Zlatko Cvetković: Nepotrepštine

Dobar pazar segemnt scaled

Doktorski umetnički projekat
Mentor: dr Olivera Ninčić, redovni profesor

Doktorski umetnički projekat Zlatka Cvetkovića specifično je usmeren na istorijske, umetničke, teorijske, sociološke, psihološke aspekte ličnog odnosa prema različitim predmetima u vremenu. Inicijacije prostornih instalacija koje uključuju njegove nepotrepštine, sežu do vremena detinjstva, odrastanja, i svih onih situacija socijalizacije, stanja anksioznosti u odnosu na stvari, stvarčice, fetiše, ali i na druge subjekte u datom okruženju, koji su mogli imati podudarne težnje i potrebe kao i on, u određenom trenutku.

Iz trezora memorije, iz davno zatvorenih škrinja, autor izvlači predmete koje iz nekadašnjeg statusa prevodi u polje i prostor umetnosti. To čini, radeći, zapravo, sa njihovom materijalnom i značenjskom, duhovnom premisom, onom njihovom suštinom koju su stekli u svom »minulom radu« tj. životu. Identitet tih stvari ponekad ostaje, čini se, nepromenjen, jer bude boje, mirise, ukuse, fascinacije iz detinjstva. S druge strane, pokreću nostalgično osećanje, na atributskoj su klackalici od važnog do efemernog i ukazuju na promene specifikuma iluzija tokom vremena.
Predmeti su živa tvar za Cvetkovića, a tu njihovu vitalnost on potcrtava umetničkim postupcima, poznatim u modernističkim i postmodernističkim periodima: aproprijacijom, dekontekstualizacijom i rekontekstualizacijom. Pored toga, poseže za multiplikacijom i radikalnom promenom formata [dimenzija predmeta], uvećanjem.

Iz teksta Ljubice Jelisavac u katalogu izložbe

Dobar pazar segemnt scaled Engleska je bila bliza detalj Rasprseni snovi Oblak iluzija detalj Torba secanja detalj Ukusi iz kuhinje strina Ranke detalj Veća od ponike detalj Vrednija od ponike

back to top