KONKURS ZA UPIS STUDENATA U PRVU GODINU DOKTORSKIH AKADEMSKIH UMETNIČKIH STUDIJA NA FAKULTETU PRIMENJENIH UMETNOSTI U BEOGRADU ZA ŠKOLSKU 2022/2023. GODINU

IMG 6134 scaled

STUDIJSKI PROGRAM PRIMENJENE UMETNOSTI I DIZAJN

Univerzitet umetnosti u Beogradu, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu upisuje u prvu godinu akreditovanih doktorskih akademskih umetničkih studija, na studijski program Primenjene umetnosti i dizajn, ukupno 30 studenata, i to: 3 studenta koji se finansiraju iz Budžeta Republike Srbije i 27 studenata koji sami  finansiraju svoje studije. Studijski program doktorskih akademskih umetničkih studija Primenjene umetnosti i dizajn je obima 180 ESPB bodova i traje tri školske godine, odnosno šest  semestra.

Pravo prijave na konkurs za upis na doktorske akademske umetničke studije ostvaruje lice koje ima:

  1. završene osnovne akademske i master akademske studije, odnosno integrisane akademske studije sa najmanje 300 ESPB bodova iz polja umetnosti ili iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka – arhitekture, sa prosečnom ocenom najmanje 8,5 i ocenom najmanje 9 iz završnog rada, ili
  2. završene osnovne studije iz polja umetnosti ili iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka-arhitekture, prema propisima koji su važili do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju, sa prosečnom ocenom najmanje 8,5 i ocenom najmanje 9 iz umetničkih predmeta na završnoj godini studija.
  3. Izuzetno, kandidatu koji iz prethodne tačke 1. ili 2. ne ispunjava uslove koji se odnose na prosečnu ocenu najmanje 8,5 i ocenu najmanje 9 iz završnog rada, a ima ostvarenu najmanje petogodišnju uspešnu umetničku praksu potvrđenu u javnosti, omogućiće se polaganje prijemnog ispita na osnovu obrazložene odluke Komisije za prijemni ispita za upis na doktorske studije.
  • Kandidati iz tačke 3. dostavljaju svoj portfolio Komisiji za ocenjivanje 05. i 06.09.2022. godine, u periodu od 09.00 do 14.00 časova, preko studentske službe za doktorske studije ul. Kralja Petra br. 4. u Beogradu.

Svi kandidati iz tačke 1. i 2. prijavljeni na Konkurs, kao i kandidati koji odlukom Komisije za ocenjivanje ispunjavaju uslov ostvarene najmanje petogodišnje uspešne umetničke prakse potvrđene u javnosti, za upis na doktorske akademske studije Primenjene umetnosti i dizajn polažu prijemni ispit.

Strani državljanin konkuriše za upis na doktorske akademske umetničke studije pod istim uslovima kao i državljanin R. Srbije.

ELEKTRONSKA  PRIJAVA ZA PRIJEMNI   05. I 06. 09. 2022. GODINE

Kandidati za polaganje  prijemnog ispita  za upis na doktorske  akademske umetničke studije  školske  2022/2023. godine prijavljuju  se preko aplikacije za elektronsku prijavu kandidata na link: UPIS, od 00.00 časova 05.09. do 14.00 časova 06.09.2022. godine.

Prilikom prijavljivanja na Konkurs za  upis  studenata  u prvu  godinu  doktorskih akademskih umetničkih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti  u  Beogradu za  školsku  2022/2023.  godinu kandidati popunjavaju elektronsku prijavu za polaganje prijemnog ispita na navedenom linku: UPIS  i u isti učitavaju originalna dokumenta u PDF ili JPG formatu, i to:

1) diplome ili uverenja o prethodno završenim nivoima studija (diplomu o osnovnim akademskim studijama sa dodatkom diplomi ili uverenje o završenim osnovnim akademskim studijama, diplomu o završenim master akademskim studijama sa dodatkom diplomi ili uverenje o završenim master akademskim studijama, diplomu o završenim osnovnim studijama ili uverenje o završenim osnovnim studijama, prema propisima koji su važili do dana stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju);
2) očitanu ličnu kartu sa čipom ili kopiju lične karte bez čipa;
3) biografiju;
4) uverenja o položenim ispitima, srednjoj oceni iz umetničkih odnosno umetničko stručnih predmeta na završnoj godini i oceni završnog rada na osnovnim akademskim studijama i master akademskim studijama ili na završenim osnovnim studijama;
5) rešenje o priznavanju strane visokoškolske isprave i dokaz o ostvarenom broju ESPB bodova za kandidate koji su prethodno školovanje završili u inostranstvu;
6) motivaciono pismo (maksimum 3.200 karaktera) u kome kandidat navodi okvirnu ideju umetničko – istraživačkog projekta;
7) uverenje o državljanstvu ukoliko kandidat nije državljanin R. Srbije;
8) izjavu kandidata da do sada nije upisivan na doktorske akademske studije u statusu studenta koji se finansira ili da se finansirao iz Budžeta R. Srbije;
9) dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita.

