Izložba „Manifesto“ Luke Klikovca

Manifesto 3 SBH nt

Izložba „Manifesto“ Luke Klikovca biće otvorena u četvrtak 12. avgusta u 19 časova u prodajnoj galeriji „Beograd“ (Kosančevićev venac 19),

U ciklusu pod nazivom „Manifesto“, kako se navodi, autor kroz kompleksne fotografske kompozicije velikog formata predstavlja prolaznost, vreme, život i smrt, unutrašnji svet pojedinca, otuđenost, i mnoga druga stanja. U fotografskim projektima Klikovac koristi različite elemente i discipline poput upotrebe artificijelnog osvetljenja, kreiranja scenografije, kostima kao i postprodukcije snimljenog materijala, kako bi što autentičnije dočarao neke od vitalnih društvenih i psiholoških tema svog vremena i „stanja“ njegove zazorne svakodnevice.

Po rečima Milice Lapčević, vizuelne umetnice i novinarke, baš kao i na prethodnim izložbama Klikovca, intutivno zadubljenog u najaktuelnije tokove i preokrete u pulsiranju naše civilizacije („Memento“, „Mirror“, „Baggage“) koje na strpljiv i precizan način, sa istaknutom fotografskom virtuoznošću izgrađuje, prizori iz ciklusa „Manifesto“ istovremeno su i znak upozorenja i dijagnoza – beznadežna predaja inženjerskog simbola pred nama morala bi biti zamenjena pobunom ljudskog modela prema kome je stvoren.

U ovom poslednjem fotografskom ciklusu, Klikovac u svoj mizanscen uvodi lutku za edukaciju, koja postaje rečita metafora o nefunkcionalnoj ekstenziji čoveka nadvladanog (ne)moćima sopstvenih izbora i bezizlaznim protokolima sopstvene civilizacije, stoji u saopštenju.

„Antropomorfna lutka, postmedijski primer moguće predstave čoveka, služi, kao i same fotografije, forenzičkoj rekonstrukciji tragičnog čina vrhunske otuđenosti, bezizlaznosti, pa i bespomoćnosti u odnosu na savremeno ‘stanje stvari’ – svet neoliberalne reprodukcije vrednosti koja služi sve većim klasnim razlikama, te stvaranju nedodirljivih i nevidljivih zajednica povlašćenih; umreženog potrošačkog anonimnog konzumerizma cirkulacije i preuzimanja robe i informacija, koji pretvara korisnika u kompromitovanog subjekta, pasivnog primaoca nesagledive količine usluga koje bi da ga istovremeno i profilišu – i u njegovom ‘životu i u ličnosti’ (Šopenhauer), u njegovim izborima, razvoju i samom Biću (Hajdeger)“, zapisala je u predgovoru kataloga Lapčević.

Luka Klikovac (1988) diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je i doktorirao na smeru Primenjene umetnosti i dizajn 2017. godine. Izlagao je svoje radove na deset samostalnih i velikom broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a mnogi radovi su mu objavljeni u mesečnim i dnevnim novinama kao i inostranim časopisima o fotografiji. Radi kao umetnički saradnik na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu od 2016. godine.

Izložba „Manifesto“ otvorena je do 30. avgusta 2021. godine.

Manifesto 3 SBH nt

back to top