Culture Moves Europe – подршка међународној мобилности

culture moves europe

Culture Moves Europe  је програм мобилности који повезује уметнике, ствараоце и професионалце у култури из земаља које учествују у програму Креативна Европа, с посебним фокусом на уметнике на почетку каријере.

За програм Culture Moves Europe  издвојен је 21 милион евра за период од 2022. до 2025. године. Ова средства ће за око 7.000 уметника, стваралаца и стручњака у култури омогућити:

– одлазак у иностранство ради професионалног усавршавања или међународне сарадње;

– копродукцију;

– заједничко стваралаштво;

– представљање радова широј публици.

Врсте грантова

  1. Подршка индивидуалној мобилности намењена је индивидуалним уметницима и професионалцима у култури који путују између 7 и 60 дана или групама појединаца (до 5 особа) које путују између 7 и 21 дан.
    Први позив за индивидуалну мобилност отворен је 10. октобра а крајњи рок за пријаве је 31. мај 2023. Детаљи о позиву се налазе на линку.
  2. Подршка резиденцијама намењена је за краткорочне боравке (од 1 до 3 месеца), дугорочне боравке (од 3 до 6 месеци) и продужене боравке (до 10 месеци).
    Позив за за резиденције предвиђен је за јануар 2023.

Ко може да се пријави?

– уметници, ствараоци и професионалци који раде у било ком културном сектору осим  аудио-визуелног;

– организације које раде у било ком културном сектору осим аудио-визуелног, редовно организују резиденције или друге врсте културних пројеката и заинтересоване су за гостовање уметника и професионалаца у култури.

back to top