Na dan polaganja prijemnog ispita kandidat za upis na doktorske akdemske umetničke studije donosi sa sobom portfolio za studijski program Primenjene umetnosti i dizajn sa samostalnim radovima, spisak objavljenih samostalnih radova i dokaze o ostvarenoj umetničkoj praksi.

Kandidat je u obavezi da na dan polaganja prijemnog ispita pred Komisijom za ocenjivanje usmeno obrazloži okvirnu ideju umetničko-istraživačkog projekta.

Rokovi za sprovođenje pojedinih faza konkursa  su: 

• dana 05. i 06.09.2022. godine online prijavljivanje kandidata za polaganje Prijemnog ispita;
• 07.09.2022. objavljivanje Jedinstvene liste prijavljenih kandidata na oglasnoj tabli i veb sajtu Fakulteta;
• 09.09.2022. polaže se prijemni ispit po rasporedu polaganja objavljenom na veb sajtu Fakulteta;
• 12.09.2022. u 15.00 časova objavljivanje preliminarne rang liste kandidata na oglasnoj tabli i veb sajtu Fakulteta;
• 13.09.2022. do 15.00 časova dostavljanje žalbi Komisiji za prijemni ispit na Preliminarnu rang listu;
• 14.09.2022. do 15.00 časova rešenja Komisije za prijemni ispit po žalbama učesnika na prijemnom ispitu;
• 15.09.2022. do 15.00 časova dostavljanje žalbi dekanu na rešenja Komisije za prijemni ispit;
• 16.09.2022. do 15.00 časova odluka dekana po žalbama;
• 16.09.2022. u 15.00 časova objava Konačne rang liste na oglasnoj tabli i veb sajtu Fakulteta;
• 19.09.2022. od 9.00 do 15.00 časova upis kandidata.

Na Prijemnom ispitu kandidati ostvaruju poene po osnovu sledećih kriterijuma:
– opravdanosti umetničkog projekta – vrednuje se sa najviše 30 poena;
– usmeno obrazloženje okvirnog idejnog umetničko-istraživačkog projekta u trajanju od najviše 15 minuta (argumentovanost, izražavanje, motivisanost i opredeljenost) – vrednuje se sa najviše 20 poena;
– ocena prikazanog umetničkog rada – vrednuje se sa najviše 20 poena.

Za upis na doktorske studije kandidat može da ostvari najviše 100 poena, i to na osnovu:
– opšte prosečne ocene u prethodnom školovanju – najviše 30 poena i
– uspeha na prijemnom ispitu (najviše 70 poena, aritmetička sredina ocena svih članova Komisije za ocenjivanje).

Kandidat je položio prijemni ispit za upis na doktorske akademske umetničke studije ukoliko je ostvario ukupno najmanje 51 poen od mogućih 100 poena.

Utvrđivanje lista i način podnošenja žalbi

Komisija za prijemni ispit sastavlja Jedinstvenu listu prijavljenih kandidata, sa podacima o bodovima na osnovu uspeha iz prethodnog obrazovanja i objavljuje je na oglasnoj tabli i veb sajtu Fakulteta.
Kandidat može uložiti primedbu u slučaju tehničke greške Komisiji za prijemni ispit u roku od 24 časa od časa objavljivanja Jedinstvene liste prijavljenih kandidata.

Komisija za prijemni ispit nakon završetka prijemnog ispita sastavlja Preliminarnu rang listu kandidata za upis na doktorske akademske studije i objavljuje je na oglasnoj tabli i veb sajtu Fakulteta.

Preliminarna rang lista sadrži preliminarne rezultate prijemnog ispita svih kandidata, odnosno ukupan broj bodova koje kandidat nosi na osnovu uspeha u prethodnom školovanju (najviše 30 bodova) i broj bodova koje je kandidat ostvario na prijemnom ispitu (najviše 70 bodova).

