„SferiCorn“ projekat na Sajmu cirkularnih inovacija

Sferikon Thumbnail image

SFERIKON tim, koji čine dr Irena Živković, profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti, i industrijski dizajneri Nedeljko Tica i Nikola Đurašković, predstavio je svoj projekat cirkularne inovacije, nazvan„SferiCorn“, na Sajmu cirkularnih inovacija koji se održao 24. juna 2023. godine, u okviru Samita cirkularne ekonomije zapadnog Balkana, organizovanog od strane Privredne komore Srbije.

„SferiCorn“ je projekat koji se bavi uvođenjem biokompozitnih materijala u proizvodnju višekratnih proizvoda kao održivu zamenu za plastične proizvode. Nedeljko Tica i Nikola Đurašković, industrijski dizajneri i bivši studenti Fakulteta primenjenih umetnosti, zajedno sa profesorkom Irenom Živković, inženjerom za materijale, predstavili su prvi put svoje istraživanje i razvoj ove inovativne tehnologije na Sajmu cirkularnih inovacija.

Prezentacija SFERIKON tima na ovom događaju pružila je priliku da se istakne značaj cirkularne ekonomije i primene biokompozitnih materijala kao održivog rešenja za izazove koje postavlja upotreba plastike. Njihov projekat „SferiCorn“ predstavlja korak ka stvaranju održivije budućnosti kroz inovativna rešenja u proizvodnji i korišćenju bio materijala. Video animaciju, koja poetično prikazuje proces nastajanja materijala od sirovine do gotovog proizvoda, kreirao je takođe bivši student Fakulteta primenjenih umetnosti, Ivan Marković.

 

Sajam cirkularnih inovacija je pružio platformu SFERIKON timu da pokaže svoje dostignuće, umreži se sa drugim stručnjacima i organizacijama iz oblasti cirkularne ekonomije i inspiriše druge da razmišljaju o održivim rešenjima u svojim industrijama.

 

„SferiCorn“ materijale možete pogledati i u okviru projekta „Biorazgradivi samoodrživi kompozitni materijali sa ojačanjem u vidu celuloznih i proteinskih vlakana”, prof. dr Irene Živković, na aktuelnoj izložbi „Moć stvari“ – izložba radova profesora i saradnika u nastavi na Fakultetu primenjenih umetnosti, u Salonu muzeja grada Beograda, do 30. jula 2023. godine.

back to top