Najava izložbe „Recikliranje kože u funkciji visoke mode“ doktorandkinje Ivane Desnice

NajavaIzlozbe 01cr scaled

Izložba doktorskog umetničkog projekta  „Recikliranje kože u funkciji visoke mode“, doktorandkinje Ivane Desnice održaće se u galeriskom prostoru MLADOST u Muzeju primenjene umetnosti od 20.05.2022 (otvaranje u 19 časova)  do 28.05.2022. godine.

Koncept  doktorskog umetničkog projekta  „Recikliranje kože u funkciji visoke mode“, dokotrandkinje Ivane Desnice zasnovan je na stečenim znanjima u toku obrazovanja u oblasti  savremenog odevanja i dugogodišnjeg usavršavanja u industrijskoj obradi i izradi predmeta od kože, kao i inovativnih procesa tokom istraživackog rada.U skladu sa aktuelnim odnosom prema problemu odlaganja i korišćenja industrijskog otpada, a u cilju očuvanja životne sredine upotrebom 3R koncept dizajna, kao najpotpunije i najbrže metode za rešavanje ovog problema, umetnica je svojim iskustvenim saznanjima i istančanim ukusom došla do potpuno novih neočekivanih i zanimljivih oblika upotrebnih modnih predmeta.

Najznačajniji i najzanimljiviji deo projekta je u otkrivanju i korišćenju kože kao materijala specifične strukture, bogatog kolorita, mogućnosti tonskih gradacija kao i kombinovanja sa najrazličitijim materijalima. Koža koja se kao industrijski otpad odlaže u velikim količinama, a koja svojim osobinama pruža mogućnost daljeg korišćenja motivisala je umetnicu da koži putem reciklaže vrati upotrebnu vrednost stvarajući nove odevne predmete, nakit i modne detalje visoke mode.

Kako bi na najbolji način ostvarila svoju zamisao, tokom istraživanja i primene novih, najnovijih tehnologija savladala je i veoma zahtevne zanatske veštine obrade kože. Stečena neophodna saznanja tradicionalnog zanatskog postupka objedinila je sa svojim inovativnim načinom obrade specijalnim alatom koji je sama izradila i prilagodila ručnom oblikovanju kože. Izrađivala je elemente od najsitnijih milimetarskih veličina do vecih ornamentalnih delova budućih celina.

Upornost, posvećenost i veliki trud  kao i zavidni estetski senzibilitet, stvorili su potpuno nove neočekivane i nadahnute oblike predmeta autentičnog izraza  i savremenog modnog dizajna.

U dugoj istorijskoj percepciji  odevni predmeti, nakit i aksesoari  čine deo duhovne kulture jednog naroda i epohe, te su istovremeno i opšte civilizacijski recentni pokazatelji. U tom smislu svaki inovativni i kreativni napor umetnika je odraz sredine, vremena u kome stvara. Tako i radovi Ivane Desnice čine nemalo značajan prilog o kulturi i umetnosti naše sredine i naše sadašnjosti.

Ivana Desnica je diplomirala  na Fakultetu  primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu,  odsek savremeno odevanje u klasi profesorke  Gordane Komad Arsenijević.  Radila kao dizajner obuće  i modnih detalja . Bila redovni predavač na Visokoj francuskoj školi za dizajn  i modni menadžment Mod’Art International Pariz-Beograd i kao mentor vannastavnim projektima. Podržava 3R (Reduce, Reuse, Recycle)  koncept i primenjuje ga u izradi odeće i modnih detalja.

Izložbe:
2002. Beograd, BWF diplomska kolekcija modnih detalja OX
2002-2007. Zagreb, Sajam venčanja, promocija modnog salona Gloria
2003. Beograd, BWF, kolekcija sandala Simple Black Opatija, Sajam zanatstva, promocija modnog salona Gloria
2015. Apatin, Galerija Meander, Kolekcija nakita Ptice
2016. Beograd, Galerija Jugoeksport, Ptice, kolekcija nakita, 3R Design
2016. Novi Sad, ART Expo, Master centar, Kolekcija nakita Ptice
2016. Beograd, Serbia Fasion Week, Tondo, kolekcija nakita, 3R Design
2017. Beograd, Belgrade FasionWeek, Round, kolekcija nakita, 3R Design
2018. Beograd, Belgrade Fasion Week, Black Swan, kolekcija nakita, 3R Design

Nagrade:

2011.

– Kremlin Stars  internacionalno takmičenje studenata dizajna  Moskva (specijalna nagrada u kategoriji Know How in Design i III mesto u kategoriji Fashion Design;
– II nagrada na Beogradskoj bedelji umetnosti i dizajna u kategoriji Modni dizajn
– I nagrada na takmičenju Young Creative Chevrolet  u kategoriji  Modni dizajn
– I nagrada na takmičenju mladih dizajnera Opel za dizajn majice za top promotivno vozilo Opel Astra GTC

2012.

-I nagrada na Beogradskoj nedelji umetnosti i dizajna u kategoriji Modni dizajn
-I i II nagrada na takmičenju Young Creative Chevrolet u kategoriji Modni dizajn

back to top