Kandidat može podneti žalbu na Preliminarnu rang listu, odnosno na regularnost postupka utvrđenog Konkursom i na svoje mesto na preliminarnoj rang listi u roku od 24 časa od objavljivanja Preliminarne rang liste.

Žalba na Preliminarnu rang listu se podnosi Komisiji za prijemni ispit u roku od 24 časa od objavljivanja Preliminarne rang liste.

Komisija za prijemni ispit donosi rešenje po žalbi na Preliminarnu rang listu u roku od 24 časa od prijema žalbe.
Kandidat ima pravo, da na odluku Komisije za prijemni ispit uloži žalbu dekanu Fakulteta, u roku od 24 časa od prijema rešenja Komisije za prijemni ispit.
Dekan donosi konačnu odluku u roku od 24 časa od prijema žalbe na odluku Komisije za prijemni ispit i odluku dostavlja kandidatu i Komisiji za prijemni ispit.
Dostavljanje svih primedbi, žalbi i odluka po žalbama vrši se elektronskim putem na mejl: prijemni@fpu.bg.ac.rs

Nakon okončanja postupka po žalbama Veće doktorskih studija utvrđuje i objavljuje Konačnu rang listu, odnosno listu prijavljenih kandidata koji ispunjavaju uslove za upis na doktorske studije, sa ukupnim brojem bodova stečenim po svim kriterijuma.

Konačna rang lista je osnov za upis kandidata.

Na doktorske akdemske studije upisuju se kandidati koji su položili prijemni ispit i rangirani su do broja odobrenog za upis u školsku 2022/2023. godinu, kako za upis u statusu studenta koji se finansira iz Budžeta R. Srbije, tako i za upis u statusu studenta koji sam finansira svoje studije.

Ukoliko se kandidat koji je rangiran do broja odobrenog za upis u školsku 2022/2023. godinu ne upiše u predviđenom roku za upis Fakultet će, umesto njega, upisati narednog kandidata prema redosledu na Konačnoj rang listi.

Kandidat koji je ostvario pravo na upis pri upisu podnosi sledeća dokumenta:

• očitanu ličnu kartu sa čipom ili kopiju lične karte bez čipa;
• originale ili overene fotokopije stečenih diploma na prethodnim nivoima akademskih studija, kao i originalna dokumenta na uvid (diplome ili uverenja o prethodno završenim nivoima studija: diplomu o osnovnim akademskim studijama sa dodatkom diplomi ili uverenje o završenim osnovnim akademskim studijama, diplomu o završenim master akademskim studijama sa dodatkom diplomi ili uverenje o završenim master akademskim studijama, diplomu o završenim osnovnim studijama ili uverenje o završenim osnovnim studijama, prema propisima koji su važili do dana stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju);
• rešenje o priznavanju strane visokoškolske isprave i dokaz o ostvarenom broju ESPB bodova za kandidate koji su prethodno školovanje završili u inostranstvu;
• izvod iz matične knjige rođenih;
• uverenje o državljanstvu za strane državljane;
• dva obrasca ŠV-20 (dobijaju se na Fakultetu);
• dve fotografije formata 4,5×3,5 cm, ne starije od 6 meseci;
• dokaz o zaposlenju ukoliko je zaposlen ili dokaz o statusu samostalnog umetnika;
• student strani državljanin podnosi izjavu Fakultetu da vlada srpskim jezikom i ćiriličnim pismom;
• student strani državljanin podnosi dokaz da je zdravstveno osiguran za školsku 2022/2023. godinu;
• dokaz o uplati školarine za samofinansirajuće studente;
• dokaz o uplati naknade za indeks u visini od 1.000,00 dinara.

Iznos od  6.000,00 dinara, za tehničke usluge i neposredne materijalne troškove organizovanja Prijemnog ispita kandidati uplaćuju Fakultetu na žiro-račun broj:
840 – 1611666 – 95

Školarina za školsku 2022/2023. godinu na doktorskim akademskim studijama na Fakultetu iznosi  200.000,00 dinara za školsku godinu i može se platiti u celosti ili u osam jednakih rata.

Školarina za strane državljane, za školsku 2022/2023. godinu, iznosi 2.500 € i plaća se prilikom upisa u celosti u dinarskoj protivvrednosti na dan uplate po srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Sajt Fakulteta www.fpu.bg.ac.rs

Telefon: 011/3348515

e-mail: sekretar.dekana@fpu.bg.ac.rs

back to top