“YOUNG BALKAN DESIGNERS 2022: Life Hacks for Health and Wellbeing”

FINAL ybd selection FB POST 11

Изабрани победници конкурса Млади балкански дизајнери који ће нас представљати на највећој светској смотри дизајна у Милану у јуну 2022. године.

Миксер Организација са поносом представља победнике овогодишњег издања регионалног конкурса Young Balkan Designers 2022 чији су радови најбоље одговорили на овогодишињу тему Life Hacksкојом су млади ствараоци охрабрени да размишјају ван ограничења масовне, индустријске производње и отворе пут ка самоодрживим, једноставним, приступачним и персонализованим решењима. На конкурс за младе креативце Балкана, пристигло је укупно 111 радова на којима је радило 125 дизајнера из 9 земаља региона: Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Грчке, Хрватске, Румуније, Словеније, Србије и Турске.

Међународни жири Миксеровог конкурса и ове године чине релевантни експерти из области савременог дизајна и уметности:  Marcus Fairs, оснивач и главни уредник једног од најутицајнијих светских дизајнерских портала Dezeen.com из Велике Британије; алумнисти платформе Young Balkan Designers, сада остварени млади аутори: Ана Краш, вишеструко талентована уметница и дизајнерка из Србије која ради и живи у САД; Vasso Asfi i Loukas Angelou, дизајнерски тандем StudioLav из Грчке који успешно гради каријеру у Великој Британији; Jovana Zhang, суоснивачица награђиваног дизајнерског колектива Pinwu из Кине који спаја традиционалне занате са савременим експерименталним дизајном; Denis Leo Hegić, дизајнер и кустос Берлинске неформалне уметничке сцене, оснивач креативног студија Supermarket Lab и уметничке манифестације Unblock Art Fair у Немачкој, као и виртуелног музеја Museum of Now.

Оцењујући домишљатост, иновативност, примењивост дизајнерских решења и њихов допринос здравом и одрживом начину живота, жири је одабрао 15 победничких радова:

+1 – Милан Кајганић, Србија

AVID – Ена Бегичевић Челиковић, Босна и Херцеговина
BIOCARPET- Арпад Пулаи, Србија
ELENA. – Ева Гарибалди, Словенија
ESTIS – George Andriotis & George Bosnas (GA&GB), Грчка
FORM FOLLOWS CULTURE – Nada Elkharashi, Турска
INTERIOR GREENHOUSE – Doroteya Chelnieva, Бугарска
IO – Мехмед Мешановић, Босна и Херцеговина
MEENGHE – Ђурђа Гарчевић, Србија
POLIČNIK – Тадеј Урх, Словенија
SUBVERSION – Тијана Костић, Србија
THE LAST JAR OF HONEY – Катарина Трпчић, Хрватска
TOT – Милан Кајганић, Србија
VAL – Андраж Руди Врховшек, Словенија
VOZICHEK – Матко Плованић, Хрватска

Изабране победнике такмичења Young Balkan Designers 2022 очекује награда у виду учешћа  на међународној смотри талената “Salone Satellite” на најистакнутијем светском дизајнерском догађају – Међународном сајму намештаја у Милану 2022, који се после две године одлагања због пандемије одржава од 7. до 12. јуна 2022.

Уз менторску подршку стручног тима иницијатве YBD који чине су-оснивачице YBD платформе, Маја Лалић, суоснивачица Миксер Организације и Јелена Матић, професорка Шумарског факултета у Београду, и реномирани индустријски дизајнер Никола Радељковић из колектива Numen / For Use (Hrvatska), одабрани аутори имаће прилику да додатно развију усаврше своје радове до заједничког наступа у Милану.

Након светске премијере награђени радови биће представљени домаћој и регионалној публици у Београду почетком октобра 2022., на Миксер фестивалу, једном од најзначајнијих регионалних фестивала креативности и друштвених иновација.

back to top