Predavanje Janje Valjarević na FPU

Otvaranje scen procesa A3 V2 scaled

Janja Valjarević je scenografkinja i kostimografkinja, šef Odseka za scenu i kostim u Deutsches Theater-u u Berlinu. Ova uspešna evropska umetnica podjednako je aktivna i na nemačkim i na beogradskim pozorišnim scenama i studentima Scenografije će otvoriti dva umetnička procesa na kojima trenutno radi. Uz skice i materijal približiće načine čitanja velikog, klasičnog dela koje će biti postavljeno na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, i savremenog teksta koji se postavlja na sceni Deutsches Theater-a u Berlinu.

Predavanje će biti održano u kabinetu Scenografije, u petak 06.05. 2022. sa početkom u 12.30h.

 

Biografski podaci

Janja Valjarević je diplomirala scenografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2006 godine. Posle diplome radi kao slobodan scenograf, saradjuje sa rediteljima kao što su Nikola Zavisić, Jovan Grujić, Attila Antal. Radila je scenografije za komade “Ujka Vanja”, “Gospodja ministarka”, “Tom Sojer i đavolja posla”, “Majstor i Margarita”, “Iza kulisa“ itd.

2012. godine prelazi u Berlin gde upisuje master studije iz scenografije na Tehničkom univerzitetu kao stipendista DAAD-a – Program Pozorišna scenografija i scenski
prostor (Bühnenbild_Szenischer Raum). Završava studije 2014 godine sa diplomom Master of Arts.

Za vreme master studija sarađuje sa mladim koreografima sa programa HzT (Hochschule für Tanz): radi scenografiju i dizajn svetla za projekat“Cut and Pasted” kao i dizajn scene za projekat “Linije” koji je podržan od strane Bauhaus fondacije u Dessau-u. Sarađuje takođe sa master studentima operske režije (Muzička akademija Hans Eisler): dizajn scene i kostima za operu “Nova crvenkapa”,Tischlerei, Deutsche Oper.

Do 2017. radi kao asistent prvo u Pozorištu Maksim Gorki, zatim u Deutsches Theater Berlin i sarađuje sa rediteljima i scenografima kao što su Andreas Kriegenburg, Stéphane Laimé, Jan Bosse, Stephan Kimmig, Harald Thor, Thilo Reuther, Dušan David Paržizek, Jette Steckel, itd. 2018. godine preuzima Odsek scene i kostima u Deutsches Theater-u.

Paralelno radi kao scenograf i kostimograf. Neki od projekata: „Otac“, Deutches Theater Berlin, režija Dietrich Brügemann, „Naše tajne“, SLG Celje, Slovenija, režija Nikola Zavišić, „jedermann (stirbt)“, Deutsches Theater Berlin, režija Data Tavadze, „Čitač“, Beogradsko dramsko pozorište, režija Boris Liješević.

Članica je ULUPUDS-a i scenografskog nemačkog udruženja „Bund der Szenografen“.

Janja Valjarević živi u Berlinu i radi kao šef Odseka za scenu i kostim u Deutsches Theater-u, kao i slobodni scenograf i kostimograf.

www.janjavaljarevic.com

 

Otvaranje scen procesa A3 V2 1

 

 

back to top