FPU na „Kineskoj međunarodnoj obrazovnoj turneji“

9 scaled

Fakultet primenjenih umetnosti početkom aprila bio je deo delegacije koja je ove godine po prvi put predstavila Srbiju na „Kineskoj međunarodnoj obrazovnoj turneji“ (CIEET2023) – Sajmu Obrazovanja Kine koji se već 28. put održava u Pekingu i kome je prisustvovalo više od 300 delegata iz 25 zemalja sveta, uključujući Australiju, Južnu Koreju, Maleziju, Singapur, Veliku Britaniju, Novi Zeland, Ameriku i Maleziju.

Delegaciju Srbije koja je predvođena pomoćnikom Ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja Bojanom Tubićem, činili su dr. Zoran Radojčić, redovni profesor Fakulteta organizacionih nauka i član Saveta Univerziteta u Beogradu, dr. Časlav Mitrović, redovni profesor Mašinskog fakulteta i direktor Agencije za Kvalifikacije, dr Sanja Aleksić Kovačević, redovna profesorka Fakulteta veterinarske medicine i član Saveta Univerziteta u Beogradu, dr Željko Milosavljević, profesor Stomatološkog Fakulteta i redovni profesor Goran Čpajak, dekan Fakulteta primenjenih umetnosti.

Delegacija je učestvovala i na Forumu kinesko – srpske obrazovne razmene i Konferenciji povodom svečanog potpisivanja sporazuma o saradnji. Forum predstavlja važnu platformu za okupljanje i susretanje vladinih zvaničnika, stručnjaka i naučnika Kine i stranih univerziteta u cilju sprovođenja nacionalnih obrazovnih politika, izgradnje prijateljske razmene između kineskog i stranog obrazovanja i kulture. Razgovaralo se o mogućnostima razmene studenata, uslovima i potencijalima studiranja kako kineskih studenata u Srbiji tako i naših studenata na univerzitetima u Kini.

Takođe smo prisustvovali svečanom otvaranju Zajedničke Kancelarije Univerziteta Srbije u Kini (Serbian universities Co/office China) koja će biti posvećena isključivo povezivanju i saradnji između srpskih i kineskih univerziteta, proceni kompatibilnosti između studijskih programa na svim nivoima studija kao i brizi o svakom studentu koji bude studirao u Srbiji i u Kini. Kako već duže vreme negujemo saradnju u evropskim okvirima, imamo ustanovljene međunarodne saradnje kao i brojne internacionalne projekte, predstojeća saradnja sa Kinom biće značajan iskorak u širenje uticaja FPU, kao i dragocena razmena iskustava ali i udružena strategija inovativnog razvoja nastave, nastavnih kadrova i istraživanja u okviru visokog obrazovanja.

back to top