Изложба „Опипљива присутност” (Presenza Tattile) у Амбасади Италије у Београду

zastava1 scaled

У четвртак 16. марта свечано је отворена изложба вајара Горана и Милије Чпајка „Опипљива присутност” (Presenza Tattile) у Амбасади Италије у Београду.

Изложба у организацији Амбасаде и Италијанског института за културу у Београду, приказује 17 најпознатијих дела двојице уметника који су својом професионалном каријером и својим радом допринели јачању културних веза Италије и Србије.

Приликом свечаног отварања, амбасадор Италије у Србији, Његова Екселенција Лука Гори истакао је  да: „Живот и дело Горана и Милије Чпајка показују снагу културних односа Италије и Србије. Изложба, коју смо радо угостили, резултат је личних прича и уметничких путовања аутора који су живели и усавршавали се у Италији и Србији“.

Ова изложба је увод у низ догађаја посвећених културној дипломатији у оквиру Пословно-научног форума који ће бити одржан у Београду 21. и 22. марта.

Изложба ће бити отворена за посетиоце 23. марта 2023. од 15.00 до 17.00 часова и 30. марта од 10.00 до 12.00 часова у резиденцији амбасадора Италије у Београду (Бирцанинова 9/А). За улазак је неопходна регистрација путем мејла на адресу  segret.belgrado@esteri.it.

 

Горан Чпајак (Пријепоље, 1963) специјализовао се на Одсеку за скулптуру на Факултету примењених уметности у Београду а његово интересовање за скулптуру води га у италијански градић Пјетрасанта, познат по својим мермерним каменоломима. У космополитској и уметничкој атмосфери прожетој прашином мермера, овај вајар почиње да експериментише са својим уметничким формама и током година излаже на око 40 самосталних и групних изложби на пет континената и осваја више међународних награда. Његове скулптуре нису само изложене у музејима широм света већ и на трговима и јавним местима. И данас живи на релацији Србија – Италија. Декан је Факултета примењених уметности у Београду и редовни професор на одсеку Примењено вајарство.

 

Милија Чпајак (Пјетрасанта, 1994) одраста у Италији и Србији, земљама које имају јак утицај на његов уметнички рад. Милија је завршио студије вајарства на Факултету ликовних уметности у Београду где се посветио истраживању разних материјала. Учествовао је на бројним међународним изложбама. Као гостујући уметник на манифестацији Мермер и звуци у Аранђеловцу направио је скулптуру изложену у јавном простору (2020). Милија користи органске и неорганске материјале у својим скулптурама и инсталацијама као што су смола, мермер, алуминијум и бронза. Теме које га занимају повезане су са односима културе и природе.

 

back to top