ninoslava vicentic

Нинослава Вићентић

Ванредни професор


Чехов мотиви, Музеј града Београда, 2020.


Чехов мотиви, Музеј града Београда, 2020.


Чехов мотиви, Музеј града Београда, 2020.

Ужа уметничка област

Сценографија

Предмети које наставник држи (Акредитација 2015):

Основне академске студије:
Основе сценографије 1, 2
Сценографија
Теорија сценографије

Предмети које наставник држи (Акредитација 2022):

Основне академске студије:
Основе сценографије 1, 2
Сценографија 1, 2
Сценографија у јавном простору

Претходно школовање

Дипломирала је 1993. године на Факултету примењених уметности у Београду, на Одсеку сценографија. Одмах по завршеним дипломским студијама почиње да ради као асистент, а затим и предавач на Вишој текстилној школи у Београду, на предметима Цртање и Сликање, смер Дизајн текстила све до одласка на постдипломске студије у Велику Британију. Магистрирала је 1996. године на Saint Martins College of Art and Design у Лондону где стиче звање магистра уметности из области Сценографије.

Рад на Факултету

Ради на Факултету примењених уметности од 1999. године. Изабрана у звање доцента 2007. године за област Позоришна сценографија.

Допринос академској и широј заједници

Аутор је више сценографија за позориште и телевизију, радила је и излагала у земљи и иностранству. Од 2008. године објављује стручне и научне радове из области теорије и историје сценографије и примењених уметности. Учествовала је у покретању и развоју Канцеларије за међународну сарадњу и пројекте ФПУ (2016). Аутор је, коаутор, кустос, координатор и дизајнер поставки многих изложби, пројеката и образовних програма намењених студентима.

Самосталне изложбе (избор)

Чехов – мотиви, докторски уметнички пројекат, Музеј града Београда, 2020

Групне изложбе (избор)

Форма. Примена. Уметност. Групна изложба радова професора поводом 70годишњице Факултета примењених уметности, Музеј града Београда, Београд, 2018.

Научни и стручни радови

Сценографија као превод текста – примери из историје српске позоришне сценографије, Зборник радова са међународне научно-уметничке конференције СмартАрт – уметност и наука у примени, ФПУ, Београд, 2020.
Улога руских уметника у развоју српске сценографије, Зборник радова са међународне научно-уметничке конференције Од мобилности до интера-кције, Шлески универзитет, Сосновјец, Пољска, 2020.
Рађање српске сценографије – од заната до (савремене) уметности, Зборник радова, XI Међународни научни скуп, Балкан – место сусрета култура и уметности. Филолошко уметнички факултет у Крагујевцу, Крагујевац, 2017.
Улога Јована Бијелића у настанку српске сценографије, Зборник Матице српске за сценске уметности и музику, Нови Сад

Остали уметнички радови

Олга Бенсон – снови о прошлости и традицији Дизајн поставке изложбе, Етнографски институт САНУ и Галерија науке и технике Српске академије наука и уметности, Београд 2019.
Иза портала – изложба радова Дориана Соколића и Ружице Ненадовић Соколић, Координатор, коаутор дизајна поставке изложбе Музеј града Ријеке, Хрватска, Факултет примењених уметности и Музеј примењених уметности, Београд, 2018.
Playground, аутор и дизајн поставке изложбе радова студената поводом 70. година Факултета примењених уметности у Београду, Факултет примењених уметности и Музеј примењених уметности, Београд, 2018.
У потрази за Нушићем, аутор пројекта, идејног и просторног решења поставке изложбе радови студената и ФПУ, Центар за културу Смедерево, 2017.
Нушић као инспирација, аутор пројекта, идејног и просторног решења поставке изложбе радови студената и професора ФПУ, Центар за културу Смедерево, 2016.

Чланства

Галерија No Concept, чланица уметничког савета галерије, Београд, 2020.
СмартАрт, чланица организационог одбора међународне конференције ФПУ, Српска академија наука и уметности Београд, 2019.

back to top