Најава изложбе „Рециклирање коже у функцији високе моде“ докторандкиње Иване Деснице

NajavaIzlozbe 01cr scaled

Изложба докторског уметничког пројекта  „Рециклирање коже у функцији високе моде“, докторандкиње Иване Деснице одржаће се у галериском простору МЛАДОСТ у Музеју примењене уметности од 20.05.2022 (отварање у 19 часова)  до 28.05.2022. године.

Концепт  докторског уметничког пројекта  „Рециклирање коже у функцији високе моде“, докотрандкиње Иване Деснице заснован је на стеченим знањима у току образовања у области  савременог одевања и дугогодишњег усавршавања у индустријској обради и изради предмета од коже, као и иновативних процеса током истраживацког рада.У складу са актуелним односом према проблему одлагања и коришћења индустријског отпада, а у циљу очувања животне средине употребом 3Р концепт дизајна, као најпотпуније и најбрже методе за решавање овог проблема, уметница је својим искуственим сазнањима и истанчаним укусом дошла до потпуно нових неочекиваних и занимљивих облика употребних модних предмета.

Најзначајнији и најзанимљивији део пројекта је у откривању и коришћењу коже као материјала специфичне структуре, богатог колорита, могућности тонских градација као и комбиновања са најразличитијим материјалима. Кожа која се као индустријски отпад одлаже у великим количинама, а која својим особинама пружа могућност даљег коришћења мотивисала је уметницу да кожи путем рециклаже врати употребну вредност стварајући нове одевне предмете, накит и модне детаље високе моде.

Како би на најбољи начин остварила своју замисао, током истраживања и примене нових, најновијих технологија савладала је и веома захтевне занатске вештине обраде коже. Стечена неопходна сазнања традиционалног занатског поступка објединила је са својим иновативним начином обраде специјалним алатом који је сама израдила и прилагодила ручном обликовању коже. Израђивала је елементе од најситнијих милиметарских величина до вецих орнаменталних делова будућих целина.

Упорност, посвећеност и велики труд  као и завидни естетски сензибилитет, створили су потпуно нове неочекиване и надахнуте облике предмета аутентичног израза  и савременог модног дизајна.

У дугој историјској перцепцији  одевни предмети, накит и аксесоари  чине део духовне културе једног народа и епохе, те су истовремено и опште цивилизацијски рецентни показатељи. У том смислу сваки иновативни и креативни напор уметника је одраз средине, времена у коме ствара. Тако и радови Иване Деснице чине немало значајан прилог о култури и уметности наше средине и наше садашњости.

Ивана Десница је дипломирала  на Факултету  примењених уметности и дизајна у Београду,  одсек савремено одевање у класи професорке  Гордане Комад Арсенијевић.  Радила као дизајнер обуће  и модних детаља . Била редовни предавач на Високој француској школи за дизајн  и модни менаџмент Mod’Art International Париз-Београд и као ментор ваннаставним пројектима. Подржава 3R (Reduce, Reuse, Recycle)  концепт и примењује га у изради одеће и модних детаља.

Изложбе:
2002. Београд, BWF дипломска колекција модних детаља OX
2002-2007. Загреб, Сајам венчања, промоција модног салона Gloria
2003. Београд, BWF, колекција сандала Simple Black Опатија, Сајам занатства, промоција модног салона Gloria
2015. Апатин, Галерија Meander, Колекција накита Птице
2016. Београд, Галерија Југоекспорт, Птице, колекција накита, 3R Design
2016. Нови Сад, ART Expo, Мастер центар, Колекција накита Птице
2016. Београд, Serbia Fasion Week, Tondo, колекција накита, 3R Design
2017. Београд, Belgrade FasionWeek, Round, колекција накита, 3R Design
2018. Београд, Belgrade Fasion Week, Black Swan, колекција накита, 3R Design

Награде:

2011.

– Kremlin Stars  интернационално такмичење студената дизајна  Москва (специјална награда у категорији Know How in Design и III место у категорији Fashion Design;
– II награда на Београдској бедељи уметности и дизајна у категорији Модни дизајн
– I награда на такмичењу Young Creative Chevrolet  у категорији  Модни дизајн
– I награда на такмичењу младих дизајнера Opel за дизајн мајице за топ промотивно возило Opel Astra GTC

2012.

-I награда на Београдској недељи уметности и дизајна у категорији Модни дизајн
-I и II награда на такмичењу Young Creative Chevrolet у категорији Модни дизајн

back to top