Održana je druga međunarodna konferencija SmartArt

DSC 4276 scaled

Druga međunarodna naučno-stručna konferencija Fakulteta primenjenih umetnosti SmartArt – Umetnost i nauka u primeni „Iskustvo i vizija“ održana je 23-25. septembra 2021. godine u organizaciji Fakulteta primenjenih umetnosti, dok je uvod u Konferenciju predstavljala izložba SmartArt, održana u galeriji N.O. Concept, od 10. do 23. septembra.

Cilj konferencije bio je da ukaže na bogatstvo primenjenih umetnosti i dizajna i njihovu interakciju sa naukom koja je u savremeno doba sve intenzivnija i otvara nove puteve umetničkog i naučnog razvoja. Ovako postavljen cilj konferencije je privukao pažnju domaće i inostrane javnosti, te je uprkos pandemijom otežanih uslova na konferenciji prisustvovalo 126 autora iz 13 zemalja sveta.

Na višestruke neraskidive spone primenjene umetnosti i nauke ukazao je u svom govoru prilikom svečanog otvaranja akademik Milan Lojanica, ističući značaj konferencije Fakulteta primenjenih umetnosti, kojoj je SANU dala svoju podršku i koja je obezbedila pokroviteljstvo Odeljenja umetnosti SANU. Obraćajući se okupljenima akademik Lojanica ukazao je na to da je dosadašnji naziv Odeljenja Likovne i muzičke umetnosti promenjen u skladu sa sve većom svešću koju imamo o značaju primenjene umetnosti i dizajna, čemu značajno doprinosi FPU i konferencija SmartArt, te da je Odeljenje umetnosti nedavno prvi put u svom dugom istrajavanju proširilo svoj sastav umetnicima iz ovih nekada graničnih oblasti umetnosti.

Okupljenima su se u ime FPU obratili prof. Miloš Ilić prodekan za međunarodnu saradnju i doc. dr Milan Prosen predsednik Organizacionog odbora konferencije apostrofirajući kompleksnost kreativnih spona najnovijih naučnih istraživanja i savremene umetničke prakse kao i neophodnost proučavanja i zaštite baštine iz domena primenjene umetnosti i dizajna, što se odrazilo na kompleksni program konferencije.

Plenarna predavanja održali su eminentni naučnici prof. Dr Rudolf Klajn (Budimpešta) i prof. Dr Stefano Ridolfi (Rim) kao i proslavljeni dizajner i alumni Fakulteta primenjenih umetnosti Sava Čvek (Boston).

Učesnici su rezultate svojih istraživanja iznosili u osam tematskih oblasti na paralelno održavanim sesijama tokom 23. i 24. septembra, a za učesnike koji nisu bili u mogućnosti da uživo pohađaju konferenciju bio je omogućen sistem direktnog online uključivanja i prezentacije.

Drugog dana konferencije u popodnevnim časovima za učesnike je organizovano razgledanje Beograda, a završetak konferencije obeležila je stručna ekskurzija u manastir Manasija i Kraljevski mauzolej na Oplencu čime je inostranim učesnicima omogućeno dublje upoznavanje na našim nacionalnim kulturno-umetničkim nasleđem.

Prepoznajući u složenom programu događaja inovativan i kvalitativan doprinos razvoju i afirmaciji nauke i umetnosti, konferenciju SmartArt – Umetnost i nauka u primeni: „Iskustvo i vizija“ podržali su SANU, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasade Mađarske, Italije i Francuske, Francuski institut, Mađarski i Italijanski kulturni institut, Kulturni centar Beograda, Muzej savremene umetnosti i Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“. Pokrovitelj Druge konferencije Fakulteta primenjenih umetnosti bilo je Odeljenje umetnosti SANU, dok su brojni mediji izveštavali domaću javnost o konferenciji i izložbi: RTS, Brainz TV, Danas, Radio Beograd 2, Nova.rs, Seecult, Blic online i drugi.

Sajt konferencije: https://smartart-conference.rs/

DSC 4276 scaled

 

 

back to top