Изложба „Камен и цвет“ Ружице Бајић Синкевић и Милице Ђуров

pozivnica

Изложба под називом „Камен и цвет“, Ружице Бајић Синкевић и Милице Ђуров, поставља у однос дијалога мозаичке објекте и асамблаже мањег формата. Уметнице, сродних поетика, баве се анализом женског принципа кроз различите ликовне дисциплине и мотиве.

Испод површине – Ружица Бајић Синкевић
Испод површине је серија мозаичких инсталација малог и средњег формата. Овим циклусом доминирају радови сферног облика рађени у техници мозаика. Уметница кроз овај пројекат испитује шта се налази испод површине, љуштуре, спољашњости. Са оптимизмом и вером испод сваке површине коју загребе или засече проналази злато – у хришћанској симболици рај, у свакодневној лепоту, богатство, обећања, вредности. Поред мозаичких инсталација циклус „Испод површине“ чине и дводимензионални радови рађени у техници мозаик који поред стандардних мозаичких материјала (камен, венецијанска паста, злато) садрже и свилу, као потпуну спротност чврстим, стаменим материјалима. Свила овим радовима даје нову, трећу димензију и симболише нежан додир и рађање. Свила је мека, нежна, али и изразито издржљива, греје и хлади, милује, тешко ју је покидати, симболише женски принцип.

Под стаклом – Милица Ђуров
Под стаклом је серија асамблажа малог формата која за централни мотив има орхидеју – орхидеју као символ љубави и плодности, као објекат дивљења, манифестацију женствености, жељу за интимом и спокојем… Асамблажи представљају тежњу уметнице да се тај доживљај лепоте очува, да траје. Орхидеје су сликане на рециклираном папиру комбинованом техником (акрил, темпера, акварел оловка…) и спајане са ситним каменом и сегментима осушене биљке. Асамлажи стављају орхидеје под стакло (у стаклена звона, тегле, кутије) чиме се настоји креирати утисак фиксираности у формалину, налик налик музејском/лабораторијском експонату. Радови су настајали од 2019. до 2021. године.

 

 

 

back to top