Tatjana Karavelić: Polihromija u kamenu

Asocijacija 1 1 scaled

Doktorski umetnički projekat

Izložbu „Polihromija u kamenu“ čini preko dvadeset skulptura realizovanih u okviru četvorogodišnjih doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, iz oblasti primenjenog vajarstva. Umetničko-istraživački projekat predstvalja sinergiju različitih naučnih uporišta, naročito opšta teorijska proučavanja iz oblasti geologije i umetničkih uticaja u cilju ostvarivanja specifičnog skultorskog izraza.

Polihromija, u ovom doktorsko umetničkom projektu, temelji se na višebojnim potencijalima unutar trodimenzionalne forme, putem sklapanja, spajanja i preklapanja različitih vrsta stena u zasebne apstraktne, asocijativne, skulptorske celine. Kroz istoriju umetnosti, skulpture od kamena se realizuju sistemom oduzimanja masa, dok se u ovom projektu, pored oduzimanja kamenih masa koncetriše i na sistem dodavanja u materijalu. Za izvođenje umetničkih radova koristi se kamen koji je tradicionali materijal, u vezi sa tim, mogućnosti naprednih tehnologija, savremena i klasična saznanja koriste se u cilju povratka suprotnim vrednostima, ne destrukciji prirode, već u korelaciji sa istim, pretenduje da nastane novo umetničko rešenje.

Suštinski, ovaj umetničko-istraživački projekat ukazuje na važnost poznavanja materijala pri skulptorskom izražavanju a sve to sa ciljem stvaranja dela koje se nalazi na suprotnoj strani onoga što je do sada bilo poznato pod terminom polihromija. Jedan proces polihromije u skulpturi, koji je trajao više hiljada godina i bio je vezan za čovekovo delovanje na kamen, ovim umetničko-istraživačkim radom biće zapravo vraćen na početak, odnosno predstaviće se reverzabilni proces polihromije, u kojem krajnji rezultat neće biti vezan za ljudski-umetnički faktor, već će polihromija biti prepuštena delovanju prirodnih procesa ukoliko se ovakva forma
u budućnosti postavi u prostoru.

Realizovane skulpture iz doktorsko umetničkog projekta „Polihromija u kamenu“ biće prvi put predstavljene u Galeriji RTS Klub-a od 11. juna 2021. godine.

Arhetip 2 scaled Asocijacija 1 1 1 scaled Dve boje 1 scaled Let 2 scaled Magmatizam 2 scaled Polihromija u kamenu 1 scaled

Stranica iz lista Novosti, 26.6.2021. na kojoj je tekst povodom doktorsko-umetničkog projekta „Polihromija u kamenu, izložba skulptura“. Nakon izložbe u RTS Klubu, koja je trajala od 11. do 25. 06. 2021. realizovana je saradnja sa Tvrđavom Golubački grad, gde je izložba otvorena od 27. 06. 2021. u Palati Tvđava Golubački grad.

back to top