SRB

ENG

Конкурси

 

Competition for the icon of the
Jongerenklooster monastery in Deventer

The Jongerenklooster youth monastery in the Dutch city of Deventer is announcing a
competition for an icon of St. John the Theologian, the patron saint of the monastery.

Conditions
The format of the icon is to be 40x60 or 50x60 cm.. The icon depicts a bust or sitting figure,
on a wooden base in the traditional technique of tempera or mosaic, the traditional
iconographic type of a young character, but with the possibility of authenticity in terms of
composition and with real gilding.
Minimal deviations are possible - freedom in terms of iconography and technique. The
spirituality of the portrayed character of John the Theologian as a young and beloved
Christ's companion is a priority and a desired characteristic - since the icon will have its
place in our monasteries chapel.

Jury
The choice of the icon will be made by the brotherhood of the monastery and the Reverend
Catharinus van den Berg, the elder of the monastery - who in Serbia is represented by
prof.dr. Milan Prosen, art historian of the Faculty of Applied Arts of the University of
Belgrade.

Prize
Photographs of all competing icons will be presented to the Dutch public by means of social
media and press releases. If this results in interest of possible buyers of icons - the winning
icon excepted of course - the Jongerenklooster will establish the contact between the buyer
and the artist.
Icons that make it through to the final preselection, will be awarded an honorable mention /
prix d’honneur. The redemption prize for the selected icon is 1000 (thousand) euros.

Participants
Participants in the competition can be all students of The Faculty of Applied Arts as well as
those who have graduated in the past 5 years (about which en evidence might be
requested). The deadline for sending a photo of the icon would be 20. of April, 2021. Contact
person Professor Milan Prosen milan.prosen@fpu.bg.ac.rs

Текст Конкурса: [pdf, 79 kb]

 


Наградни конкурс “Европа је овде”

Задовољство нам је да Вас овим путем обавестимо о уметничком конкурсу Делегације Европске уније у Србији и ЕУ инфо мреже поводом овогодишњег  обележавања Дана Европе, 9. Маја 2021
Наиме, ЕУ инфо мрежа ће 18. фебруара 2021. расписати тематски, уметнички конкурс за достављање предлога ангажованих и интерактивних уметничких инсталација на тему “Европа је овде”. Овај уметнички наградни конкурс као и три најбоља предлога биће део кампање коју спроводи Делегација Европске уније у Србији поводом обележавања Дана Европе у мају 2021. године. Уметнички конкурс има за циљ да пружи подршку младм и талентованим уметницима, да промовише њихов ауторски рад, али и европске вредности. Три предлога која ће одабрати стручни жири биће изложена у јавном  простору у Београду, Нишу и Новом Саду на Дан Европе, 8. Или 9. маја 2021. године, у склопу манифестације обележавања Дана Европе у Србији коју организује Делегација Европске уније у Републици Србији.
Конкурс је намењен студентима основних, мастер и докторских студија уметничких академија и факултета (државних или приватних), који могу да се пријаве као тим (два студента најмање у тиму). Сви пријављени потребно је да имају одабраног ментора - професора са уметничке академије/факултета. Није обавезно да студенти једног тима буду у истој класи на истом факултету.
Предлог уметничке инсталације треба да буде ангажовани уметнички рад или уметничко дело, 3Д интерактивна инсталација у простору, која комуницира тему конкурса путем следећих медија: мултимедија, скулптура, реадy-маде објеката и слично. Значајно је имати у виду да ће рад бити изложен на отвореном, односно у јавном простору, те мора бити јасно видљив и уочљив са даљине, те да кроз употребу тог простора и наратива комуницира са публиком, и да активно укључује јавност у симболичко значење инсталације.  Основни критеријум за одабир рада је одговор на тему „Европа је овде“.
Предлог уметничког рада којим се конкурише на конкурс “Европа је овде” не сме бити претходно  објављиван, излаган, или пријављиван на друга такмичења/конкурсе.
Награда/буџет од 5,000 евра (нето) предвиђена је за креативни концепт, припрему, креирање и продукцију, односно, реализацију уметничке инсталације, њено постављање (у логистичком смислу) у једном од три наведена града, 8. и/или 9. маја 2021. године, као и надокнаду за ауторе, а биће исплаћена на основу Уговора о ауторском делу.
Након избора најбољих радова, аутори ćе блиско сарађивати са ЕУИНФОНЕТ  тимом који ће пратити динамику продукције/реализације инсталације и испуњење задатог рока за њено постављање и излагање.
Наградни конкурс “Европа је овде” за младе уметнике трајаће до 12. марта. Све информације и услови конкурса биће доступни 18. фебруара 2021. године наwww.europa.rs  
Уметничке инсталације ће остати у власништву Делегације Европске уније у Србији. Ауторима ће бити омогућено да позајме рад уз сагласност и образложење, али не ради учешћа на другим такмичењима и конкурсима.
Овим конкурсом жеља нам је да на креативан и интерактиван начин, кроз савремене уметничке праксе пренесемо поруку Дана Европе, али и да истовремено пружимо финансијску подршку  младим уметницима у Србији и промовишемо њихов ауторски рад.
Верујемо да ће конкурс “Европа је овде” бити инспиративан за учешће студентима Ваше академије те вас љубазно позивамо да информацију о конкурсу поделите са својим студентима путем сајта и друштвених мрежа.
Контакт за додатна питања и информације у вези конкурса слати на daliborka.nikolic@euinfo.rs

