Јавни позив за волонтере у оквиру 44. Салона архитектуре

zaokret

У оквиру 44. Салона архитектуре Музеј примењене уметности расписује јавни позив за волонтере у оквиру традиционалне манифестације Салона архитекруре у организацији Музеја примењене уметности у Београду. 44. Салон архитектуре тежи свеобухватнијем приступу посматрања и представљања кретања у архитектонском и урбанистичком обликовању различитих простора. Фокус је на сарадњи, како јавног и цивилног сектора, затим међусекторског, тако и на међугенерацијској и међународној.

Тематки одређен називом „Заокрет“ подстиче спој традиције и новог, па су поред постојећих категорија уведене и нове категорије посвећене Заштити и Виртуелној архитектури. Задржавајући салонски приступ и установљене принципе, а уводећи нове тенденције у критеријуме сагледавања токова у архитектонском и урбанистичком обликовању, сама организација поставке доноси нов однос према излагању, односно представљању. 44. Салон архитектуре организује се у сарадњи Музеја примењене уметности (МПУ), као организатора и Женског архитектонског друштва (Žensko arhitektonsko društvo ŽAD) и Студнстког удружења ПРЕ САЛОНА (PreSalona). Активан приступ организацији подстакнут је и Анкетом у реализацији ЖАД-а, чији ће одговри ући у тематски приступ и критеријуме одабира радова. Такође, на иницијативу ЖАД-а уводи се награда посвећена једној истакнутој жени у пољу архитектонског и урбанистичког обликовања, Јелисавети Начић.

Музеј примењене уметнсоти већ дуго времена негује активан однос према волонтирању студената из струке. Фокусирајући се на важности стицања праксе у кустоској делатности, Музеј позива волонтере да активно учествују у организацији и реализацији 44. Салона архитектуре. Свесни важности удруженог деловања теоријског и практичног приликом образовања студената, као и укључивања у савремене кустоске праксе, позивамо вас да будете део креирања важних тачака уметничких и културних кретања данашњице.

Пријављивање се врши електронским путем слањем основних података: име и презиме, образовна институција, студијска година, као и кратким пропратним текстом о визији волонтирања. Ова форма писма ће бити саставни део критеријума у разматрању пријава.

e-mail адреса за слање пријава:

volunteer@mpu.rs

e-mail адресе за питања:

ivan.markovic@mpu.rs – кустос

mioljub.kusic@mpu.rs – кустос

biljana.jotic@mpu.rs – в.д. директора

Број волонтера је ограничен, а јавни позив је отворен до 18.фебруара 2022. године.

back to top