SRB

ENG

Активности

 

''Elite design'' и учешће на Миланској  недељи дизајна 2020.

Конкурс за такмичење ''Elite design'' и учешће на Миланској  недељи дизајна 2020.
Тема трећег издања такмичења за награду ''Elite design''  је висока мода.
Три  нова пројекта ће бити награђени износом од 1500-5000 швајцарских франака.
Рок за пријаве је 12. децембар 2019. Године.
Више информација на сајту

www.elitedesignaward.ch

Информације о конкурсу

Конкурс за решење изгледа плафона

BEO Shopping Center, нови модеран шопинг центар који ће бити изграђен на углу улица Војислава Илића и Мис Ирбијеве у власништву компаније MPC Properties, расписује конкурса за израду графичког решења за дизајн дела плафона центра за све студенте свих факултета који су резиденти Републике Србије. Право учешћа на конкурсу имају и сви они који су завршили било који ниво студија у последњих годину дана, а дозвољено је учешће и студентима који су део својих студија остварили у иностранству.

Рок за предају конкурсних радова је недеља 22. септембар 2019. године, а победник истог, поред тога што ће својим радом оплеменити садржај БЕО шопинг центра, осваја и финансијску награду у износу од 3.000 еура.

Одлуку о победничком раду доноси стручни жири, састављен од лица ангажованих на пројекту БЕО Схоппинг Центер, који такође може да донесе одлуку да одабрано најбоље решење неће имплементирати. У том случају најбољем раду од пријављених следи утешна награда у износу од 500 еура.

Резултати конкурса ће бити објављени у петак 18. октобра 2019. године.

BEO Shopping Center доноси ново шопинг искуство и иновативни концепт који прати последње светске трендове у ретаил-у са више отворених површина, пуно природног светла и зеленила. Својом изградњом БЕО ће унапредити и обогатити садржај на локацији где постоји изузетна потреба за модерном шопинг дестинацијом, у чијој непосредној близини и на само неколико минута је насељено преко 350.000 становника.

тварање центра је планирано за пролеће 2020. године.

Више информација

 

 

 

Конзервација и рестаурација ФПУ

Изложба је отворена од 4.11. - 14.11.2019. године.
Галерија Факултета ликовнох уметности

Кнез Михаилова 53, Београд

 

 

 

Природа у позитиву

Наградни конкурс за најбоље фотографије природе Србије

Конкурс траје од 25. јула до 20. септембра 2019. године.

Више о конкурсу

 

 

27.11. 2019,  у оквиру активности Конференције SmartArt2019, а у организацији Француског института у Србији, господин Emmanuel Bréon главни кустос Музеја Француских споменика Cité de l'Architecture et du Patrimoine у Паризу, одржаће предавање о здању Француске Амбасаде у Београду, јединственом бисеру архитектуре француског Ар Деко стила, делу славног архитекте Henry Roger Experta. Господин Бреон је Витез уметности и књижевности, Korifej Il d'Fransa и председник удружења Ар Деко Француске, историчар уметности и један од највећих светских стручњака по питању стила Ар деко. У прилог предавању историчар Станислав Сретеновић пружиће кратки осврт на период изградње зграде Француске амбасаде у Београду. Почетак предавања је у 18х, у просторијама Француског института у Србији, Кнез Михаилова 31. Улаз је слободан, симултани превод обезбеђен. 

линк 

27.11. 2019, as part of the activities of the SmartArt2019 Conference, organized by the French Institute in Serbia, Mr. Emmanuel Bréon Chief Curator of the Museum of French Monuments of the Cité de l'Architecture et du Patrimoine in Paris, will give a lecture on the building of the French Embassy in Belgrade, the unique pearl of French Ar Deco style architecture, the work of the famous architect Henry Roger Expert. Mr. Breon is a Knight of the Arts and Literature, the Coryfey of Il d'Frans and President of the Ar Deco Association of France, an art historian and one of the world's greatest experts on Ar Deco style. In support of the lecture, historian Stanislav Sretenovic will provide a brief overview of the construction period of the French Embassy building in Belgrade. The lecture begins at 6pm, at the premises of the French Institute in Serbia, Knez Mihailova 31. Admission is free, simultaneous translation is provided. 

link

 

 

 

Награда „Међународно златно перо Београда“ докторском уметничком пројекту „Невидљиви талас ‒ експериментални тактилни стрип“

Докторски уметнички пројекат „Невидљиви талас‒ експериментални тактилни стрип“ Дрaгaнe Купрeшaнин освојио је награду „Међународно златно перо Београда“. Церемонија свечаног oтвaрaња Бијенала и додела награда у оквиру јубиларног 50. Златног пера Београда (15. Међународног бијенала илустрације), одржана је 7. новембра у 19 часова.

