Теоријски разговори и предавања о савременом циркусу

Cirkusfera 10 godina 012

Од свог оснивања, 2009. године, рад удружења Циркусфера усмерен је ка афирмацији савременог циркуског стваралаштва у Србији и региону кроз продукције, едукацију деце и младих и циркуских уметника, као и кроз сарадњу са интернационалним уметничким организацијама и институцијама. Појектом „Теоријски разговори” желимо да упознамо пре свега студенте уметничких факултета са развојем савременог циркуса у региону и Европи и његовим карактеристикама, и да на тај начин савремени циркус отворимо као још једно поље критичког промишљања.
Развоју теорије циркуса допринео је дугогодишњи рад бројних циркуских академија у Европи и свету, практични и теоријски рад афирмисаних уметника, а феноменом ове извођачке форме баве се и научници из области хуманистичких наука.

Од 70-их година ХХ века догодиле су се велике промене и нова промишљања о значењу, форми и контексту циркуског стваралаштва. Преплићући се и налазећи дијалог са другим уметностима (драмским позориштем, савременим плесом, физичким театаром,…) савремени циркус постао је отворена, експериментална и еклектична уметничка форма. Кроз сусрете и преавања о савременом циркусу желимо да са студентима из сродних уметничких области отворимо нова питања и разговоре о његовим токовима, форми и интеракцији са другим извођачким праксама. У сарадњи са Факултетом примењених уметности у Београду и одсеком за Сценски дизајн Факултета техничких наука у Новом Саду, организоваће се разговори који би подразумевали следеће теме:

1. Уводно предавање, од историје до одлика савременог циркуса – предавање воде чланови удружења Циркусфера, 16.11.2021. у 11 часова у просторијама Факултета примењених уметности у Београду
Због мера за сузбијање вируса пријаве су обавезне на danka@cirkusfera.org

2. Драматургија савременог циркуса, границе и метаморфозе извођачких израза – гостујући предавач Тихомир Вујачић (ФР) 13–16.12.2021. од 10 до 16 часова у Дому културе Студентски град. Пријаве за овај део програма још нису отворене.

Пројекат је намењен студентима и професорим уметничких факултета.

Cirkusfera 10 godina 012

back to top