 


EASA - European Architecture Students’ Assembly

EASA - European Architecture Students’ Assembly - је највећа независна мрежа студената архитектуре створена да обезбеди платформу за културну и едукативну размену, повезујући студенте и младе професионалце из свих европских земаља и света.

Главни догађај је двонедељна летња школа архитектуре која кроз радионице, предавања и дискусије истражује ануалну тему скупа.

EASA 2020. ће се одржати у Естонији (Валга) под темом Apathy.
Линк: https://easaestonia.ee/

EASA 2021. ће се одржати у Србији (Крагујевац) под темом Reality.
Линк: https://www.facebook.com/easasrbija

Поред главног летњег скупа постоји и спорадично организован SESAM скуп (Small European Students of Architecture Meeting).
SESAM се ове године одржава на пролеће у Украјини (Славутич) под темом Поликлиника у трајању од 11 дана.

MIXED FEELINGS је инспиративно-информативна серија догађаја намењена студентима и младим професионалцима из области архитектуре као и других сродних струка. Идеја је да се истражи статус кво емотивног спектрума који гајимо према учешћу у сопственом образовању, студентском активизму, сарадњи између студената/струка/школа/градова, генералном стању ствари и нама самима.

Први у низу у оквиру ове серије догађаја је EASA Info Evening и бавиће се представљањем EASA заједнице и предстојећих EASA скупова. Кроз филмско вече праћено интерактивним презентацијама и креативним дискусијама разменићемо информације и искуства о моделима алтернативне едукације и сарадње који су настали у оквиру EASA мреже.

Сви заинтересовани да се упознају са активностима у оквиру EASA-e, као и предстојећим летњим скуповима, су позвани да нам се придруже 13. и 14. фебруара у сали 200 Архитектонског факултета у Београду.

Званични aftermovie, re: EASA, Rijeka, 2018 https://flic.kr/p/2h6NaVQ

Званични aftermovie, EASA:Tourist, Villars-sur-Ollon, 2018
https://flic.kr/p/2h5MmoC

Фестивал „9 Strings“  Конкурс за израду визуелног идентитета

Лесковачки културни центар ће у лето 2021. године организовати 9. СТРИНГС међународни фестивал и летњу академију музике са циљем да додатно едукативно помогне развој ученика и студената музике на класама: виолина, виола, виолончело, контрабас, гитара, камерна музика и камерни оркестар. Летња академија музике СТРИНГС је намењена младим музичарима старости од 7 до 25 година. СТРИНГС фестивал је састављен из два дела: у фестивалском делу организујемо концерте врхунских музичких уметника из целог света, разговоре, предавања, изложбе и сл. док паралелно са активностима усмереним ка публици постоји и едукативни део у коме енинентни српски и инострани професори раде са младим музичарима. Како је СТРИНГС фестивал заузео значајну позицију у Србији и региону постала је уобичајена пракса да расписујемо Конкурс за израду визуелног идентитета фестивала чиме дајемо шансу ликовним и графичким уметницима и конектујемо их са њиховим музичким колегама.
Будући да је нама битан крајњи резултат и да се водимо искључиво квалитетом, решили смо да се апликанти пријављују под шифром попуњавањем ПРИЈАВЕ коју могу скинути са сајта Лесковачког културног центра (www.лкц.орг.рс) где се налазе и остале информације везане за овај Конкурс. О радовима ће одлучивати стручна комисија састављена од професора графичког дизајна на факултету уметности и представника Лесковачког културног центра.


