Izložba skulptura

Milan Konstantinovic scaled

Izložba prikazuje skulpture studenata osnovnih akademskih studija (treća i četvrta godina) na modulu Primenjeno vajarstvo, Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Izabrani radovi pružaju uvid u raznovrsnost ideja o umetnosti i vajarskoj praksi, dragocenu različitost u idejnom pristupu, osmišljavanju i realizovanju skulptura. Teme i motivi koji se mogu uočiti afirmišu pojedinačne odnose studenata/autora prema fenomenu oblika i prostora, kao i prema stvarnosti koja izvire iz njih i koja ih okružuje.
Radovi prikazani na ovoj izložbi nastali su tehnikom neposrednog izvođenja u materijalu, kao i postupkom rada u glini, odliveni u gipsu, kasnije i u metalu. Pristup idejnom rešenju i realizaciji u materijalu kreće se od klasičnog – figurativnog vajarstva do apstrahovane forme. Skulpture su rađene u klasičnim materijalima – kamenu, drvetu, metalu, terakoti, u savremenim materijalima – poliester, medijapan i dr. kao i kombinovanjem različitih materijala.

Iako su ovo radovi nastali u okviru nastave na fakultetu u školskoj 2020/2021. godini, očigledna je vajarska veština i autentičan umetnički izraz studenata ponaosob. Slobodno i neočekivano poigravanje likovnim elementima u predstavljenim skulpturama pokazuje postavljeni zahtev ka celovitom, visoko kvalitetnom, estetski urađenom artefaktu.

dr um. Julijana Protić, vanr. prof.

Organizator je SKC Beograd u saradnji sa profesorima Nenadom Vacićem, Julijanom Protić i Vukašinom MIlovićem. Autori postavke su dr um. Julijana Protić i mr Vukašin Milović, vanredni profesori. Iložba je otvorena od 17.06.2021. do 25.06.2021. godine.

Danijela Andjelkovic f scaledDanijela Lazic f Djordje Cerovic scaled
Filip Vukicevic scaled Irina Brajovic scaled
Irina Brajović scaled
Iva Nesic scaled
Luka Djuric lopta scaled
Luka DJurić scaled
Milan Konstantinovic scaled
Milka Kosanović scaled
Milos Milovanovic f scaled
Tamara Vukovljak scaled
Veljko Bukvic scaled
Filip Ćurčić

back to top