс за мобилност студената
2. Конкурс за наставно и ненаставно особље

Пријављивање заинтересованих кандидата на матичним факултетима траје до 12. марта 2018.

Номинација кандидата (највише 3) најкасније до петка 16. марта 2018.

 

Стипендије Владе Републике Кореје за стране студенте

Амбасада Републике Кореје у Београду је Министарству просвете, науке и технолошког развоја доставила позив Владе Републике Кореје за студирање на Универзитетима у Кореји.

Информације о програму стипендирања и студијским програмима можете потражити на сајту: http://www.studyinkorea.go.kr

Пријаве са неопходном документацијом потребно је доставити амбасади Републике Кореје.

За додатне информације можете контактирати амбасаду:
Имејл: koreaemb.rs@mofa.go.kr
Телефон: 011/3674225

Рок за пријаву је 15. 03. 2018. године

 

 

Конкурс за изложбе на Факултету уметности у Нишу

Факултет уметности у Нишу расписао је КОНКУРС за концертне наступе и самосталне, ауторске, групне изложбе и уметничке пројекте у 2018. години у Концертно-изложбеном простору Факултета уметности.

Право учешћа на конкурсу имају музички и ликовни и визуелни уметници који су завршили студије на неком од уметничких факултета у землји и иностранству. Концертна и Изложбена сезона ФУ поделјена је на пролећни (март – јун) и јесењи део (октобар – децембар).

Рок за Конкурс је продужен до 11.03.2018. године (до поноћи). Накнадне пријаве се неће разматрати. 

Детаљније о Конкурсу  

 

Прва светска конференција о пантомими и ФИСТ Светски студентски фестивал пантомиме

У Београду од 21. до 23. марта 2018.

Поводом обележавања Светског дана пантомиме (22. март), Београд ће бити
домаћин ПРВЕ СВЕТСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О ПАНТОМИМИ од 21. до 23. марта
2018. године у организацији Светске организације пантомимичара у сарадњи са Универзитетом уметности у Београду, Фестивалом интернационалног студентског позоришта ФИСТ односно Факултетом драмских уметности, Српско-Корејским информационим приступним центром Министарства државне управе и локалне самоуправе, агенцијом ДМЦ Векол и другим партнерима.

На Светски дан пантомиме (22. март) ће бити одржан и ФИСТ Светски студентски фестивал пантомиме. Званичан језик конференције је енглески.

Светскa организацијa пантомимичара
www.worldmime.org
www.facebook.org/worldmime

ФИСТ Светски студентски фестивал пантомиме
www.worldmime.org/en/fist-world-mime-students-festival

Стипендије фондације Конрад Аденауер

Фондација Конрад Аденауер расписује конкурс за доделу стипендије друштвено или политички ангажованим студентима, апсолвентима, постдипломцима и докторантима, држављанима Републике Србије који студирају у Републици Србији за 2018 / 2019. годину.

Рок за пријављивање: 30. април 2018.

Опште информације  и услови конкурса

Пријавни  формулар

http://www.kas.de/serbien/sr/

12. Грифон 2018.

Графички колектив и Quadra graphic
расписују конкурс 12. Грифон 2018.
Конкурс за најбољи графички дизајн у 2016. и 2017. у Србији, Републици Српској и Црној Гори

Графички колектив и Quadra Graphic покренули су и организовали 1996. године ГРИФОН – 1. југословенски конкурс за најбољи графички дизајн.

Конкурс и изложба ГРИФОН су релевантни прегледи савременог графичког обликовања код нас, а у исто време, на ГРИФОН-у се промовишу најзначајније ауторске појаве у овој области. Мотив целе организације је да се аутентичним остварењима потенцирају домети примењене графике на рецентној сцени, а углед и ауторитет награде ГРИФОН, као референтна препорука ауторима, потврди своју актуелност и значај и на међународној сцени.

Услови учешћа
На конкурсу могу учествовати аутори који стварају на територији Србије, Републике Српске и Црне Горе, као и они који су својим пореклом/ школовањем/боравком и професионалним деловањем везани за ове просторе.

На Конкурс се достављају радови настали у периоду од 1. јануара 2016. до 31. децембра 2017. године. Реализовани радови се примају у складу са условима конкурса у једној или више категорија (до три рада у категорији).
Пожељно је да се радови предају и на компакт диску.

