Konkurs za novi suvenir Lepenskog Vira

konkurs scaled

K O N K U R S

za novi suvenir Lepenskog Vira

Arheološki lokalitet Lepenski Vir raspisuje NAGRADNI KONKURS za novi suvenir, namenjen studentima svih nivoa studija Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.
Lepenski Vir je arheološki lokalitet od izuzetnog značaja, koji iz godine u godinu ima sve veću posećenost i budi veliko interesovanje stranih turista. Posetioci imaju priliku da čuju i vide interesantan sadržaj koji bi trebalo upotpuniti memorijabilijom koju mogu poneti sa sobom, što je i tema konkursa – NOVI SUVENIR LEPENSKOG VIRA.

PRAVO UČESTVOVANJA
Nagradni konkurs je otvoren za studente svih nivoa studija Fakulteta primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu.

TEMA KONKURSA
Potreba i želja lokaliteta Lepenskog Vira da dobije novo i kreativno rešenje suvenira dolazi s namerom da se sve podigne na viši komunikativni nivo sa posetiocima koji prepoznaju važnost lokaliteta i svoje iskustvo žele da ponesu sa sobom u vidu suvenira.

Suvenir je artefakt, fizički predmet, koji može posedovati i upotrebnu vrednost. Suština suvenira nije samo njegova fizička struktura ili oblik, već poruka, emocija, komunikacija, značenje, kao i nematerijalne karakteristike koje on nosi. Upravo te karakteristike stvaraju vezu između ličnosti i mesta, odnosno događaja na koji se suvenir odnosi i u tome se ogleda njegova prava vrednost.

Konkurs se raspisuje za studente svih nivoa studija, osnovne, master i doktorske. Želja organizatora je da se dobije inovativno, kreativno i originalno rešenje koje uključuje sve odseke.

CILJ KONKURSA
Cilj konkursa je da se pored zadovoljavajućeg vizuelnog rešenja dođe i do mogućnosti proizvodnje suvenira u okviru kompleksa. Plan je da se nakon odabira suvenira pruži i mentorstvo u realizaciji suvenira, odnosno pomoć u pokretanju proizvodnje.

Mentorstvo se odnosi na tip suvenira, u zavisnosti sa kog odseka je došlo nagrađeno rešenje. Kao pojašnjenje, ako bi izabrano rešenje bio suvenir od keramike, muzej Lepenski Vir bi po instrukcijama mentora, koji bi mogao biti neko od naših svršenih studenata na preporuku profesora, dao sugestije u formiranju proizvodnje suvenira: nabavka peći, nabavka gline, priprema kalupa, obuka.
Dakle, jedan od ciljeva konkursa je i samoodrživost u okviru lokaliteta i želja da se angažuju i zaposle ljudi iz tog kraja, koji imaju znanje i sklonosti ka tome.

TRAJANJE KONKURSA
Konkurs je internog karaktera,  raspisuje se 20.06.2023. i traje do 15.10.2023. godine.
Zainteresovanim studentima obezbeđena je stručna i informativna jednodnevna ekskurzija na lokalitetu Lepenski Vir, gde će imati priliku da se detaljno upoznaju sa svim relevantim činjenicama i informacijama koje bi bile od pomoći za realizaciju idejnog rešenja. U organizaciji muzeja Lepenski Vir  obezbeđen je prevoz, ručak i povratak za Beograd.

PRIJAVLJIVANJE I  PREDAJA KONKURSNIH RADOVA

Prijem radova traje od 01.10. – 15.10. 2023. godine
Prijavljivanje i predaja konkursnih rešenja vrši se na dva načina:

  1. u digitalnom formatu  na  mejl adresu :   suvenirlepenskivir@gmail.com
  2. u prostorijama vajarskog odseka FPU na Zvezdari, radnim danima od 09 – 12 časova.

ŽIRI
Tročlani žiri koji čine dva člana sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i jedan član odabran od strane Arheološkog lokaliteta Lepenski Vir.

NAGRADE
Konkurs je nagradnog karaktera.
Prva nagrada: laptop računar
Druga nagrada: 3d štampač
Treća nagrada:  tablet
Četvrta nagrada: grafička tabla

back to top