Radionica i izložba AlNaFiCS: SINERGIJA ALGINATA I PRIRODNIH VLAKANA

2022 Workshop Belgrad plakat1r scaled

Radionica AlNaFiCS (Alginate Natural Fiber Composite Structure) je projekat koji spaja inženjerstvo materijala sa arhitekturom, primenjenim umetnostima, dizajnom i konzervacijom i restauracijom. Sprovodi se kroz saradnju Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu (FPU) i Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Gracu (TU Graz).

Vođeni profesorkama dr Milenom Stavrić sa Arhitektonskog fakulteta TU Graz i dr Irenom Živković sa FPU Univerziteta umetnosti u Beogradu, studenti Fakulteta primenjenih umetnosti radiće na doprinosu razvoja ekoloških biokompozitnih materijala. Ovakav multidisciplinarni pristup ima za cilj da dovede do razumevanja potreba svakog od navedenih polja i, sa interdisciplinarne tačke gledišta, ima uticaja na generalno razumevanje biokompozita, njihove široke praktične primene i spektra upotrebljivosti na različitim nivoima aplikacije.

Na radionici koja će trajati pet dana, od 21-25. februara 2022. godine, studenti će imati priliku da kroz serije eksperimenata, ispituju mogućnosti upotrebe alginatnih kompozitnih materijala kao građevinskih materijala. Poštujući tendencije prirodnog ponašanja makroalgi (od kojih se dobija alginat), ali takođe i vršeći eksperimente kroz sinergiju alginata i različitih vrsta prirodnih vlakana, radi postizanja stabilnosti, dobiće se elementi različitih oblika, počev od linearnih, pa do membrana i ljuski, u kompozitnoj formi.

Da bi se podigla svest o dugoročnim pozitivnim efektima koje ekološki materijali nastali tokom radionice imaju na životnu sredinu i ekonomiju, kao i približavanja rezultata radionice profesionalnoj i opštoj publici, eksperimentalni modeli biće prikazani u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, na izložbi čije je otvaranje u petak 25. februara 2022 u 19h.

Bitno je istaći da je, osim multidisciplinarnog karaktera ove radionice, veoma važan i njen inovativan edukativni značaj. Zapravo, projekat AlNaFiCS donosi poslednje trendove u razvoju ekoloških materijala i daje mogućnost studentima Fakulteta primenjenih umetnosti, da učešćem u ovoj radionici prošire svoje znanje stečeno pohađanjem predmeta iz oblasti materijala i rade na unapređenju svojih oblikovnih veština. Spajanjem analitičkog pristupa u posmatranju materijala sa eksperimentalnim i praktičnim radom, studenti će biti u mogućnosti da upoznaju nove pristupe i primene ih direktno u praksi. Na ovoj radionici, studenati će imati priliku da razviju osećaj za značaj korišćenja ekoloških biokompozitnih materijala, sa nadom da će biti ambasadori njihove upotrebe u budućnosti.

Radionicu i izložbu AlNaFiCS podržali su Austrijski kulturni forum ambasade Austrije u Beogradu, Muzej nauke i tehnike iz Beograda i Erazmus+ program Evropske unije.

 

Reportaža Barainz tv-a o izložbi ” Sinergija Alginata”

2022 Workshop Belgrad plakat1r scaled

back to top