Пријавни лист можете преузети у Галерији Графички колектив, Обилићев венац 27, Београд, са сајта Графичког колектива или Quadre Graphic. Радови морају бити прописно упаковани и заштићени. Конкурсни радови се достављају лично или поштом (П-пошиљка).
Учесници конкурса не могу повлачити своје радове по завршетку рада Селекционе комисије.

Чланови Селекционе комисије и Жирија могу учествовати на Конкурсу, али ван конкуренције за награде.
По завршетку Конкурса, тј. изложбе, радови се преузимају одмах по завршетку изложбе (због исељења галерије); након тог рока организатор не сноси одговорност.

Конкурсне категорије
- Књига и друге публикације
Часописи, каталози, новине
- Визуелни идентитет
Основне визуелне константе примењене на четири или више докумената,
графички стандарди
- Плакати и оглашавање
Плакати и билборди свих врста и намена, новински огласи у црно-белој штампи и у боји, као и сајамске презентације, креативна употреба медија
- Амбалажа
Све врсте штампане амбалаже
- Типографско писмо
Нови типографски облици ћириличног и латиничног писма
- Промотивни материјал и хартије од вредности
Календари, позивнице, честитке, омоти за ЦД, проспекти, лифлети и други штампани промо материјал; новчанице, ПТТ марке, лозови, банковне картице, чекови, обвезнице и сл.
- Филмска, видео и ТВ- графика
Графички дизајн примењен на живу/анимирану слику
- Веб-дизајн
Графички дизајн примењен на веб презентације

За најбољи графички дизајн Жири додељује награду ГРИФОН која се састоји од
скулптуре, повеље и новчаног износа. ГРИФОН се може доделити само једном раду. Жири може доделити и специјална признања и похвале.

У Селекционој комисији и Жирију за награде учествују еминентни стручњаци – теоретичари и практичари – из области графичког дизајна и визуелне културе.

Досадашњи лауреати ГРИФОН-а су Милош Илић (1996), Владан Срдић (1998), Борут Вилд (2000), Горан Патлејх (2002), Славимир Стојановић (2004), Исидора Николић (2006), Игор Оршолић (2008), Ауторски тим А3 Формат (Филип Бојовић& Марко Ракић/2010), Јована Будошан&Александар Илић (2012), Ауторски тим Метаклиника (2014), Ауторски тим Peter Gregson Studio (2016).

Пријем радова: од 10. до 31. марта 2018.

Детаљне информације: www.grafickikolektiv.org или www.quadragraphic.com
или у Графичком колективу, Обилићев венац 27, Београд.
Позвати 065.664.6718
или 011/2627.785; или 011/3285.923

Мајска изложба графике 2017.

Конкурс за Мајску изложбу Графичког колектива која прати нова остварења уметника који су својим радом везани или су били везани за Србију, Београд као ликовни центар.

Изложба се отвара у мају месецу, траје 20 дана, а организује је Управни одбор ГК.

Све графике се жирирају осим радова добитника награде Велики печат.

На Конкурс се могу послати до три графичка листа настала у последње две године.

На дан отварања изложбе, а према одлуци Жирија, додељује се награда Велики печат Графичког колектива. Трочлани жири за ову награду чине истакнути ликовни уметници и историчари уметности.

Графике са пријавама доставити (лично или поштом): 19. до 24. марта 2018. на адресу: Графички колектив, Обилићев венац 27, Београд.

Партиципација: 1.500 динара. Молимо да доставите и репродукцију/е (300 dpi) приложених радова.

Пријавни лист

Иновативни костим 2019.

Конкурс за велику изложбу Иновативни костим, Москва , 2019. Изложба је у велелепном Музеју историје на Кремљу.

Учествују 33 земље. Куратор за селекцију Србије је Љиљана Петровић, њен  асистент је костимограф и наша бивша студенткиња Лара Поповић.

Концепт је да то буде сценски костим и експериментални сценски костим (костим као инсталација , као скулптура ), иновативни аксесоар...

Године аутора: до 45.

Могуће је аплицирати са најбољим старим и новим студентским радовима, дипломским или мастер радом. Пријављује се 5 различитих радова или 5 радова из истог дела.

Рок за предају је продужен до 15. 4. 2018.

Долазе у обзир:
-скице костима за представу, филм, перформанс, видео
-фотографије костима
-видео радови са фокусом на костим (слати преко we transfera)

Пријаве преко:
https://innovativecostume.secure-platform.com/a