Izložba slika i dizajna knjiga Miodraga Vartabedijana Varte i promocija monografije

Mladenovac Varta Plakat

Izložba slika i dizajna knjiga Miodraga Vartabedijana Varte i promocija monografije „Miodrag Vartabedijan Varta i njegova slikarska porodica”

Na promociji će govoriti Radiša Marinković, istoričar umetnosti, Slavomir Vojinović, novinar i publicista, dr. um Anamarija Vartabedijan, slikar i grafički dizajner – autor monografije i Velibor Katić, kustos Muzeja Mladenovca.

Monografija „Miodrag Vartabedijan Varta i njegova slikarska porodica” posvećena je slikaru, grafičaru, dizajneru i profesoru, a izašla je povodom 90 godina od njegovog rođenja, sa željom da se prikaže svaki segment Vartinog izuzetno bogatog stvaralačkog opusa, kao i razdoblje u kome je stvarao.

Uvodni tekst monografije ističe najvredniju karakteristiku Vartinog rada – vezanost za tradicionalne simbole i njihovo transponovanje u savremenu umetnost i grafički dizajn. Upotpunjen je poglavljem knjige – „O Vartinom stvaralaštvu su pisali”, sa objavljenim tekstovima istaknutih istoričara umetnosti i likovnih kritičara, koji su bogato ilustrovani reprodukcijama njegovih dela – od grafike, preko ilustracije, vartagrafija, slika, do opreme knjige i grafičkog dizajna. Zaokružuju ga i tekstovi o njegovom pedagoškom radu kao i stvaralačkom radu u rodnom Mladenovcu. Celo poglavlje o Varti završava se biografskim autoportretom i ličnim fotografijama koje dokumentuju njegov život i rad. Drugi deo knjige posvećen je slikarskoj porodici Vartabedijan, sa kratkim osvrtom na umetničku delatnost, i reprodukcijama radova – Dušanke, Davida i Anamarije.

Vartina izložba u Muzeju Mladenovca osmišljena je kao mala retrospektiva na kojoj je predstavljeno 18 slika iz perioda od 1983. do 2009. godine iz ključnih faza njegovog umetničkog rada u tehnici vartagrafije, suvog pastela, ulja na platnu ili akrilika na platnu. Izložene slike su u vlasništvu institucija ili privatnom vlasništvu na području Gradske opštine Mladenovac, što čini ovu izložbu specifičnom i neponovljivom (slike iz zbirke Centra za kulturu i turizam Mladenovac, Muzeja Mladenovca, GO Mladenovac, iz privatnog vlasništva porodice i prijatelja). Izloženi su i radovi iz oblasti grafičkog dizajna i ilustracije – izbor knjiga koje je umetnički opremio i oblikovao, ali i dizajn kataloga za Likovnu koloniju Mladenovac čiji je bio predsednik saveta 10 godina.

Promocija i otvaranje izložbe – sreda 23. 8. u 19 č
Muzej grada Beograda – Muzej Mladenovca
Kralja Aleksandra Obrenovića 69
Mladenovac

8 – 10. 9. 2023

back to top