Златко Цветковић: Непотрепштине

Dobar pazar segemnt scaled

Докторски уметнички пројекат
Ментор: др Оливера Нинчић, редовни професор

Докторски уметнички пројекат Златка Цветковића специфично је усмерен на историјске, уметничке, теоријске, социолошке, психолошке аспекте личног односа према различитим предметима у времену. Иницијације просторних инсталација које укључују његове непотрепштине, сежу до времена детињства, одрастања, и свих оних ситуација социјализације, стања анксиозности у односу на ствари, стварчице, фетише, али и на друге субјекте у датом окружењу, који су могли имати подударне тежње и потребе као и он, у одређеном тренутку.

Из трезора меморије, из давно затворених шкриња, аутор извлачи предмете које из некадашњег статуса преводи у поље и простор уметности. То чини, радећи, заправо, са њиховом материјалном и значењском, духовном премисом, оном њиховом суштином коју су стекли у свом »минулом раду« тј. животу. Идентитет тих ствари понекад остаје, чини се, непромењен, јер буде боје, мирисе, укусе, фасцинације из детињства. С друге стране, покрећу носталгично осећање, на атрибутској су клацкалици од важног до ефемерног и указују на промене спецификума илузија током времена.
Предмети су жива твар за Цветковића, а ту њихову виталност он потцртава уметничким поступцима, познатим у модернистичким и постмодернистичким периодима: апропријацијом, деконтекстуализацијом и реконтекстуализацијом. Поред тога, посеже за мултипликацијом и радикалном променом формата [димензија предмета], увећањем.

Из текста Љубице Јелисавац у каталогу изложбе

Dobar pazar segemnt scaled Engleska je bila bliza detalj Rasprseni snovi Oblak iluzija detalj Torba secanja detalj Ukusi iz kuhinje strina Ranke detalj Veća od ponike detalj Vrednija od ponike

back to top