Teorijski razgovori i predavanja o savremenom cirkusu

Cirkusfera 10 godina 012

Od svog osnivanja, 2009. godine, rad udruženja Cirkusfera usmeren je ka afirmaciji savremenog cirkuskog stvaralaštva u Srbiji i regionu kroz produkcije, edukaciju dece i mladih i cirkuskih umetnika, kao i kroz saradnju sa internacionalnim umetničkim organizacijama i institucijama. Pojektom „Teorijski razgovori” želimo da upoznamo pre svega studente umetničkih fakulteta sa razvojem savremenog cirkusa u regionu i Evropi i njegovim karakteristikama, i da na taj način savremeni cirkus otvorimo kao još jedno polje kritičkog promišljanja.
Razvoju teorije cirkusa doprineo je dugogodišnji rad brojnih cirkuskih akademija u Evropi i svetu, praktični i teorijski rad afirmisanih umetnika, a fenomenom ove izvođačke forme bave se i naučnici iz oblasti humanističkih nauka.

Od 70-ih godina HH veka dogodile su se velike promene i nova promišljanja o značenju, formi i kontekstu cirkuskog stvaralaštva. Preplićući se i nalazeći dijalog sa drugim umetnostima (dramskim pozorištem, savremenim plesom, fizičkim teatarom,…) savremeni cirkus postao je otvorena, eksperimentalna i eklektična umetnička forma. Kroz susrete i preavanja o savremenom cirkusu želimo da sa studentima iz srodnih umetničkih oblasti otvorimo nova pitanja i razgovore o njegovim tokovima, formi i interakciji sa drugim izvođačkim praksama. U saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu i odsekom za Scenski dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, organizovaće se razgovori koji bi podrazumevali sledeće teme:

1. Uvodno predavanje, od istorije do odlika savremenog cirkusa – predavanje vode članovi udruženja Cirkusfera, 16.11.2021. u 11 časova u prostorijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu
Zbog mera za suzbijanje virusa prijave su obavezne na danka@cirkusfera.org

2. Dramaturgija savremenog cirkusa, granice i metamorfoze izvođačkih izraza – gostujući predavač Tihomir Vujačić (FR) 13–16.12.2021. od 10 do 16 časova u Domu kulture Studentski grad. Prijave za ovaj deo programa još nisu otvorene.

Projekat je namenjen studentima i profesorim umetničkih fakulteta.

Cirkusfera 10 godina 012

back to top