Драгица Никодиновић: Запис цветног трга

CT Header

Докторски уметнички пројекат
Ментор: Зоран Блажина, редовни професор

Докторски уметнички пројекат Запис Цветног трга – визуелни идентитет; примена аналогног поступка као посебне вредности у графичком дизајну постиндустријског доба, Драгице Никодиновић, представља визуелни идентитет градског трга израђен и примењен у комбинацији аналогних и дигиталних техника рада, презентован кроз књигу графичких стандарда и кроз пратеће визуале који ће бити приказани на изложби. Циљ овог рада је да покаже због чега и на које начине аналогни поступак представља додатну вредност у постиндустријском добу где софтвер и дигитални поступци рада заузимају значајно место у креирању и реализацији пројеката графичког дизајна.

Теоријско полазиште је засновано на текстовима Лева Мановича (Lev Manovich: Манович, Лев, Метамедији, Избор текстова (144), прев. Дејан Сретеновић, Центар за савремену уметност, Београд, 2001) у којима говори да нова ера и даље поседује и аналогни и дигитални свет, зато што се ми као друштво нисмо одрекли аналогног схватања и стваралаштва. Задатак теоријског дела истраживања чине материјали који анализирају постиндустријски период, предности и мане аналогног и дигиталног поступка рада, обећања које нам дају технологија и нови медији, проблеме оригинала и репродукције, као и студије које се односе на питања идентитета у дигиталном добу.

У практичном делу рада, инспирисани историјом и симболима Цветног трга, створен je слојевити лого вишеструког значења, служећи се предностима оба принципа рада, као основа за стварање визуелног идентитета Цветног трга. Примена идентитета је поред обавезних сегмената које књига стандарда садржи, приказана кроз примере визуала у јавном простору, као и пратеће промотивне материјале и предлоге за промовисање догађаја од јавног значаја.

Изложба ће бити отворена за све посетиоце у Галерија општине Врачар, од 01. до 08.11.2021. Радно време галерије је радним данима и викендом од 08-18ч.

Због епидемиолошке ситуације неће бити свечаног отварања изложбе.

CT prikazi 1RGB CT prikazi 2CT prikazi 3CT prikazi 4CT prikazi 5CT prikazi 6poster izlozbe b3 scaled

back to top