Одржана је друга међународна конференција SmartArt

DSC 4276 scaled

Друга међународна научно-стручна конференција Факултета примењених уметности SmartArt – Уметност и наука у примени „Искуство и визија“ одржана је 23-25. септембра 2021. године у организацији Факултета примењених уметности, док је увод у Конференцију представљала изложба СмартАрт, одржана у галерији N.О. Concept, од 10. до 23. септембра.

Циљ конференције био је да укаже на богатство примењених уметности и дизајна и њихову интеракцију са науком која је у савремено доба све интензивнија и отвара нове путеве уметничког и научног развоја. Овако постављен циљ конференције је привукао пажњу домаће и иностране јавности, те је упркос пандемијом отежаних услова на конференцији присуствовало 126 аутора из 13 земаља света.

На вишеструке нераскидиве споне примењене уметности и науке указао је у свом говору приликом свечаног отварања академик Милан Лојаница, истичући значај конференције Факултета примењених уметности, којој је САНУ дала своју подршку и која је обезбедила покровитељство Одељења уметности САНУ. Обраћајући се окупљенима академик Лојаница указао је на то да је досадашњи назив Одељења Ликовне и музичке уметности промењен у складу са све већом свешћу коју имамо о значају примењене уметности и дизајна, чему значајно доприноси ФПУ и конференција СмартАрт, те да је Одељење уметности недавно први пут у свом дугом истрајавању проширило свој састав уметницима из ових некада граничних области уметности.

Окупљенима су се у име ФПУ обратили проф. Милош Илић продекан за међународну сарадњу и доц. др Милан Просен председник Организационог одбора конференције апострофирајући комплексност креативних спона најновијих научних истраживања и савремене уметничке праксе као и неопходност проучавања и заштите баштине из домена примењене уметности и дизајна, што се одразило на комплексни програм конференције.

Пленарна предавања одржали су еминентни научници проф. Др Рудолф Клајн (Будимпешта) и проф. Др Стефано Ридолфи (Рим) као и прослављени дизајнер и алумни Факултета примењених уметности Сава Чвек (Бостон).

Учесници су резултате својих истраживања износили у осам тематских области на паралелно одржаваним сесијама током 23. и 24. септембра, а за учеснике који нису били у могућности да уживо похађају конференцију био је омогућен систем директног онлине укључивања и презентације.

Другог дана конференције у поподневним часовима за учеснике је организовано разгледање Београда, а завршетак конференције обележила је стручна екскурзија у манастир Манасија и Краљевски маузолеј на Опленцу чиме је иностраним учесницима омогућено дубље упознавање на нашим националним културно-уметничким наслеђем.

Препознајући у сложеном програму догађаја иновативан и квалитативан допринос развоју и афирмацији науке и уметности, конференцију SmartArt – Уметност и наука у примени: „Искуство и визија“ подржали су САНУ, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасаде Мађарске, Италије и Француске, Француски институт, Мађарски и Италијански културни институт, Културни центар Београда, Музеј савремене уметности и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“. Покровитељ Друге конференције Факултета примењених уметности било је Одељење уметности САНУ, док су бројни медији извештавали домаћу јавност о конференцији и изложби: РТС, Brainz TV, Danas, Радио Београд 2, Nova.rs, Seecult, Blic online и други.

Сајт конференције: https://smartart-conference.rs/

DSC 4276 scaled

 

 

back to top