Радионица Сценографије у Културном центру Београда

800x600 filmske radionice Jelena Sopic 08 kcb 1536x1152 1

У оквиру КЦБ радионица у Галерији Артгет Културног центра Београда (Трг Републике 5/1) у суботу, 20. новембра, у периоду између 12 и 16 часова, биће одржана радионица „Сценографија“. Радионица је намењена младима од 15 до 25 година, а води је др ум. Јелена Сопић, доцент на Факултету примењених уметности у Београду и сценограф.

Кроз серију радионица у Културном центру Београда, сваке суботе или недеље до краја децембра имаћеш прилику да се упознаш са филмским занимањима и свим сегементима стварања филма. Почињемо уводном радионицом о сценарију, а потом обрађујемо секторе режије, продукције, камере, сценографије, костима и завршавамо радионицама о глуми на филму, филмској музици и монтажи.

Ако си страствени познавалац филма, средњшколац који планира да упише филмску академију, или студент који више времена проводи у гледању филмова него у спремању испита – пошаљи пријаву и прикључи се филмској екипи КЦБа! Можеш да присуствујеш појединачним радионицама, а ако си прави филмски ентузијаста очекујемо те сваког викенда!

На радионици Јелена Сошић ће представити: Да ли лик гради сценографију или сценографија лика? На који начин место радње гради нарацију у филму? Како изгледа посао сценографа? Након уводне приче, преко практичних примера имаћемо прилику да се упзонамо са техникама које помажу при осмишљавању сценографије.

Јелена Сопић докторирала је на Факултету примењених уметности у Београду са темом „Сценографија у филму епоха – Од колективног сећања до индивидуалног израза“ где и предаје на предмету Филмска и ТВ сценографија. Добитница је награде FIPRESCI за најбољу сценографију 2015. године за филмове „Ничије дете“ и „Бићемо прваци света“. Радила је и на бројним филмским остварењима као што су „Тома“, „Небеса“, „Реална прича“, „Практичан водич кроз Београд са певањем и плакањем“, „Ironclad – battle for blood“, „Небо изнад нас“, „Мач освете“, „Криптон“, „Небеска тема“, „Асиметрија“ и „Open 24 hours“. Од ТВ серија на којима је радила као сценгораф истичу се „Јужни ветар“, „Жигосани у рекету“, „Цват липе на Балкану“, „Оно као љубав“, „Лифт“, „Миле против транзиције“. Члан је Европске филмске академије, као и члан УЛУПУДС-а.

800x600 filmske radionice Jelena Sopic 08 kcb 1536x1152 1

back to top