Нa излoжбићe бити прикaзaн дoктoрски умeтнички прojeкaт aутoркe, кojи je 2018. гoдинe добио „Награду зa приступaчнo умeтничкo дeлo“, нa кoнкурсу „Инклузивнa гaлeриja“ и GRAND PRIX и Специјалну награду жирија за иновацију у стрип уметности на 17. Међународном салону стрипа у Београду 2019. године.

Пројекат је реализован у оквиру студијског програма Примењене уметности и дизајн у сарадњи са ментором проф. мр Растком Ћирићем.

Излoжбa ћe трajaти дo 26. новембра 2019.

„Галерија под сводовима“, Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковићa 8, Београд

 

 

 

Позив за радионицу Mapping the Local

У оквиру манифестације СмартАрт 2019, која обилује разноврсним дешавањима, биће организована и радионица Mapping the Local. Ову радионицу водиће професори Петер Пург из Словеније и Allan Siegel из Будимпеште. Позивамо све заинтересоване студенте да се пријаве за учешће на радионици која ће се одвијати на Факутлету примењених уметности од 28. 11. до 04. 12. 2019.

Објашњење радионице можете погледати овде: детаљније

Радове са претходних радионица можете погледати у публикацијама:

REVISITING 1968 (Belgrade, Budapest, Nova Gorica)
MAPPING THE LOCAL 2018

DRIFTING THROUGH CITYSCAPES
MAPPING THE LOCAL 2017

Пријаве са подацима: Име и презиме, модул, година студија, слати на маил: oliveti@gmail.com

Срдачан поздрав,
Организациони одбор конференције СмартАрт

 

 

Мала графика – Нови Сад 2019.

Галерија „Ла Виста“ из Новог Сада, уз подршку Градске управе за културу Града Новог Сада и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” (у оквиру платформе „Друга“ Европа – тема „Богатство различитости“), расписује отворени и јавни национални ликовни конкурс за уметничку графику малог формата под називом „Мала графика – Нови Сад 2019.“

Пријава до 30. септембра 2019.

Више информација о конкурсу и условима учешћа

Све информације о конкурсу биће објављиване на званичној Фејсбук страници
http://www.fb.com/mala.grafika.novisad

50. Златно перо Београда

50. Златно перо Београда, 15. Међународно бијенале илустрације 2019, одржаће се у изложбеном простору Галерији Радио-телевизије Србије (Таковска 10) од 7. новембра –1. децембра 2019. године.


Пријавни формулар и дигиталне репродукције доставити до 15. септембра 2019. године, на e-mail адресу: goldenpenbg2019@gmail.com

Правилник

Пријавни формулар

Бијенале графике у Чачку 2020.

Платформа за промоцију уметности мултиоригинала организује Четврто међународно бијенале графике у Чачку 2020. године Платформа као организатор Бијенала наставља добру праксу претходних издања Бијенала са циљем да:
• идентификује и прати савремене тенденције у области уметничке штампе и графике;
• афирмише прожимање и спајање традиционалних графичких техника и нових поступака штампе, савремених технологија и теоријских концепата;
• промовише младе ауторе и њихово стваралаштво.

Циљ Бијенала ја да се регионалним и међународним уметницима пружи институционална подршка у професионалном напредовању, да подстакне и подигне интересовање за ову уметничку дисциплину међу другим актерима у уметноси и култури, као и међу широм публиком на националном и међународном нивоу. Конкурс је отворен за све професионалне уметнике, теоретичаре и истраживаче, као и за студенте завршних година основних студија на факултетима ликовних и примењених уметности. Бијенале нема тематских ограничења.

