Takmičenje Young Balkan Designers 2022: Life Hacks for Health & Wellbeing

Rectangle 129

Young Balkan Designers je regionalna platforma za talente osnovana 2011. godine sa ciljem da identifikuje, promoviše i razvija kreativne potencijale Balkana u oblasti dizajna. Inicijativa takođe ima za cilj objedinjavanje regionalne dizajnerske scene, približavanje međunarodnoj publici, jačanje njenog potencijala pružanjem dodatne edukacije i prakse, dok istovremeno doprinosi obnavljanju multikulturalne saradnje u regionu Balkana.

Tema mladih balkanskih dizajnera za 2022. godinu – „Life Hacks for Health & Wellbeing” poziva na dizajnerske projekte, objekte, koncepte, usluge, scenarije i izume koji stvaraju „prečicu” između održivog života i blagostanja, provocirajući razgovor o alternativi i „outside of the box” pristup dizajniranju i ponovnom zamišljanju zdravijeg svakodnevnog sveta: kod kuće, u školi ili na poslu, u javnosti, u našim intimnim i društvenim prostorima, urbanim i ruralnim sredinama, u našim fizičkim i digitalnim prostorima.

Podsetičemo mlade dizajnere da pozitivno izađu iz pandemije i koriste ta prosvetljenja da izokrenu i spoje trenutno „stanje umetnosti” u praksi dizajna kako bismo napravili prostor za nekonvencionalne, duhovite intervencije i „popravke” koje doprinose životnim okruženjima i upotrebi rešenja zasnovanih na prirodi za rešavanje fizičkog zdravlja, ali i poboljšavaju iskustva interakcije čoveka i prirode, dobrih odnosa, društvenih veza, solidarnosti i deljenja, uključivanja, pripadnosti i mnoštva drugih pozitivnih emocija kroz angažovanje svih čula, rešavanje zanemarenih potreba, ili uvođenje prilično iznenađujućih i neočekivanih funkcionalnosti itd.

Ohrabrujemo mlade stvaraoce da prevaziđu ograničenja i zavisnost od masovne, industrijske proizvodnje i vode put ka samoodržavanju i lako personalizovanim rešenjima, povećanju inkluzije i jednakosti stvaranjem izbora i fleksibilnosti za različite potrebe i podržavanjem članova porodice, timova, zajednica i društvene mreže da razvijaju i održavaju zdrave stilove života i da se udruže da pomognu jedni drugima.

Predloženi projekti ne bi trebalo nužno da imaju ambiciju da „ostave trag”, već da pokušaju da minimiziraju svoj otisak i utjelovljuju misli o recikliranosti korišćenih materijala, implementaciji lokalnih veština i resursa, uključivanju lokalnih aktera u rešavanje problema i proizvodnju, stvarajući pozitivan ekološki, ekonomski, kulturni i društveni uticaj.

Koncepti dizajna; proizvodi – nameštaj, osvetljenje, elementi enterijera, svakodnevni predmeti, izumi urbanog baštovanstva, didaktičke igračke i alati, pomoćni proizvodi, skloništa, kućni pribor, tekstilna i modna odeća, stacionarni materijal; itd. urbane usluge; digitalna rešenja; inovativni scenariji dizajna i proizvodnje koji nude ekonomski i socijalno održiva rešenja za lokalne probleme, kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama, itd.

back to top