Отворене пријаве младих талената за награде за 2022. годину у оквиру иницијативе Европске комисије Нови европски Баухаус

neb 2022

Након прошлогодишњег успеха конкурса, када је стигло више од 2000 пријава из целе Европе и шире, кроз позив 2022. године биће награђени нови надахњујући примери промена у нашем свакодневном животу, животним просторима и искуствима. Као и досад, овогодишње награде су намењене младим талентима, али и постојећим пројектима, а награђују се одрживост, инклузија и естетика као и остваривање начела европског Зеленог плана у нашим заједницама.

Награде ће препознати и постојећа естетска, одржива и инклузивна достигнућа и подржати млађу генерацију да даље развијају нове концепте и идеје.

 

Награде ће бити додељене у 4 различите категорије које одражавају тематске основе трансформације идентификоване током фазе заједничког дизајна новог европског Баухауса и инспирисане су ставовима и искуствима хиљада грађана и организација ЕУ:

  • поновно повезивање с природом;
  • повратак осећаја припадности;
  • давање приоритета местима и људима којима је то најпотребније;
  • подстицање дугорочног и интегрисаног размишљања о животном циклусу у кружном индустријском екосистему.

Пријаве ће се оцењивати с обзиром на три темељне вредности иницијативе: одрживост, естетика и инклузија. Пријавити се могу учесници из свих држава чланица ЕУ, али и остатка света уколико се њихови пројекти и идеје налазе у Европској унији.

У свакој од тематских категорија постоје две паралелне поткатегорије:

  • Награда за Нови европски Баухаус” за постојеће завршене пројекте
    • Победници ће добити 30.000 евра и комуникациони пакет
    • Другопласирани ће добити 20.000 евра и комуникациони пакет
  • Звезде у успону Новог европског Баухауса” за идеје младих талената млађих од 30 година
    • Победници ће добити 15.000 евра и комуникациони пакет
    • Другопласирани ће добити 10.000 евра и комуникациони пакет

Ко се може пријавити и до када?

Могу се пријавити и држављани ЕУ као и држављани држава изван ЕУ, све док је њихов концепт, идеја или пројекат развијен и/или физички лоциран у ЕУ. Заједничке/партнерске и конзорцијумске пријаве су такође могуће, са истим критеријумима као и за пројекте базиране на територији ЕУ.

Млади од 30 година се могу пријавити за оба конкурса – Награду за Нови европски Баухаус и Звезде у успону Новог европског Баухауса. Промотери пројеката старији од 30 година могу се пријавити за Награду за Нови европски Баухаус са пројектима који су завршени у последње две године (старији пројекти нису подобни).

Како се пријавити?

Да бисте се пријавили, посетите наменску платформу где ћете пронаћи више информација о различитим категоријама награда, детаљан водич за подносиоце пријава и званичну контакт тачку за награде. Апликације се могу мењати све док су у режиму нацрта.

Пријаве су отворене до 28. фебруара 2022. године у 19 сати по средњоевропском времену.

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА

Европска комисија објавила имена добитника награда за Нови европски Баухаус (2021.)

back to top