Конкурс се састоји из две фазе.
Прва фаза која траје од 28. августа 2019. до 1. јуна 2020. у којој аутори шаљу радове на office@graphicacak.com.

У другој фази која траје од 20. јуна до 1. септембра 2020. аутори који су прошли селекцију у првој фази  саљу своје одобрене радове поштом на адресу бијенала.

Уметници и студенти завршних година уметничких факултета на конкурс могу послати радове у следећом категоријама:
• до 3 отиска, дужа страна 100 цм
• до 5 отисака, дужа страна 30 цм
• Еx Либрис, до 5 отисака, дужа страна 15 цм
• интермедија (радови који одражавају мулти/интердисциплинарни, хибридни, експериментални или дискурзивни приступ графичкој уметности)

Награде Бијенала су:
• ГРАН-ПРИ БИЈЕНАЛА - новчана награда у износу од 1,500,00 €
• НАГРАДА ЗА ИНВЕНТИВНОСТ У ГРАФИЧКОЈ УМЕТНОСТИ - самостална изложба у оквиру пратећих активности Петрог Бијенала Графике 2022. године у Дому културе
• НАГРАДА ЗА ТЕХНИЧКУ ИЗУЗЕТНОСТ - графички материјал по избору Организатора
• СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА ЕКСЛИБРИС - награда библиотеке „Владислав Петковић Дис“
• НАГРАДА ЗА СТУДЕНТСКИ РАД - пакет графичког папира
Сви награђени радови улазе у Збирку Бијенала.

Потписани радови, потребни пријавни формулари и потврда о уплати партиципације (са именом и презименом учесника) треба да буду достављени најкасније до 1. септембра 2020. године на адресу:

Удружење платформа за Промоцију уметности мултиоригинала,
За Драгана Добросављевића (умет. директор Бијенала)
ЧЕТВРТО МЕЂУНАРОДНО БИЈЕНАЛЕ ГРАФИКЕ 2020.
ул. Рајићева бр. 20. 32000 Чачак, Србија

У склопу овог издања Бијенала биће организован конференцијски део програма са академским излагањима и презентацијама. Уметници, теоретичари и истраживачи из уметничких и других области позвани су да пошаљу предлоге излагања на неку од понуђених тема:
• Графика као мит
• Естетика графике, естетика у графици
• Графика и/или отисак
• Графика - догађај или дело
• Графика као удружени подухват
• Графичар-уметник-номад
• Академско образовање и професионална уметничка пракса
• Моћ штампаног листа: књига уметника, фанзини и плакати

Календар манифестације:
• ПРАВА ФАЗА конкурса траје од 28. августа 2019. до 1. јуна 2020. године
• СЕЛЕКЦИЈА ПРВЕ ФАЗЕ конкурса: 1. до 15. јуна 2020. године
• РЕЗУЛТАТИ ПРВЕ ФАЗЕ селекције 20. јуна 2020. године на www.грапхицацак.цом
• СРУГА ФАЗА селекције од 20. јуна до 1. септембра 2020. године
• ЖИРИРАЊЕ поставке бијенала и одређивање лауреата: у септембру 2020. године
• Свечано ОТВАРАЊЕ изложбе Бијенала: у октобру 2020.
• Изложба траје у току октобра и новембра 2020. године

Рок за повратак радова: 6 месеци по завршетку изложбе. Радови који се из одређених разлога врате организатору биће депоновани код организатора.
Правилник и пријавне формуларе и сва остала потребна документа за Четврто међународно бијенале графике, могуће је преузети са сајта http://www.graphicacak.com/bijenale-2020/.
Све најаве и друге информације могу се пронаћи на www.graphicacak.com.

 

Стипендије Баварске владе

Влада Слободне Државе Баварске додељује стипендије за мастер и докторске студије у трајању од 1-3 године. Потребно је веома добро знање енглеског или немачког језика. Кандидати који аплицирају не смеју бити старији од 30 година (за мастер) односно не старији од 35 година (за докторске студије).

