„SferiCorn“ пројекат на Сајму циркуларних иновација

Sferikon Thumbnail image

SFERIKON тим, који чине др Ирена Живковић, професорка Факултета примењених уметности, и индустријски дизајнери Недељко Тица и Никола Ђурашковић, представио је свој пројекат циркуларне иновације, назван„SferiCorn“, на Сајму циркуларних иновација који се одржао 24. јуна 2023. године, у оквиру Самита циркуларне економије западног Балкана, организованог од стране Привредне коморе Србије.

„SferiCorn“ је пројекат који се бави увођењем биокомпозитних материјала у производњу вишекратних производа као одрживу замену за пластичне производе. Недељко Тица и Никола Ђурашковић, индустријски дизајнери и бивши студенти Факултета примењених уметности, заједно са професорком Иреном Живковић, инжењером за материјале, представили су први пут своје истраживање и развој ове иновативне технологије на Сајму циркуларних иновација.

Презентација SFERIKON тима на овом догађају пружила је прилику да се истакне значај циркуларне економије и примене биокомпозитних материјала као одрживог решења за изазове које поставља употреба пластике. Њихов пројекат „SferiCorn“ представља корак ка стварању одрживије будућности кроз иновативна решења у производњи и коришћењу био материјала. Видео анимацију, која поетично приказује процес настајања материјала од сировине до готовог производа, креирао је такође бивши студент Факултета примењених уметности, Иван Марковић.

 

Сајам циркуларних иновација је пружио платформу SFERIKON тиму да покаже своје достигнуће, умрежи се са другим стручњацима и организацијама из области циркуларне економије и инспирише друге да размишљају о одрживим решењима у својим индустријама.

 

„SferiCorn“ материјале можете погледати и у оквиру пројекта „Биоразградиви самоодрживи композитни материјали са ојачањем у виду целулозних и протеинских влакана”, проф. др Ирене Живковић, на актуелној изложби „Моћ ствари“ – изложба радова професора и сарадника у настави на Факултету примењених уметности, у Салону музеја града Београда, до 30. јула 2023. године.

back to top