SITOZIN – Konkurs za studente FPU

sve 2024. solidarnost zajedno scaled

SitoZin u tehnici sito štampe je projekat koji smo 2022. pokrenuli na studijskom programu Vizuelne komunikacije, na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Ideja je da svake godine 5 studenata, čiji su radovi izabrani na konkursu, dobije priliku da napravi izdanje u ovoj formi, na određenu temu. SitoZin je podrška studentima u realizaciji nenastavnih, slobodnih zamisli a u cilju oživljavanja grafičke prakse sito štampe koju vidimo kao tehniku koja je dovoljno otvorena, fleksibilna, savladiva, kreativna i pristupačna, te u tom svetlu pogodna za realizaciju studentskih projekata. SitoZin predstavlja jednu granu aktivnosti [s]BUK projekta koji za cilj ima da pod svojom kapom okupi sve što uključuje umetnost knjige.

Konkurs je namenjen svim studentima FPU. Rešenja mogu biti individualna, ali i timska. Ove godine tema je SOLIDARNOST*.

*SOLIDARNOST:

Tema solidarnosti nas može asocirati na prijateljstvo, empatiju i tihu podršku, utehu, koheziju, povezivanje, ali i na proteste, radikalne akcije, glasne govore. Solidarnost je značajna za individualni i društveni opstanak, a koliko su umetnici i umetnice i njihove prakse, vitalni elementi solidarnosti u procesima koji opominju, predviđaju, podržavaju, saosećaju i pokreću duboke transformacije, variralo je i variraće uvek u zavisnosti od društvenog milja, trendova, teritorije…

U savremenim zajednicama različitosti i podela, uloge i pokreti solidarnosti postaju ujedno i relevantniji i zamršeniji. Solidarni u ljubavi i pomoći, solidarni protiv pohlepe i ugnjetavanja, solidarni u patnji nezaštićenih i zaboravljenih, solidarni sa umetnošću samom, solidarni sa profesijom ili položajem umetnika (takođe je primenjivo zameniti reč “umetnika” rečju “studenata”), solidarni u podršci – kome, čemu i zašto?

Slobodni ste u potpunosti da čitate pojam solidarnosti u skladu sa vašim opredeljenjima i u skladu sa vašim bliskim ali i širim okruženjem, trenutnim dešavanjima, ali i da ga u celosti premestite u prostor imaginacije, prošlosti, budućnosti…

Zgrabite svoje alate i pokažite kako izgleda vaše mesto i glas solidarnosti! Čekamo vaša rešenja od kojih biramo samo 5!

O odabiru radova odlučivaće žiri u sastavu: Andrej Dolinka, Sofija Pašalić, Milica Stojanov, Nenad Trifunović i Olivera Batajić Sretenović.

Važne napomene:
Nakon odabira radova biće organizovano uvodno predavanje na kojem će se razgovarati o pripremi za štampu zina i o terminima štampanja. Nakon završetka štampe svih zinova, uslediće završno okupljanje u formi radnog i veselog zajedničkog sklapanja zinova i proslave drugog po redu uspešno završenog SITOZIN projekta!

Važne tehničke napomene za ZIN:
Format 50×70cm:  Jedna strana predstavlja plakat i realizuje se u jednoj boji, dok se savijanjem dobija mogućnost da se na suprotnoj strani, na 6 stranica (plus naslovna strana i poleđina) rasporedi vizuelni i/ili tekstualni narativ, izveden u dve boje. Studenti sami biraju boju svog izdanja.

Maketu za raspored elemenata i objašnjenje za savijanje dobićete u okviru konkursa.
Tiraž: Ukupno se štampa 50 primeraka od kojih će studentu/studentkinji pripasti 20 primeraka a Fakultetu ostaje 30.

Troškove materijala snosi Fakultet.

Podaci za impresum (obavezan deo svakog ZINA – uglavnom na poleđini, odnosno osmoj stranici):
SOLIDARNOST SitoZin #2, 2024.
SitoZin studenata studijskog programa Vizuelne komunikacije
vol. 2 br. 1…, april/2024 (odredićemo brojeve nakon dogovorenog rasporeda štampe, pa ćemo ih nakandno dodati)

Izdavač: Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, Kralja Petra 4
Za izdavača: red. prof. Goran Čpajak, dekan Fakulteta
Autor/ka zina: Ime i prezime, modul, godina studija
Štampa: FPU/ radionica za sitoštampu
Saradnica za sito: Sofija Pašalić
Tiraž: 50
Žiri: Andrej Dolinka, Sofija Pašalić, Milica Stojanov, Nenad Trifunović i Olivera Batajić Sretenović

Radove slati na adresu sito.zin@fpu.bg.ac.rs  do 07.04.2024.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja pišite na sito.zin@fpu.bg.ac.rs

 

Kalendar rokova

Početak konkursa:
petak, 08.03.2024.

Kraj konkursa:
nedelja, 31.03.2024.

Produžen rok do nedelje, 07.04.2024.

Objava rezultata:
ponedeljak, 08.04.2024.

Uvodno predavanje:
ponedeljak, 08.04.2024.

Početak štampe:
sreda, 10.04.2024 (i naredni termini za štampu: četvrtak 11.04, ponedeljak 15.04, sreda 17.04, četvrtak 18.04, četvrtak 25.04)

Završna žurka i radionica:
ponedeljak, 29.04.202

PRILOZI

Detaljnije informacije o Konkursu

pdf

Plakat

pdf
back to top