Изложба студената модула Текстил „Хармонија на поду”

Aleksandra Andjic

Изложба „Хармонија на поду” отвара се у уторак 7. децембра 2021. у N.O. Concept галерији (Поенкарева 3, Дунав станица, Београд) у 19 ч. и биће отворена до 18. децембра 2021. године.

Изложба, под називом „Хармонија на поду”, презентује избор радова шест студената, сада већ мастер дизајнера, насталих у току наставе на предметима Обликовање тканог текстила и Текстил у периоду од 2014. до 2019. године. Предмети су део наставног програма мастер академских студија Универзитета уметности у Београду, Факултет примењених уметности, студијски програм Дизајн, модул Текстил.

Циљ предмета је подстицање личног израза у обједињавању ликовно-естетских, техничко-технолошких поступака при дизајнирању текстилних подних облога различитих намена. За ову прилику је направљен избор дизајнерских решења за тепихе који су предвиђени за ручно чворовање, тафтовање и индустријску производњу.

Ауторке су успешно артикулисале и синтетизовале своје знање и вештине у контексту креативног рада у области дизајна тепиха. Избор тема као полазиште за пројектне задатке је широк и креће се од етнолошке грађе Србије, преко надахнућа другим културама до личних поетика. Одабрани радови представљају избалансирани дизајнерски приступ, који обједињује сложене захтеве: ликовност и оригиналност у оквиру тренда, техничко-технолошку изврсност и економску оправданост.

Поред скица, пројеката и симулација у ентеријеру на изложби је приказано пет тепиха који су реализовани у оквиру мастер радова студената Александре Анђић и Јулијане Мићић. Тепихе је реализовала компанија Таркет д.о.о. из Бачке Паланке.

мр Златко Цветковић ванд. проф.

Aleksandra Andjic Cveta Sebez Tepih Dijana Lepojev Tepih Ivana Kustudic Tepih Julijana Micic Milica Todoric Tepih Pozivnica HNP s

back to top