Изложба Ненада Настића „Мапе имагинарних градова”

Текст и фотографије су у прилогу, локација је . Наслов изложбе слика је Изложба Ненада Настића, вишег уметничког сарадника на Факултету примењених уметности у Београду, „Мапе имагинарних градова”, отворена је 26.11. 2021. у галерији Сретена Стојановића у Приједору и траје до 26.12.2021.

Ненад Настић спада у средњу генерацију сликара. У његовој богатој биографији се може видети да се, поред штафелајног сликарства, бавио и рестаурацијом зидних средњевековних слика у најзначајнијим црквама и манастирима. Радио је и на осликавању цркава, изводио мурале, мозаичке комозиције и слике у зграфито техници. Значајан део у његовој биографији заузима рад у техници фузионог стакла која спада у новије технике и којом се бави мали део уметника. У задњој деценији бави се и педагошким радом на Факултету примењених уметности у Београду. Ова изложба је део докторског уметничког пројекта на коме ради неколико година.

Слике Ненада Настића у зрелијој фази спадају у аутентичне и препознатљиве композиције мапа градова рађене скоро апстрактно у више техника (акрилик, мозаик, зграфито, фузионо стакло). На размеђи апстрактног и реалног, знака и фигуре, модерног и традиционалног, уметности и топографије Настић успева да створи ликовну поетику од сасвим прозаичног предмета кава је мапа града која има практичну примену. Он је, као и галавни јунак из помана „Карта и територија“ Мишела Уелбека слику и цртеж претворио у приручник за путовање унутрашњим световима где је он и путник и водич.

На овој изложби Ненад нам показује да је направио корак даље. Мапе се полако губе и све више се појављује апстракција која нас поново наводи на путовање у унутрашњи свет у коме су микрокосмос и макрокосмос повезани и испреплетани. Мапа се претвара у мурал, детаљ лавиринт, врт. Тело које се састоји од других мањих тела. Цртеж и слика у којима су уписани други цртежи и слике. Ту се могу наслутити фантастичне звери сачињене од малих животиња и инсеката које се налазе у простору између свесног и подсвесног, светлости и сенке, ништавила и постојања.У питању је искрено стваралаштво које ничим не подилази посматрачу а понајмање жељом да се допадне или сврста у неку поуздано одређену ликовну категорију.

На цртежима Ненад поново показује настојања ка лутању не само на папиру у име ликовне слободе већ трајње људске потребе за путовањем. Сва животна искуства су скупљена на њима и трансформисана кроз сопствену призму у веома личан став. Реални свет се губи и меша са унутрашњим где се емоције преплићу са искуством стварајући надреални свет јединствен и личан.

Слободан Кајтез

65x40 scaled 80x100 braonkasta 80x100 zeleni okvir osnovne boje 80x100 zuto bordo plavicasta 80x100 zuto plava

IMG 20211110 170822 scaled

IMG 20211110 171013 scaled

IMG 20211110 171130 scaled

back to top