Kolagrafija Ivane Flegar

Mockup 5 scaled

U sredu 28. jula 2021. u 19 časova, u galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda (Kneza Mihaila 56) održaće se promocija knjige Kolagrafija, eksperimenti u grafici, dr um. Ivane Flegar. U toku je i izložba kolagrafskih istraživanja koja će biti otvorena do 10. avgusta 2021. godine.

„Kolagrafija je, u svojoj suštini, eksperimentalna tehnika koja se najbolje uči kroz praktični rad i samostalno istraživanje. Postupci i pojedinosti koje su opisane u ovoj knjizi proistekli su iz vlastitih pokušaja i pogrešaka. Ako grafiku (postupci ručne štampe) shvatimo kao igru kojoj treba prići sa određenom dozom promišljenosti i ozbiljnosti, iz te kombinacije će uvek nastati dobro rešenje.
Na našim prostorima nedostajala su celovita i umetnički pouzdana, sistematizovana saznanja o ovoj tehnici.  Grafičari su, svaki za sebe, morali iznova i iznova da isprobavaju mogućnosti i istražuju materijale. Ova knjiga popunjava taj nedostatak i na jednom mestu opisuje korišćene materijale i metode, omogućavajući dalji razvoj ove tehnike.
Teško se mogu naslutiti pravci i postaviti granice u kojima će grafika dalje krenuti, ali eksperimentisanje je reč koja ne traži strogo postavljene parametre. Izuzetno je zanimljivo učestvovati u neprekidnom razvoju grafike i čarobno je posmatrati taj razvoj, bez obzira u kom pravcu da krene.“

Mockup 5 scaled

back to top