Пријавни формулар:word doc.

Детаљније на линку

 

 

 

 

Конкурс за стипендије Владе Републике Румуније

Стипендије су намењене за основне, мастер и докторске студије.

Текст конкурса ПДФ [pdf 216 kb]
Пропозиције конкурса ПДФ [pdf 461 kb]
Пријавни формулар ПДФ [pdf 582 kb]
Curriculum vitae ПДФ [pdf 191 kb]

 

 

 

 

Конкурс за стипендије Владе Народне Републике Кине

Конкурс за „Стипендије Владе НР Кине за академску 2021/2022. годину“

Текст конкурса ПДФ [pdf 216 kb]

Пропозиције конкурса ПДФ [pdf 636 kb]

Инструкције за online пријављивање ПДФ [pdf 774 kb]

Медицински формуларПДФ [pdf 754 kb]

 

 

 

Стипендије Владе Француске

У жељи да подстакне мобилност студената, Амбасада Француске и Француски институт у Србији, расписују нови конкурс за доделу стипендија за 2021-2022. годину за студенте из Србије који желе да наставе школовање у Француској.

Рок за подношење кандидатура 29.март 2021. године

Детаљније на страници Француског института: линк

 

 

 

 

 

 

 

 

Информација о конкурсу за доделу стипендија Владе Словачке Републике

Стипендије за међународне студенте, докторанте, универзитетске професоре, истраживаче и уметнике на словачким универзитетима и истраживачким организацијама, а све то у оквиру Националног програма стипендирања и подршке мобилности међународних студената.
Текст конкурса: [pdf 1,57 мb]
Пропозиције конкурса: [pdf 222 kb]

Рок за аплицирање:
31.10.2020. до 16 часова – за пријаве за академску 2020-2021. годину.
30.04.2021. до 16 часова - за пријаве за академску 2021-2022. годину.

 

 

Информација о конкурсу за доделу стипендија Владe Републике Турске

Пријављивање се врши директно путем линка

Рок за аплицирање:
Од 10.01.2021-20.02.2021. године.

Текст конкурса: ПДФ

 

 

 

BKV-PRIZE FOR YOUNG APPLIED ARTS

First Prize: 3000.00
2nd: 2000.00
3rd: 1000.00

Entry deadline: July 24, 2020,
Award ceremony: March 13, 2021

детаљније

Конкурс за стипендије Кипарског универзитета (UCY)

Кипарски универзитет (UCY) понудио је стипендије за основне студије држављанима земаља које нису чланице Европске уније. У питању је 10 стипендија за све студијске програме осим за програме медицине.

Више информација можете пронаћи на сајту www.ucy.ac.cy или директним обраћањем њиховом студентском центру на мејл fm@ucy.ac.cy.

 

 

Конкурс за Erasmus+ Ka 103 мобилност студената, наставног и ненаставног особља

Расписан je јавни позив за мобилност студената, наставног и ненаставног особља, факултетима Универзитета уметности у Београду за мобилност у оквиру кључне акције 103 еразмус+ програма - сарадња са програмским земљама.

Детаљне информације су доступне на сајту Универзитета уметности Линк

1. Конкурс за мобилност студената у сврху студирања

2. Конкурс за мобилност студената у сврху обављања студентске праксе

3. Конкурс за мобилност запослених у сврху извођења наставе и похађања обуке

Рок за пријављивање кандидата је до петка 19. фебруара 2021. Молимо вас да информацију проследите студентима, наставном и ненаставном особљу вашег факултета.

Факултети најкасније до  среде 24. фебруара 2021. треба да доставе ранг листе кандидата који су одговорили пропозицијама јавног позива, као и њихову пријавну документацију у електронској форми на erasmus@arts.bg.ac.rs.