Radionica Scenografije u Kulturnom centru Beograda

800x600 filmske radionice Jelena Sopic 08 kcb 1536x1152 1

U okviru KCB radionica u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (Trg Republike 5/1) u subotu, 20. novembra, u periodu između 12 i 16 časova, biće održana radionica „Scenografija“. Radionica je namenjena mladima od 15 do 25 godina, a vodi je dr um. Jelena Sopić, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i scenograf.

Kroz seriju radionica u Kulturnom centru Beograda, svake subote ili nedelje do kraja decembra imaćeš priliku da se upoznaš sa filmskim zanimanjima i svim segementima stvaranja filma. Počinjemo uvodnom radionicom o scenariju, a potom obrađujemo sektore režije, produkcije, kamere, scenografije, kostima i završavamo radionicama o glumi na filmu, filmskoj muzici i montaži.

Ako si strastveni poznavalac filma, srednjškolac koji planira da upiše filmsku akademiju, ili student koji više vremena provodi u gledanju filmova nego u spremanju ispita – pošalji prijavu i priključi se filmskoj ekipi KCBa! Možeš da prisustvuješ pojedinačnim radionicama, a ako si pravi filmski entuzijasta očekujemo te svakog vikenda!

Na radionici Jelena Sošić će predstaviti: Da li lik gradi scenografiju ili scenografija lika? Na koji način mesto radnje gradi naraciju u filmu? Kako izgleda posao scenografa? Nakon uvodne priče, preko praktičnih primera imaćemo priliku da se upzonamo sa tehnikama koje pomažu pri osmišljavanju scenografije.

Jelena Sopić doktorirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu sa temom „Scenografija u filmu epoha – Od kolektivnog sećanja do individualnog izraza“ gde i predaje na predmetu Filmska i TV scenografija. Dobitnica je nagrade FIPRESCI za najbolju scenografiju 2015. godine za filmove „Ničije dete“ i „Bićemo prvaci sveta“. Radila je i na brojnim filmskim ostvarenjima kao što su „Toma“, „Nebesa“, „Realna priča“, „Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“, „Ironclad – battle for blood“, „Nebo iznad nas“, „Mač osvete“, „Kripton“, „Nebeska tema“, „Asimetrija“ i „Open 24 hours“. Od TV serija na kojima je radila kao scengoraf ističu se „Južni vetar“, „Žigosani u reketu“, „Cvat lipe na Balkanu“, „Ono kao ljubav“, „Lift“, „Mile protiv tranzicije“. Član je Evropske filmske akademije, kao i član ULUPUDS-a.

800x600 filmske radionice Jelena Sopic 08 kcb 1536x1152 1

back to top