Рок за пријављивање:
1. децембар 2019. године

Пријављивање се врши попуњавањем пријавног формулара ( на сајту) , а потом заједно са потребном документацијом све то послати на адресу:

Bayerisches Hochschulzentrum für Mittel-
Ost- und Südosteuropa BAYHOST
Universitätsstr. 31
D-93053 Regensburg
Germany

Информације и пријављивање

Важне информације

Изложба мале графике 2018.

Конкурс

Изложба МАЛА ГРАФИКА Графичког колектива прати вишедеценијски живот наше Куће задржавајући позицију уметничког догађаја који афирмише ову уметничку форму. У очекивању новог галеријског простора желимо да одржимо улогу медијатора у креирању и неговању виталног дијалога на релацији уметници/публика кроз непрекинути континуитет програмских активности и добре традиције чији је део и пројекат МАЛА ГРАФИКА.

Изложба ће се одржати у алтернативном простору, о чему ћемо Вас благовремено информисати.

Наредне године Графички колектив прославља 70 година рада на промовисању и критичком промишљању графичког стваралаштва и других ликовних медија. То је један од разлога што предлажемо ауторима да теме/мотиви графика или екслибриса буду у знаку најаве нашег предстојећег јубилеја. На Конкурсу могу учествовати и студенти академија и факултета ликовних и примењених уметности.

Предложене цене графка бруто 1.500, 2.250, 3.000 динара. Молимо ауторе да цене радова усагласе са предложеним.
Од продатог отиска Графичком колективу припада 20%.

На конкурс лично или поштом доставити до 5 радова са по два (пробна) отиска до 29. октобра 2019. на адресу: Графички колектив, Косанчићев венац 19, 11000 Београд (радно време: радним данима 12-18h). После жирирања по један отисак од сваког одабраног рада остаје у галерији ради припреме за изложбу.

Достава тиража – минимум 10 отисака је до 30. новембра 2018. На конкурс се подносе нови неизлагани отисци, јер ова акција има промотивни карактер. За време трајања изложбе радови се не могу повлачити нити излагати/продавати у другим галеријама/изложбама у Београду. Најкасније десет дана по завршетку изложбе учесници преузимају преостале радове. Графички колектив је, услед тешке финансијске ситуације, принуђен да учесници овог конкурса партиципацију новчано 1.000 динара. Уплата: у ГК или на рачун Графичког колектива 355-1024535-65 (приликом предаје/слања радова доставити примерак уплатнице).

ПРАВИЛНИК ИЗЛОЖБЕ

Изложба МАЛЕ ГРАФИКЕ је редовна годишња манифестација Графичког колектива чији је основни циљ популарисање графичке уметности продајом отисака из тиража по приступачним ценама. Организацијом изложбе руководи Уметнички савет Графичког колектива. Сви радови подлежу жирирању осим аутора радова позваних и награђених Великим и Малим печатом. На конкурс се пријављују графике настале у последње две године (неизлагане), а аутор подноси до пет графика и/или еxлибриса. Избор графичких техника је слободан, а означен тираж до
100 отисака. Формат папира: дужа ивица до 20 цм.
По један отисак сваког рада са изложбе остаје у Колекцији Графичког колектива.
На дан отварања изложбе додељује се награда МАЛИ ПЕЧАТ Графичког колектива, установљена 1991. Награђени графичар добија диплому а награђени рад публикује се следеће године у календару ГК (тираж 1000) и на корици каталога Мале графике. Чланове жирија за доделу награде Малог печата организатор именује међу истакнутим ликовним уметницима и ликовним критичарима. Откупне награде на изложби могу доделити и друге организације уз сагласност Управног одбора.

www.grafickikolektiv.org

 

Конкурси компаније Ивко

Конкурс је отворен до 11. 10. 2019.године

више о конкурсу

Универзитет примењених наука у Билефелду

Отворени позив за мобилност студената
Универзитет примењених наука у Билефелду,
Немачка
Рок за пријављивање: 14. октобар 2019.
Информације о конкурсу:
http://www.arts.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2019/09/EKA107-konkurs-19-20-2-Bielefeld-1.pdf

Седми међународни фестивал фотографије

Центар за развој фотографије организује ове године седми по реду међународни фестивал фотографије ВИЗУАЛИЗАТОР

инфо docx

Информације о конкурсу


h-1"> ; -->