RADIONICA I IZLOŽBA AlNaFiCS 2022

IMG 9857 scaled

U Muzeju nauke i tehnike u Beogradu od 21.02. do 25.02.2022. godine održana je radionica AlNaFiCS (Alginate Natural Fiber Composite Structure). Radionica je realizovana kroz saradnju Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu (FPU) i Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Gracu (TU Graz).

Učesnici radionice su studenti Fakulteta primenjenih umetnosti, Univerzitata umetnosti u Beogradu i to odseka Industrijski dizajn, Konzervacija i restauracija i Primenjeno vajarstvo, koji u okviru svojih studijskih programa pohađaju predmete iz oblasti nauke i inženjerstva materijala.

Na petodnevnoj radionici studenti su, kroz serije eksperimenata, ispitivali mogućnosti razvoja ekoloških biokompozitnih materijala sa alginatnom matricom, sa ciljem spajanja inženjerstva materijala sa arhitekturom, primenjenim umetnostima, dizajnom i konzervacijom i restauracijom. Učešćem u radionici AlNaFiCS studenti su dobili priliku da prošire svoje znanje stečeno pohađanjem predmeta iz oblasti nauke i inženjerstva materijala i susretnu se sa poslednjim trendovima u razvoju ekološki prihvatljivih proizvoda.

Korišćeni alginat predstavlja prirodni polimerni materijal koji se dobija iz mikroalgi i prema okruženju je  potpuno prijateljski nastrojen. Kao ojačanja korišćena su prirodna vlakna na bazi celuloze (lan, konoplja, dehidrirana kukuruzna ljuska, pamuk, drvna pulpa), proteina (vuna), mineralna vlakna (bazalt) i metalna žica (bakar i pocinkovani nisko ugljenični čelik).

Studenti su se odazvali u velikom broju i kreativno i vredno pristupili eksperimentalnom radu, što je rezultatovalo sledećim izložbenim eksponatima:

DUKTILNOST
tkanina od drvne pulpe, drvna strugotina i dehidrirana kukuruzna ljuska
Anastasija Rubaković i Teodora Smiljanić

DRUGA ŠANSA
vlakna od alginata i mrežica od bazaltnih vlakana
Anastasija Novković, Jovana Stoilović i Matija Obradović

ZASEČENA IKOSAEDARNA LAMPA
vlakna od alginata i žica od pocinkovanog niskougljeničnog čelika
Katarina Vračar, Andreja Nikić i Milica Vuković

LAMPA
netkane mineralne strukture, alginat i PLA delovi dobijeni 3D štampom
Petar Božović, Đorđe Stojković i Alicia Nadal Žuljević

ČETIRI NIVOA STRUKTURE PROTEINA
alginat i pocinkovana niskougljenična čelična žica
Katarina Vračar

TOK STVARANJA
vlakna iz drvne pulpe, alginat, dehidrirana kukuruzna ljuska
Petar Božović, Đorđe Stojković, Ljubica Gavrilović, Jana Nikolić, Ana Ilić i Alicia Nadal Žuljević

DAN ISTRAŽIVANJA
alginat i celulozna podloga
Petar Božović, Đorđe Stojković, Ljubica Gavrilović, Jana Nikolić, Ana Ilić i Alicia Nadal Žuljević

LEVITIRAJUĆI MEHURI
mehurovi od alginata
Milena Živković, Dunja Nenadović, Stefan Stanković i Ana Đorđević

FILMOVI OD ALGINATA
alginat sa glicerolom
Dunja Nenadović

JASTUK
filc od konoplje, mrežica od vlakana iz drvne pulpe i alginat
Petar Božović

ORGANSKE PERLE
alginat sa hitozanom i bakarnom žicom
Radmila Damjanović

KOLONIZACIJA
celulozna pamučna vlakna, celulozna vlakna iz drvne pulpe i alginat
Mina Jović i Tijana Lazić

Takođe, urađene su i prve probe duvanja alginatno matričnih kompozita sa ojačanjem od celuloznih vlakana u vidu dehidrirane kukuruzne ljuske (mogućnost korišćenja kao materijala za pakovanje), probe ekspandiranja alginata (mogućnost primene kao materijala za izolaciju), probe laminiranja alginatno matričnih kompozita sa ojačanjem od celuloznih vlakana (lan) i probe dobijanja kvaziizotropnih alginatno matričnih kompozita sa ojačanjem od proteinskih vlakana (vuna).

Spajanjem analitičkog pristupa u posmatranju materijala sa eksperimentalnim i praktičnim radom, studenti su bili u mogućnosti da upoznaju nove pristupe i primene ih direktno u praksi. razvijajući osećaj za značaj korišćenja ekoloških biokompozitnih materijala i njihove upotrebe u bliskoj budućnosti.

Eksperimentalni radovi nastali tokom radionice i plakati na kojima je dokumentovan rad studenata i opis izloženih eksponata, od 25. februara 2022. izloženi su u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu i mogu se pogledati do 07. marta 2022.godine.

Radionicu i izložbu AlNaFiCS podržali su Austrijski kulturni forum ambasade Austrije u Beogradu, Muzej nauke i tehnike iz Beograda i Erazmus+ program Evropske unije.

back to top