Marina Nićiforović: Forme kao utočište sećanja

2Cam 6 Post

Doktorski umetnički projekat
Mentor: Goran Čpajak, redovni profesor

27 – 29. 11.2021. Muzej Grada Beograda, Resavska 45b, Beograd

Forme oblikovnog sistema kao utočišta dragocenog sećanja

Lično sećanje u formiranju umetničkog izraza i značaj umetničkog obrazovanja u oblikovanju opšteg stvaralačkog stava

Iz škrinje sećanja koja baštini jedan lični muzej doživljenog, autorka Marina Nićiforović odabira one elemente koji su bili presudni, koji su iskra ili inicijacija novog stvaranja. One koji u sebi nose varnicu inspiracije, koji predstavljaju ključ koji otključava novo čitanje sećanja ali i one koji nose značenje jednog opšteg komunikacijskog potencijala prema zahtevu vremena u kome je umetnik oblikovao svoj stvaralački afinitet. Autorka ukazuje na sećajuće principe kao umetničke prakse i s tim u vezi donosi vizuelni zaključak – skulptorski ansambl, kao trajnog čuvara pamćenja.

Ispitujući odnos umetnika prema poetici habitusa kao i prema vajarskoj poetici njena izložba je obuhvatila objekate koji su odredili njena sećanja kao i procese koji su uticali na njeno likovno sazrevanje i usvajanje jezika simboličkog izražavanja.

Izložba skulptoralne celine biće priređena u galerijskom prostoru Muzeja grada Beograda u ulici Resavska 40b od 27. do 29. novembra pod naslovom Forme kao utočišta sećanja. Dela su nastala u periodu 2019-2021. kao deo doktorsko umetničkog projekta pod mentorstvom profesora Gorana Čpajka.

Marina Nićiforović, autorka izložbe

2Cam 9 Post Molitva 42Cam 5 Post2Cam 6 Post

back to top