UČEŠĆE ODSEKA UADN NA 28. JUGOSLOVENSKOM POZORIŠNOM FESTIVALU U UŽICU

IMG 4031 scaled

Odsek Unutrašnja arhitektura i dizajn nameštaja, Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, učestvovao je na 28. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu. U okviru pratećeg programa ovog Festivala, odsek UADN realizovao je nekoliko događaja:

IZLOŽBA 02.11- 07.11.2023.
Holokaust – memorijalni prostori

Izložba i prezentacija radova studentske radionice Holokaust – memorijalni prostori, predstavljena je u okviru 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu.Mentori :
dr Danijela Dimković, docent
mr Tanja Manojlović, redovni profesor
Mirjana Milakić, docent

Najbolja predstava 27. JPF u Užicu, Ajnhman u Jerusalimu, u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, poslužila je kao polazna tačka analize i promišljanja studenata, učesnika radionice i suočila ih sa dubokim posledicama Holokausta, koje su sagledive i danas. Rezultat radionice je realizovan u vidu maketa i prezentacija prostornih rešenja memorijala Holokausta. Cilj radionice Holokaust – memorijalni prostori predstavlja sagledavanje pamćenja i sećanja u predstavljanju važnog koncepta na osnovu koga se ustanovljava i počiva konstrukcija prostora, arhitektura sećanja i memorijalizacija Holokausta. Arhitektonski/scenski prostori sagledani kao sistem aluzija, kodiranjem realnih prostora i novih nalaza koji su sastavni deo realizacije i prezentacije prostora sećanja. Može se smatrati da je sadržaj sećanja i prostora neodvojiv, jer se sećanje ne može razviti bez prisustva unutrašnjih zapisa koje mogu materijalno, društveno i simbolički oživeti.

RADIONICA 02.11- 04.11.2023.
Veza pozorišnog događaja i prostora grada – EDIP/Sofokle
Mentori:
dr Danijela Dimković, docent
Mirjana Milakić, docent
Teodora Stojanović, doktorand/student istraživač

Radionica ispituje vezu pozorišnog događaja, predstave Edip u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda i prostora grada u kome se predstava izvodi (Užice). Cilj je ispitivanje relacije imaginarnih prostora, definisanim tekstualnim narativom i njegovom reinterpretacijom kroz pozorišnu predstavu, duboko ukorenjenom u sadašnji trenutak. Učesnice radionice, studentkinje IV godine OAS, UADN: Anastasija Josifović, Tamara Markoski, Simona Živković, Anja Popović, Anđela Jelić, Tijana Sekulović, Andrijana Filipović, Ivana Pavlović, Katarina Ratković, Milica Tešić.

PREZENTACIJA 02.11.2023.
Prezentacija master rada Dostojno Dostojevskog – Teodora Stojanović, doktorand/student
demonstrator.

Inspirisana egzistencijalističkom poetikom Dostojevskog, osećanjima skučenosti i teskobe, atmosferom bezizlaznosti i besmisla u kojima se junaci njegovih dela nalaze, ali i njihovim vitalizmom u smislu traganja za rešenjem, za izlaskom iz paklenih krugova u kojima su zatočeni, Teodora transponovanjem takvog ambijenta osmišljava prostor. Ona postavlja zidove u koje će pojedinac sigurno udarati, često iz običnog inata, ali zidove koji ga neće zaustavljati, već koji će anticipirati pronalaženje izlaza iz lavirinta. Teodora takođe stvara i kutak u kojem pojedinac može da se nastani, ispunjava ga sobom, i može ga osetiti svojim. I to ne bilo koji kutak, već onaj koji će omogućiti da sadržaj, tj. knjiga, govori o sebi a ne o kontekstu u kome se nalazi, ne o prostoru. I da prostor govori o sebi a ne o sadržaju koji ga ispunjava. Onaj kutak u kome će čovek govoriti o sebi i biti sadržaj… drugome čoveku i drugoga čoveka.

back to top