Изложба „Golden Age“ Јелене Божовић Ђорђевић и Уне Новосел

image2

Изложба „Golden Age“ вајарке Јелене Божовић Ђорђевић и сликарке Уне Новосел биће отворена у среду, 14. децембра у 19 часова у Кући краља Петра.

Реч је о заједничкој поставци вајарке и сликарке са паралелама на „златно доба“ српске уметности и културе.
„Интимни дијалог две врсне уметнице заправо је реминисенција на најплодоносније доба српске историје и уметности и огледа се кроз серију Јелениних скулптура, а несвакидашњу паралелу има и у Унином раду. Модус поставке јесте златно доба српског сликарства, који подразумева живопис Рашког стила, али нас уметнице сопственим поетикама подсећају не само на тај моменат, већ и на време успеха и процвата српске државе кроз векове постојања… и одјеке у садашњости”, записала је ликовни критичар Маја Живановић и истакла:

„Пратећи историјске токове и негујући традиционални манир стварања и лепоту једноставности у скулптури, Јелена Божовић Ђорђевић показује зрелост и вештину у остваривању десетине портрета људи који су на различите начине обележили српску историју и културу… Архетипско и симболично, драматично и лирско – поигравање с видљивим, снажног енформелистичког нагласка, у апстрактним пиктуралним сликама великих формата Уне Новосел, открива нам интимни, тактилни свет уметнице, доминантних златних тонова”.

Уна Новосел на овом пројекту је радила од 2017, а последњих годину и по дана Јелена Божовић Ђорђевић је стварала синхронизовано са њом.

 

Уна Новосел је докторанткиња Факултета примењених уметности у Београду, из области примењеног сликарства у класи Ивана Грубанова.

Др ум. Јелена Божовић Ђорђевић докторирала је на одсеку примењеног вајарства на Факултету примењених уметности темом АТЕЉЕ – Интерактивна меморијална скулптура.

Изложба „Golden Age“ биће отворена до 27. децембра 2022. године.

image2

back to top