Dragica Nikodinović: Zapis cvetnog trga

CT Header

Doktorski umetnički projekat
Mentor: Zoran Blažina, redovni profesor

Doktorski umetnički projekat Zapis Cvetnog trga – vizuelni identitet; primena analognog postupka kao posebne vrednosti u grafičkom dizajnu postindustrijskog doba, Dragice Nikodinović, predstavlja vizuelni identitet gradskog trga izrađen i primenjen u kombinaciji analognih i digitalnih tehnika rada, prezentovan kroz knjigu grafičkih standarda i kroz prateće vizuale koji će biti prikazani na izložbi. Cilj ovog rada je da pokaže zbog čega i na koje načine analogni postupak predstavlja dodatnu vrednost u postindustrijskom dobu gde softver i digitalni postupci rada zauzimaju značajno mesto u kreiranju i realizaciji projekata grafičkog dizajna.

Teorijsko polazište je zasnovano na tekstovima Leva Manoviča (Lev Manovich: Manovič, Lev, Metamediji, Izbor tekstova (144), prev. Dejan Sretenović, Centar za savremenu umetnost, Beograd, 2001) u kojima govori da nova era i dalje poseduje i analogni i digitalni svet, zato što se mi kao društvo nismo odrekli analognog shvatanja i stvaralaštva. Zadatak teorijskog dela istraživanja čine materijali koji analiziraju postindustrijski period, prednosti i mane analognog i digitalnog postupka rada, obećanja koje nam daju tehnologija i novi mediji, probleme originala i reprodukcije, kao i studije koje se odnose na pitanja identiteta u digitalnom dobu.

U praktičnom delu rada, inspirisani istorijom i simbolima Cvetnog trga, stvoren je slojeviti logo višestrukog značenja, služeći se prednostima oba principa rada, kao osnova za stvaranje vizuelnog identiteta Cvetnog trga. Primena identiteta je pored obaveznih segmenata koje knjiga standarda sadrži, prikazana kroz primere vizuala u javnom prostoru, kao i prateće promotivne materijale i predloge za promovisanje događaja od javnog značaja.

Izložba će biti otvorena za sve posetioce u Galerija opštine Vračar, od 01. do 08.11.2021. Radno vreme galerije je radnim danima i vikendom od 08-18č.

Zbog epidemiološke situacije neće biti svečanog otvaranja izložbe.

CT prikazi 1RGB CT prikazi 2CT prikazi 3CT prikazi 4CT prikazi 5CT prikazi 6poster izlozbe b3 scaled

back to top